Waarom niet Rotterdam?

Als één diersoort het nieuws heeft beheerst de laatste dagen, is het wel de reuzenpanda. In verband met de goede relaties tussen China en Nederland schenkt de Volkrepubliek Nederland een koppeltje reuzenpanda’s die vanaf medio september 2016 te zien zullen zijn in Ouwehands Dierenpark. Veel mensen vragen zich af, waarom krijgt Ouwehands deze bijzondere dieren? Wat is er mis met grote dierentuinen zoals Blijdorp in de Randstad?

Geld, geld en nog eens geld. Het is reden nummer 1 waarom Rotterdam voorlopig geen panda’s krijgt. Directeur Marcel Boekhoorn van Ouwehands Dierenpark is een miljardair die een vermogen heeft gemaakt, na zijn overname (en later verkoop) van telefoonbedrijf Telfort. Hij kocht de dierentuin in Rhenen in 2000 en liet daar o.a. de soap ‘ZOOP’ opnemen. Hij heeft een geschat vermogen van 1,1 miljard euro en daarmee kan Ouwehands Dierenpark flinke aanschaffen doen. Waaronder de reuzenpanda’s: Jaarlijks gaat de dierentuin ca. één miljoen dollar per jaar (per panda!) betalen aan China. Ze eten ook al snel zo’n 40 kilo bamboe per dag en zullen flink in de watten worden gelegd in hun toekomstige verblijf.

En dat brengt ons terug bij Blijdorp. Blijdorp is veel minder vermogend dan Ouwehands en kan de klein fortuin-kostende panda’s nu eenmaal niet betalen. Gelukkig hoeft Blijdorp zich geen echte zorgen te maken: Het is nu eenmaal de meest bezochte dierentuin van Nederland, en vaak ‘boosten’ de panda’s de bezoekerscijfers maar een jaartje of twee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *