Vogelgriep?

Foto: Jim Louwerens (BB-Facebook)

Terwijl de wereld moord en brand schreeuwt over Trump die de race om het Witte Huis heeft gewonnen, hebben vogeleigenaren wel wat anders aan hun hoofd: De uitbraak van de vogelgriep. Sinds een ruime week verspreidt het virus zich vanuit Oost-Europa langzaam naar Nederland. Om de schade hier beperkt te houden werd 9 november een ophokplicht ingesteld voor pluimveebedrijven. Een dag later werden systematisch dode vogels met ‘H5N8’ in hun bloed gevonden in onder andere het Rotterdamse Plaswijckpark. Nu moeten ook dierentuinen contact tussen mens en dier tegengaan.

In reactie op de oproep van de minister kun je in Diergaarde Blijdorp tijdelijk niet door de Gierenrots, Grote Vliegkooi en Ibis-Volière lopen. De tussen vogels onderling zeer bespottelijke ziekte zou overigens nog nergens geconstateerd zijn binnen de Diergaarde. Blijdorp staat niet alleen in haar besluit: Dierentuinen sluiten massaal hun doorloopvolières. Voorlopig kun je in o.a. Amersfoort, Beekse Bergen, Landgoed Hoenderdaell en AquaZoo Friesland niet meer door de vogelverblijven heenlopen. Vogelpark AviFauna en Plaswijckpark hebben hele gebieden afgesloten en de bewoners ervan opgehokt en het bestuur van Dierenpark Van Blanckendaell heeft zelfs tijdelijk het hele park gesloten. De Nederlandse Vereniging van Dierentuinen zal het ministerie binnenkort om officiële ontheffing vragen voor verschillende gesloten leefomgevingen, zoals de Burgers’ Bush, waar de kans op besmetting van de vogels en contact met mensen te verwaarlozen valt. Wie in Rotterdam nog tussen de vogels wilt lopen, kan om die reden nog terecht in de Tropenvleugel van de Rivièrahal (Victoria Serre). De Okapi-Volière is vooralsnog geopend.

Foto: Josien de Vries (BB-Facebook). Deze gevederde vriend is, samen met vele andere vogels, voorlopig alleen maar te zien van achter het gaas!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *