Tijger Hermes: Nog steeds in de vriezer

In 2011 overleed tijgerman Hermes, o.a. vader van de tweeling Gio en Vanni (vernoemd naar voetballer Giovanni van Bronckhorst), nadat hij zich op hoge leeftijd verstikte in een stuk vlees. Dit gebeurde voor het ogen van het publiek en werd zelfs gefilmd door een omstander. Zoals veel dode dieren in de Diergaarde zou zijn lijk worden gebruikt voor educatieve doeleinden, maar daar is nog maar weinig van terecht gekomen…

Hij zou worden opgezet in het Museon in Den Haag, door prepateur John Gerritzen. Alleen verloor hij zijn baan door bezuinigingen in het museum voor cultuur en wetenschap, en sinds dien ligt de huid van onze tijger nog steeds in ‘de vriezer’ van het gebouw. Hij was al een heel eind met het opzetten van ’t beest: ”Toen ik Hermes kreeg, was er sectie op verricht en waren de organen eruit gehaald, ik had alleen de huid nog met alles erop en eraan. Het karkas is vervolgens verwijderd en de huid gelooid. Die moest nog over het afgewerkte kunstlichaam worden heengetrokken, waarna ik hem had kunnen dichtnaaien.” Aldus Gerritzen. Het is niet bekend wanneer Hermes weer te zien zal zijn: Voorlopig nog niet dus.

Gelukkig hoeven we sinds kort niet meer naar de Diergaarde te gaan met het gemis van een tijgerman: de nieuweling Emas is ook een zeer imposant dier en een waardige opvolger van Hermes.

Foto: AD.NL. Tijger Hermes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *