Partij v/d Dieren: Stop afmaken dieren

Even terug in de tijd: Februari 2014 ging een video, gemaakt in de Kopenhaagse dierentuin, de wereld over waarin te zien was hoe autopsie werd verricht op de gezonde giraffe Marius, waarvoor geen onderdak was. Alsof de video zelf nog niet voor genoeg roering had gezorgd, werden mensen woest toen andere Europese dierentuinen reageerden: Maar, dit doen wij allemaal.

Geschiedenis nijgt zich te herhalen nu Marc Damen een interview met het AD vertelde hoe er wel vaker gezonde dieren worden afgemaakt in de dierentuinwereld. Zo werd recentelijk een jongvolwassen bizonstier afgemaakt omdat hij ruzie kreeg met zijn vader  en er nergens een nieuw onderkomen was voor hem.

Marc Damen:

Dat gedrag kan tot heel veel stress leiden in zo’n groep. Er kunnen vechtpartijen ontstaan, verwondingen. Ze kunnen elkaar zelfs doden met die horentjes. Dat wil je voorkomen. En omdat we het dier niet kwijt konden bij een andere, goede dierentuin, moesten we besluiten om hem af te maken.

Voor het gehele interview, klik HIER

Dit interview ging niet opgemerkt bij de Partij voor de Dieren. Zij spreken er schande van dat een gezond dier werd afgemaakt. De PvdD wilt dat verantwoordelijk wethouder Eerdmans ingrijpt en bij de komende subsidieverstrekking als voorwaarde stelt dat er geen gezonde dieren meer worden afgemaakt. Blijdorp krijgt jaarlijks 800.000 euro subsidie van de gemeente Rotterdam. De Partij stelt heel simpel dat de Diergaarde niet meer moet fokken met dieren waarvoor geen toekomstig onderkomen is en vindt dat de directeur ‘zijn ogen uit zijn kop moet schamen’. Ze beschuldigen hem ervan dat het allemaal puur om het economische aspect zou gaan. Marc Damen reageerde echter dat het allemaal niet zo zwart-wit is als dat wordt gesteld.

Marc Damen:

Voor veel dieren is het krijgen van jongen belangrijk. Als je een vrouwtje het baren en opvoeden van jongen ontneemt, dan doe je ook iets met het welzijn van zo’n dier. Die discussie hebben we hier al gevoerd en zelfs geïmplementeerd. Zo staat een aantal giraffen nu tijdelijk op de prikpil, maar om gezondheidsredenen kan dat niet al te lang.

Daarnaast speelt bij veel groepsdieren het mannenoverschot ook een rol.Er is meestal een even grote kans op een man als op een vrouw, maar mannen leven vaak solidair en vrouwtjes in een groep. De dieren kunnen nooit gelijkmatig worden verdeelt, waardoor sommige dierentuinen nu mannengroepen van olifanten, gorilla’s, antilopen en nog veel meer soorten houden.

De Partij van de Dieren staat bekend om haar extreme standpunten. Zo pleitte de Partij in het verleden al voor een algemeen verbod op dierentuinen. Veel dierenliefhebbers noemen haar dan ook onwetend: Dierentuinen zijn voor het voortbestaan van verschillende diersoorten onmisbaar en hebben grote educatieve waarde voor alledaagse mensen uit de stad.

Marc Damen en Jeroen van der Lee van de PvdD gingen de discussie aan, zie RTV Rijnmond voor hoe dat is geëindigd… KLIK HIER

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *