Opvolger Marc Damen bekend

Foto: Blijdorp.NL. Aanstaand directeur Erik Zevenbergen

Na alweer 8 maanden zonder officiële directeur kondigt Diergaarde Blijdorp aan een opvolger voor Marc Damen te hebben gevonden: per 1 augustus neemt Erik Zevenbergen over.

Erik Zevenbergen is zeker anders dan zijn voorgangers. Marc Damen was al bekend in de dierentuinwereld, doordat hij coördinator van het Europese fokprogramma voor giraffen was. Ook Damens voorganger, Ton Dorresteijn, had al jarenlang ervaring als fokcoördinator van de olifanten. Hetzelfde kan niet worden gezegd van Zevenbergen: hij is rector van het Libanon Lyceum waar hij de vakken Wereldklassen XL, het Technasium en Bèta Challenge introduceerde.

De Raad van Toezicht van Diergaarde Blijdorp is optimistisch. ”Erik voldoet aan het profiel van een zakelijke en inspirerende leider: een aanvoerder en boegbeeld. Met zijn achtergrond als innovatieve onderwijsmanager onderschrijft Erik het belang van natuurbehoud en educatie in de positionering van dierentuinen in het algemeen en Blijdorp in het bijzonder.” De aanstaand directeur laat weten als kind vele uren in Blijdorp doorgebracht te hebben en voelt zich nog steeds sterk verbonden met de dierentuin: ”Het onderwijs en Diergaarde Blijdorp hebben veel overeenkomsten qua cultuur en uitdagingen voor de toekomst.”, laat hij weten.

Foto: Vrienden van Blijdorp. Ton Dorresteijn en Marc Damen

Marc Damen trad in 2009 aan, een tijd waarin de toekomst van Blijdorp onzeker was. De Diergaarde balanceerde op het randje van de financiële afgrond. Hoewel er grote hervormingen moesten worden doorgevoerd, is het overgrote deel van het personeel positief over de directeur die Blijdorp heeft gered. In slechts enkele jaren wist hij de bezoekersaantallen omhoog te krikken tot recordaantallen in 2015. Onder zijn bestuur werd onder andere het themagbied Hart van Afrika gerealiseerd en werden meerdere rijksmonumenten gerestaureerd.

Het afgelopen jaar had interim directeur Jaap de Jong de leiding. Damen liet eerder al weten voorlopig nog als adviseur van de nieuwe directeur aanwezig te blijven. Zevenbergen geeft aan vooral de bekendheid van Blijdorp te willen vergroten en voortbouwen op het recente succes van Blijdorp.

Een gedachte over “Opvolger Marc Damen bekend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *