Hulphond-Experiment dusver geen succes

Foto: Florien de Graaf (BB-Facebook). De proeven met hulphonden begonnen al dit voorjaar.

‘Hulphonden moeten overal welkom zijn’, zo luidt het in 2016 door Nederland geratificeerde VN-Verdrag met betrekking tot gehandicapten. In praktijk is het echter moeilijk gebleken om deze maatregel door te voeren op veel plekken en Diergaarde Blijdorp heeft ook moeite met de regel. Sinds het begin van dit jaar probeert de Diergaarde een oplossing te vinden, maar testrondjes met assistentiehonden zijn tot op heden niet geslaagd.

Aanvankelijk was het plan om een route op te stellen die mensen met hulphonden toch een leuk dagje Blijdorp kon bezorgen. Om te beginnen vallen alle doorloopverblijven af: hoewel hulphonden getraind zijn om niet te bijten, valt de veiligheid van de Blijdorp-bewoners daar simpelweg niet te garanderen en er moet ook rekening worden gehouden met het overbrengen van infecties. Ook moeten de viervoeters uit de buurt blijven van onder meer antilopen en apen, daar kunnen ze namelijk heftige schrikreacties teweeg brengen. Inmiddels is echter duidelijk geworden dat het geen kwestie van wegstrepen wordt, maar een kwestie van kijken wat wél kan.

Zo blijken ook de grote katachtigen teveel gevraagd. Over de Sumatraanse tijgers in het specifiek meldt het AD: ”die zorgden voor nogal wat reacties bij onze honden, soms best wel heftige.” Het tropische klimaat in Amazonica en de Krokodillenrivier bleken eveneens een no-go te zijn en om die reden lijkt het er ook op dat Taman Indah en mogelijk zelfs het Oceanium niet hulphond-bestendig zijn. Wanneer er zoveel verblijven afvallen, komt ook een ander probleem boven water: sommige probleemloze verblijven liggen te midden van risicogebieden.

De Diergaarde gaat stug door met de proeven, zo benadrukt woordvoerster Eveline Lentz-Mulder van KNGF: ”dit soort attracties moeten toegankelijk  zijn voor mensen met een beperking.” Een definitieve route zal echter op z’n vroegst in het najaar verschijnen, laat Blijdorp weten. Het weigeren van iemand met (officieel gecertificeerde) hulphond valt tegenwoordig onder discriminatie en is dus bij wet strafbaar. Niet alleen dierentuinen hebben moeite met de overschakeling, ook restaurants en taxichauffeurs hebben zich tevergeefs beroepen op praktische bezwaren waaronder hygiëne en allergieën. Ook GaiaZOO en Apenheul weigeren vooralsnog hulphonden.

Plattegrond: Blijdorper Bende. Kaart met verblijven die om één of meer redenen waarschijnlijk voor problemen zullen zorgen bij proeven met hulphonden, gebaseerd op door Blijdorp genoemde bezwaren. Exacte resultaten kunnen uiteraard anders uitwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *