Halal?

Halal? Verantwoord? Verdoofd? Allerlei woorden die in recente vragen aan Blijdorp gebruikt zijn. De kebab in Poort van Azië zou namelijk Halalvlees zijn, wat tot veel verontwaardiging leidde. 

Wat is ‘Halal’?

Voordat we verdergaan, is het wel van belang dat je goed begrijpt wat de term ‘Halal’ nou eigenlijk betekend. Halal is een Islamistische term, die wordt gebruikt om dingen aan te duiden die volgens de Koran (= heilige boek van Moslims) verantwoord zijn. Als een dier Halal geslacht wordt, betekend dat de luchtpijp, slokdarm en slagaders van het dier – na het opzeggen van een kort gebed – worden doorgesneden met een mes door een moslimslager. Wat voor veel commotie zorgt, is dat het dier niet verdoofd mag zijn. Volgens de wetgeving van de Europese Unie moet het dier wél verdoofd zijn, maar Nederland maakt voor kleine Joodse en Moslimslagers een uitzondering. Veel mensen zijn van mening dat het onverdoofd slachten het dier veel pijn doet.

Verklaring van Blijdorp

(…) In het onlangs geopende restaurant De Poort van Azië verkoopt Diergaarde Blijdorp diverse gerechten waaronder halal gecertificeerde kebab. In dit restaurant in oosterse sferen, is er aandacht voor kwaliteit en authenticiteit. Daarom is gekozen voor een echte kebab. Diergaarde Blijdorp heeft dierenwelzijn hoog in het vaandel staan. De kebab in dit restaurant is geproduceerd van dieren die na verdoving zijn geslacht waarbij de Nederlandse welzijnsnormen zijn gehanteerd. Dit vlees is halal gecertificeerd en wordt geleverd door bedrijven die onder controle staan van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit.
Naast de Poort van Azië zijn er diverse restaurants waar je andere keuzes kunt maken.

Diergaarde Blijdorp op Facebook

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *