Gemeente wijst PvdD-plan van tafel

Blijdorper Bende is een organisatie voor en door liefhebbers van Diergaarde Blijdorp.

Foto: Peter Milano (BB-Facebook)

In september 2019 kwam de gemeente Elsene in België met een nieuw besluit: gemeentescholen mogen daar niet langer excursies naar dierentuinen organiseren. De hiervoor verantwoordelijke partijen Ecolo en Parti Socialiste zijn naar eigen zeggen niet tegen dierentuinen als concept, maar vinden dat bijvoorbeeld ‘pedagogische kinderboerderijen’ meer educatieve waarde hebben. De Rotterdamse gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren juichte het besluit toe en legde aan wethouder Bert Wijbenga (VVD) een voorstel voor: zet de subsidie van €851.000 aan Blijdorp, bedoeld om schoolreisjes mee te financieren, stop. Inmiddels is Wijbenga eruit, zo meldt Dagblad010: de subsidie blijft.

Foto: @rick_zoofotografie (BB-Instagram). Diergaarde Blijdorp fokt met de waarschijnlijk in het wild uitgestorven McCords doosschildpad.

De wethouder verklaart: ”Een bezoek aan een dierentuin heeft volgens ons wel degelijk een belangrijke educatieve waarde op het gebied van natuurbehoud en dierenwelzijn voor schoolleerlingen. Maar uiteraard hangt dat samen met de activiteiten die in de dierentuin worden aangeboden, en met de doelstellingen. In Diergaarde Blijdorp is de nadruk steeds meer komen te liggen op een keuze voor bedreigde soorten en op het streven om diersoorten meer ruimte te geven.” Naar mening van Wijbenga probeert Blijdorp een evenwichtig beeld te scheppen van het gehele dieren- en plantenrijk, ”maar de nadruk ligt vooral op dieren en planten die bedreigd worden in hun voortbestaan. Diergaarde Blijdorp speelt daarom een grote rol in internationale fokprogramma’s.” Volgens hem is er dus wel degelijk een educatief belang bij dierentuinbezoekjes. In 2018 bereikten lespakketten van Blijdorp 16.000 leerlingen en Blijdorp hoopt binnen tien jaar te kunnen bewerkstelligen dat iedere Rotterdamse scholier van een dagje dierentuin kan genieten.

Foto: Johanna Kok (BB-Facebook). De kritiek bedreigde oostelijke zwarte neushoorn.

De Partij voor de Dieren is een felle tegenstander van (de huidige vorm van) dierentuinen. Volgens hen zijn ze op educatief vlak voorbij gestreefd door boeken en films, iets waar overigens zelfs BBC-documentairemaker Sir David Attenborough het niet mee eens is. Naar eigen zeggen wil de partij Blijdorp omvormen tot een tijdelijke opvang voor dieren die zich niet in hun oorspronkelijke leefgebied kunnen handhaven of daarin niet teruggezet kunnen worden. Toen een Franse activistencoalitie van Sea ShepherdHISA en Centre Athénas in 2019 de dierentuin van Pont-Scorff opkocht met een soortgelijk doel, tot groot protest van de EAZA, eindigde dat in tranen: door het overschakelen op een ‘natuurlijker’ dieet overleed hun zwarte neushoorn na twee weken.

Foto: Jim Louwerens (Diergaarde Blijdorp: voor het hele gezin een feest). De in het wild uitgestorven La Palma tandkarper.

Nadat enkele jaren terug een debat ontstond over euthanasie, een door de EAZA goedgekeurd populatiebeheer-middel waar ook Blijdorp gebruik van maakt als een dier nergens anders ondergebracht kan worden, opperde de gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren dat de subsidie aan Blijdorp te vervallen zou moeten komen als er gezonde dieren afgemaakt werden. Ook dat is er uiteindelijk niet van gekomen. In 2016 ontaarde dit conflict in een radiodebat tussen toenmalig directeur Marc Damen en fractievoorzitter Jeroen van der Lee, waarin de fractievoorzitter overigens foutief stelde dat de netgiraffe de status van ‘least concern’ zou hebben op de Rode Lijst.

In 2019 stemde de Partij voor de Dieren (tevergeefs) tegen een motie van de VVD om de Diergaarde bij te staan bij de restauratie van enkele ernstig vervallen Rijksmonumenten in het park, waaronder de Rivièrahal, de Bergdierenrots en de Grote Vijver.

Foto: Patrick Kruizinga (BB-Facebook)

Een gedachte over “Gemeente wijst PvdD-plan van tafel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *