Eier-Mysterie

Konigspinguïngs leggen één ei, dat is een feit. Maar waarom zorgt één van de Blijdorpse-pinguïngparen voor twee eiren? Zowel het mannetje als het vrouwtje hebben een ei op de voeten, tegen de natuur in!

“Normaal geeft het vrouwtje kort na de leg, het ei over aan het mannetje” verteld verzorger Maarten Vis. “Het leggen van een ei kost veel energie en het vrouwtje moet daarom de zee in om voedsel te vinden. De hele broedperiode van 56 dagen wisselen het mannetje en het vrouwtje het broeden af.” Als het ei ook maar even op het ijs ligt, zal het bevriezen.

Hoe het vrouwtje nu ook opeens een ei heeft, is niet helemaal duidelijk. Al denkt verzorger Vis het te weten: “Het vrouwtje heeft het waarschijnlijk gekaapt bij een andere pinguïn. Ze willen gewoon heel erg graag broeden. Dus waarschijnlijk hebben ze, gedreven door hun instinct er een vers gelegd ei bij gepakt.” Om het natuurlijk gedrag op te wekken wordt één van de eieren nu in een broedmachine uitgebroed. “Anders zouden we ze moeten bijvoeren. Maar dat willen we niet. Als er 1 ei is, wisselen ze het broeden weer af en zoekt de andere pinguïn zijn eten weer in het water”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *