Diergaarde Blijdorp gaat weer open!

Foto: Florien de Graaf (BB-Facebook)

Eindelijk is het dan zover: twee maanden nadat Diergaarde Blijdorp dicht ging vanwege de COVID-19-pandemie, is het groene licht gegeven. Op 20 mei komt een einde aan de langste sluiting van het park sinds de Tweede Wereldoorlog. Trouwe fans kunnen zo alsnog het restant van de geboortegolf van het voorjaar en het bloeien van de planten meekrijgen. Menig dierentuinliefhebber haalde opgelucht adem toen eerder deze maand duidelijk werd dat het hoogseizoen niet óók het slachtoffer zou worden van het coronavirus. Toch is het niet één en al feest: de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen schat het omzetverlies voor 2020 op 70%. Dat heeft te maken met de sluitingsperiode, maar ook met de economische crisis en de vooralsnog beperkte toegankelijkheid van dagattracties in het hele land.

Foto: Patrick Kruizinga (BB-Facebook)

Voorafgaand aan de speech van de premier gaven de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen en de Club van Elf het document ‘Veilig Samen Uit‘ vrij: een reeks richtlijnen waar alle grote attractieparken zich de voorlopige tijd aan houden. De eerste belofte die ze doen, is dat de 1,5 meter afstand tussen bezoekers gewaarborgd kan worden. Daartoe vindt de kaartverkoop online plaats, wordt er gewerkt met tijdsloten en wordt het aantal bezoekers beperkt. Het personeel wordt ook ingezet om bezoekers op de regels te wijzen. Tot slot worden de hygiënemaatregelen ook flink opgevoerd. De komende dagen vinden er al proeven plaats met medewerkers, vrijwilligers en zakenpartners. Per 20 mei worden er 500 abonnementhouders per dag verwelkomd, uiteindelijk oplopend tot 1.000 per dag. Over enkele weken volgen ook dagbezoekers en wordt de capaciteit opgevoerd tot 5.000, wat ongeveer 50% van de normale bezoekersstroom is. De exacte data hiervoor zijn nog niet bekend en ook het reserveren van een tijdslot is op moment van schrijven nog niet mogelijk. Verder ontbreekt nog informatie over of er delen van het park gesloten blijven. Op de laatste dagen dat Blijdorp open was vóór de pandemie, waren bijvoorbeeld doorloopverblijven, overdekte gebouwen en horecagelegenheden niet toegankelijk.

Foto: Ria van der Graaf (BB-Facebook)

Blijdorp mag dan wel geen scheepsbreuk geleden hebben dankzij de financiële hervormingen van oud-directeur Damen en zijn opvolger Zevenbergen, maar de storm heeft wel significante schade aangericht. Het is een enorme domper na de feestelijke presentatie van het Masterplan 2030 begin maart, toen de eerste gevallen in Rijnmond pas net geconstateerd waren. De Nederlandse Vereniging van Dierentuinen waarschuwt: ”de dierentuinsector heeft inmiddels een omzetverlies van ruim 50 miljoen euro opgelopen door de lockdown. Dit verlies zal nog verder oplopen, tot ruim 100 miljoen euro, aangezien we gedoseerd gaan heropenen met substantieel minder gasten per dag. Dierentuinen zijn veelal stichtingen zonder winstoogmerk. Al het geld wordt in normale tijden geïnvesteerd in renovatie van dierenverblijven, educatie, onderzoek en natuurbehoud. Op lange termijn verwachten dierentuinen grote financiële problemen als geen extra noodsteun vrijkomt. De sector heeft een dringend beroep gedaan op de overheid om hierin tegemoet te komen.” Diergaarde Blijdorp verbrandt per maand twee miljoen aan vaste lasten en heeft de laatste weken dan ook de reserves moeten aanspreken om het hoofd boven water te houden. Het spreekt voor zich dat sommige grote investeringen op de lange baan geschoven moeten worden. Op de Algemene Ledenvergadering van de Vrienden van Blijdorp in september zal hier ongetwijfeld meer over bekend worden.

Wie met het openbaar vervoer reist, komt natuurlijk voor een extra obstakel te staan: het verplichte gebruik van niet-medische mondkapjes. Mocht je hiervoor nog een herbruikbaar, veilig en stijlvol masker zoeken: er zijn nu Blijdorper Bende Mondkapjes te koop! Ze zijn voor €11,95 (excl. verzendkosten) verkrijgbaar via producent RedBubble: nu besteld, begin juni in huis! De opbrengsten worden weer in de financiering van onze website gestoken. Voor zij die ervoor kiezen om voorlopig nog thuis te blijven: wellicht dat onze artikelen nog fijner weglezen met een Blijdorper Bende Mok op de bank…

Update 12.30 uur: de grote overdekte verblijven zijn vooralsnog geopend, zij het met eenrichtingsverkeer. Voederpresentaties, arrangementen, het treintje, de Vrije Vlucht Voorstellingen en de binnenspeeltuin zijn allemaal niet toegankelijk. Voor meer informatie, zie blijdorp.nl.

Foto: Marlies Burgerhout (BB-Facebook)

3 gedachtes over “Diergaarde Blijdorp gaat weer open!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *