In november werd al volop gespeculeerd, maar toen bleef het uit: de toepassing van het coronabewijs bij de ingang van dierentuinen. In december gingen de dierenparken simpelweg dicht. Eén blik op de statistiek maakt echter duidelijk dat de situatie in Nederland sindsdien complexer geworden is. Gisteren werden meer dan 60.000 besmettingen gemeld door de GGD, een ongekende piek. Sterker nog, maar liefst 1 op de 30 Nederlanders kreeg de afgelopen twee weken een positieve testuitslag terug. Ondanks alles blijven de sterftecijfers steken op een tiental mensen per dag. Mits omikron niet naar een gevaarlijkere vorm muteert, zou de circulatie van dit virus wel eens acceptabel kunnen zijn. Daarom gaat het kabinet overstag: het nieuwste pakket veiligheidsmaatregelen werkt toe naar een nieuw normaal, waarbij voorlopig ook de QR-code voor de ZOO hoort.
De regelwijziging betekent dat bezoekers óf volledig gevaccineerd moeten zijn, óf minder dan 180 dagen geleden door de GGD positief getest en sindsdien hersteld moeten zijn, óf minder dan 24 uur voor bezoek negatief getest moeten zijn. De kans dat iemand onbedoeld het virus naar de dierentuin brengt, wordt daardoor gering – laat staan dat er superspreader events optreden.
Diergaarde Blijdorp mocht sinds mei 2021 weer gasten ontvangen, na een reeks eerdere sluitingen. Het park is nooit helemaal teruggegaan naar ‘het oude normaal’: het Longhouse in de Maleise Bosrand en het ‘glazen huis’ in het Natuurbehoudscentrum zijn bijvoorbeeld al lange tijd dicht. Ook moesten bezoekers een tijdslot reserveren, om opstoppingen bij de ingang te voorkomen. Voor alle binnenlocaties, inclusief de wc, gold dat je een gezichtsmasker moet dragen dat neus en mond bedekt. Dit gold ook voor andere plekken waar je geen 1,5 meter afstand tot medebezoekers kan houden. Op 18 december 2021 moest de dierentuin toch weer op slot, na toenemende zorgen over de nieuwe omikronvariant en de bijbehorende (gedeeltelijke) immuniteitsdoorbraak.
Blijdorp heropent morgen met de oude maatregelen, aangevuld door het coronatoegangsbewijs dus. Andere landen gingen Nederland voor: ook in België, Frankrijk en Denemarken moet je bij een dierentuinbezoek een coronabewijs paraat hebben. Voor praktische vragen over het coronabewijs, raadpleeg de website van de Rijksoverheid.
Foto: Patrick Kruizinga (BB-Facebook)