De schrik zit er goed in bij de medewerkers van Diergaarde Blijdorp. Zondagavond moesten drie brandweerwagens en twee politieauto’s met loeiende sirenes uitrukken naar de Rotterdamse dierentuin nadat er brand uitbrak nabij de Krokodillenrivier. De vuurhaard werd gelukkig al snel ingedamd en er raakten geen mensen of dieren gewond. Het ging mis bij de houtsnipperkachel, het veelal geprezen verwarmingssysteem van de tropische kas en de naburige giraffenstal. Sinds 2008 doet de duurzame machine zonder calamiteiten zijn werk en de Diergaarde heeft laten weten dat het dan ook onderzoekt hoe het incident heeft kunnen plaatsvinden. Of er materiële schade is geleden, is niet bekend.
De houtsnipperkachel zet ieder jaar 1500 kubieke meter hout om in energie. Een beweegbare slurf tast de opslagruimte af en transporteert de houtsnippers via een trechter naar de ketel. Dit is een geheel duurzaam proces, want alle uitstoot die hierbij vrijkomt, is oorspronkelijk gefixeerd door de bomen waar het dode materiaal van afkomstig is. Dit verschilt met traditionele fossiele brandstoffen, waarbij de vrijgekomen broeikasgassen wel de balans in de atmosfeer verstoren. Niet alleen wordt er met de houtsnipperkachel dus een steentje bijgedragen aan de strijd tegen klimaatverandering, maar het scheelt Blijdorp naar schatting ook 50.000 euro aan stookkosten op de jaarrekening.
Het is niet de eerste keer dat Blijdorp te kampen heeft met technische problemen. In 2007 brak er brand uit in het Oceanium toen er na een blikseminslag kortsluiting optrad bij de zonnepanelen op het dak. Ook toen waren er geen slachtoffers te betreuren en kon het gebouw na enkele uren weer open. Toch mag Blijdorp van geluk spreken: vrijwel precies een jaar geleden ging een grote tropische hal in de dierentuin van Chester in vlammen op en kwamen meerdere dieren om het leven – een gebeurtenis die in het geheugen van menig dierentuinliefhebber gegrift staat.
Foto: Hugo Sluimer (BB-Facebook)