Blijdorp viert Open Monumentenweekend:

Diergaarde Blijdorp is weer een prachtig gerestaureerd monument rijker: de dikhuidenvleugel van de Rivièrahal. Dit gedeelte van de Rivièrahal is helemaal in de oorspronkelijke staat teruggebracht, maar met een moderne inrichting die is afgestemd op het welzijn van de dieren. Na meer dan 50 jaar zijn hier weer zwarte neushoorns te zien en ook de dwergnijlpaarden zijn te bewonderen in hun ‘opgefriste’ verblijf. Tijdens het open monumentenweekend op 14 en 15 september wordt de dikhuidenvleugel officieel geopend. Wethouder Antoinette Laan zal de opening op zaterdag verrichten door de neushoorns in het buitengebied ‘los’ te laten.

De restauratie is mogelijk gemaakt dankzij het Jubileumgeschenk (2007) van de gemeente, een bijdrage van de BankGiro loterij en van de provincie Zuid-Holland. Het ontwerp en de uitvoeringsbegeleiding van de restauratie is een samenwerking tussen de architectencombinatie Broekbakema/KeesRouw/Siebold Nijenhuis, adviesbureau Deerns en Diergaarde Blijdorp.

De Diergaarde besteedt tijdens het Open Monumentenweekend extra aandacht aan de bijzondere architectuur van architect Sybold Van Ravesteyn, waarvan een aanzienlijk deel inmiddels is gerestaureerd. Blijdorp laat de historie herleven. Enthousiaste gidsen staan klaar in de Rivièrahal om allerlei anekdotes en wetenswaardigheden te vertellen over de monumenten en de dieren in Blijdorp. In de Sterrenzaal draait de bijzondere documentaire ’Van Ravesteyn, architect voor de eeuwigheid’. Kinderen kunnen zich laten schminken. Voor de bezoekers geldt een speciaal feesttarief. De entree is in het Open Monumentenweekend slechts 10 euro per persoon. Zie ook www.diergaardeblijdorp.nl en www.openmonumentendagrotterdam.nl

Blijdorp als monument
Diergaarde Blijdorp is de eerste dierentuin ter wereld die in een keer in haar geheel door een architect is ontworpen. Sybold van Ravesteyn (1889-1983) heeft de twijfelachtige eer de meest ‘gesloopte’ architect van Nederland te zijn, maar in Blijdorp is nog veel van zijn oorspronkelijke ontwerpen te zien. Van de tweeëntwintig monumenten is nu bijna de helft gerestaureerd waaronder de monumentale entreepartij, de winkel van Sinkel en nu dus ook de dikhuidenvleugel. Van Ravesteyn combineerde sierlijke lijnen, ornamenten en beeldhouwwerken met de moderne uitgangspunten van het Nieuwe Bouwen. Met zijn ontwerp van de Diergaarde was deze architect zijn tijd ver vooruit. In zijn ontwerpen domineren geen traditionele hekken en tralies maar greppels en grachten, verwarmde binnenverblijven en ruime leefweiden.

Andere imposante monumenten van Van Ravesteyn in de Diergaarde zijn onder andere: de Lotusserre, het Okapigebouw, het roofdierengebouw en het overige deel van de Rivièrahal.

impressieDikhuidenvleugelbinnen

impressie van de stal van de zwarte neushoorns.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *