BB-Nieuws (2022)

Voor nieuwere updates, klik HIER.


BB-Twitter! – 19 oktober 2022

Ben je een hardcore Twitter-gebruiker? Vrees niet: voortaan kan je óók daar terecht voor je dagelijkse dosis @BlijdorperBende! Wist je dat we dat account geheel geautomatiseerd runnen? Een beetje als onze e-mail-service, dus!

Vacatures! – 25 september 2022

Altijd al je eigen Insta-pagina willen beheren? Of ben je een echte fotografie-fanaat? Check snel onze nieuwe vacaturepagina en join het Blijdorper Bende team!

SOS Oekraïne – 24 maart 2022

Feldman Ecopark, nabij Charkiv, ligt in puin. XII Months Park, ten noorden van Kyiv, worstelt met de vrieskou en voedselgebrek. Mykolajiv Zoo is getroffen door meerdere bommen. Charkiv Zoo en Kyiv Zoo zijn afhankelijk van speciale voedseltransporten. Wild Animal Rescue, nabij Kyiv, heeft enkele dieren naar Europa geëvacueerd. De Oekraïense dierentuinen hebben onze hulp nodig!

Dierentuinen Onze Hobby, Zoovaria, Blijdorper Bende, Laafse Kikkers en nog veel meer groepen slaan de handen in één: als Nederlandse en Vlaamse dierentuinfans steunen wij de officiële inzamelingsactie van de Europese Vereniging van Dierentuinen, EAZA. Zij hebben de juiste middelen en expertise om ervoor te zorgen dat deze noodsteun optimaal benut wordt. Europese dierenliefhebbers hebben samen al €600.000 gedoneerd!

Na een maand lang erg actief actie gevoerd te hebben, hebben wij het idee dat Blijdorper Bende vrijwel zijn complete publiek bereikt heeft met deze actie. Daarom gaan wij in de loop van april weer terug naar ‘normaal’, hoe lastig dat ook is. We blijven echter betrokken bij de campagne, die HIER toegankelijk blijft.

Pas op de plaats – 2 januari 2022

Een korte terugblik op het reilen en zeilen van Blijdorper Bende in 2021. Een bittere pil wat betreft de bezichtigingen van het Blog: dit jaar bleef de teller steken op ‘slechts’ 45.000 views. Een flinke terugval ten opzichte van 2020, toen ons huidige record (62.500) gevestigd werd. Krikte corona onze cijfers vorig jaar nog op, toen heel Nederland thuisbleef, nu schaadt de pandemie onze statistieken juist. Pas in mei ontving Diergaarde Blijdorp de eerste bezoekers van het jaar en voorafgaand daaraan deelde de dierentuin slechts mondjesmaat updates. Voor ons viel er dus al helemaal weinig te berichten. Sterker nog: nog nooit verschenen in de loop van een kalenderjaar zo weinig artikelen op deze website.

In 2022 hopen we weer de 50.000 aan te tikken. Van nieuwe records gaan we niet uit, want de groeicurve van onze website was al enkele jaren aan het afvlakken. Oneindige groei is nu eenmaal een mythe. Wel bereikte de BB-Facebook nieuwe hoogtes in 2021. We gingen van 2.100 leden naar meer dan 2.400 leden. De BB-Instagram komt inmiddels boven de 500 volgers uit.

Voor de nieuwjaarsspecial van ’21 besloten we eens iets anders te doen. Een speerpunt van Blijdorper Bende is het uitdragen van natuurbehoud. Welke bedreigingen dragen bij aan het verlies van biodiversiteit? Vaak zijn dat problemen waarvoor best oplossingen bestaan. Klimaatverandering? Minder broeikasgassen uitstoten. Overbevissing? Verlaag de visquota. Echter, geen oplossing die uitgevoerd kan worden zonder dat de politiek eraan te pas komt.

Met oog op de Tweede Kamerverkiezingen besloten we de Groene Stemwijzer in het leven te roepen. Op basis van 24 stemmingen in het parlement konden we iedere politieke partij een rapportcijfer geven. Het is altijd riskant om de stap te zetten van wetenschap naar politiek, maar zoals de campagne van Naturalis ook benadrukte: het is nu écht tijd voor biodiversiteit. Gelukkig werd de Groene Stemwijzer positief ontvangen. Het project werd dusdanig groot dat het geplaatst werd op groenestemwijzer.blijdorperbende.nl, een eigen webdomein dus. Mogelijk dat we dit concept doorzetten voor de Europese verkiezingen in 2024.

Wie het specialoverzicht op het Blijdorper Bende Blog recentelijk bekeken heeft, zal het wellicht opgevallen zijn dat het lijstje van artikelen in 2021 niet verder gegroeid is. Hoe dat zo? Het antwoord zit ‘m (naast het afwijkende format van de nieuwjaarsspecial dus) in het feit dat ik sinds dit jaar lid van de redactie van het Vriendennieuws ben. Dat is het lijfblad van de vereniging Vrienden van Blijdorp – een hele eer! Veel liefde is gaan zitten in de columns die ik daar eens per kwartaal schrijf. Ik ben zonder meer trots op de stukken die ik aangedragen heb en heb tevens meer dan genoeg inspiratie en motivatie om er nog heel wat te schrijven. Met enige ‘vertraging’ wordt dit magazine ook openbaar gemaakt voor niet-leden op het internet.

Deze krachttraining van mijn onderzoek-en-schrijf-spier beperkt echter wel de hoeveelheid tijd en energie die ik overhoud voor hoogkwalitatieve specials voor Blijdorper Bende. Dat betekent jammer genoeg ook dat er geen nieuwjaarsspecial paraat staat voor 2022. Toch is het niet alleen maar kommer en kwel. Vernieuwde ‘Ontdek…’-pagina’s zijn in de maak en ik ben bezig met het vormen van een langetermijnvisie voor de specials. Die gaat uit van een select aantal stukken, die ieder een uniek aspect van de Diergaarde én van de biologie in z’n geheel behandelen. Voor nu heb ik alvast het specialmenu gemoderniseerd, zoals we dat in 2020 ook voor de ‘Ontdek…’-pagina’s gedaan hebben. Dat menu komt inclusief doorverwijzing naar het digitale archief van het Vriendennieuws nu. Eind goed, al goed.


Voor oudere updates, klik HIER.