Voor nieuwere updates, klik HIER.
”That was a hot mess, inside a dumpster fire, inside a train wreck” – 16 januari 2021
Hallo Blijdorper Bendeleden! Geen uitgebreide nieuwjaars-editorial voor 2021, maar toch een kleine update wat betreft het wel en wee van onze groep en website. In 2020 is het Blijdorper Bende Blog maar liefst 62.465 keer bekeken. Een nieuw record: dat zijn 4.000 views meer dan in 2019 en het is tevens iets meer dan voorspeld. Verder is onze Facebook-groep gegaan van 1800 leden naar meer dan 2.100 en ook onze Instagram-pagina groeide rustig door.
Tijdens de eerste lockdown had ik persoonlijk wat meer tijd op handen om te schrijven en het resultaat was een nieuwe special in maart, ‘Over monsters en mensen’. Daar bleef het niet bij, want in de maanden die volgden heeft ook een groot deel van de ‘Ontdek…’-pagina’s een complete make-over gekregen. Op chronologische volgorde: Noord-Amerika, Eurazië & Amoer, Dikhuidenvleugel & Mensapengebouw, het Oceanium en Zuid-Amerika.
Ook op het ‘community’-terrein gingen we onverbitterd verder. Fotowedstrijden moesten soms even opschuiven of van thema veranderen, maar dat mocht de pret niet drukken. Wederom deden jullie grootschalig mee en hopelijk komen jullie even massaal opdagen voor het begin van de stemronde van Themawedstrijd IX morgen! Minder naamsbekendheid genieten de Blijdorper Bende Awards, die we ieder jaar in december organiseren, maar ook het verloten van onze publieksprijzen vond traditiegetrouw plaats.
Tot slot: wat heeft 2021 te bieden voor Blijdorper Bende? Ook dit jaar zullen we jullie weer trakteren op een nieuwjaarsspecial van eigen makelarij, al duurt het nog even voordat we die zullen publiceren. Hou begin maart deze groep maar extra goed in de gaten… Daarnaast hopen we de komende maanden wat ‘Ontdek…’-pagina’s uit te breiden met geactualiseerde informatie en data. Ennuh… Let bij de aankomende uitgave van het Vriendennieuws vooral eens op de namen van de verschillende schrijvers.
Ik wil alle Blijdorper Bendeleden vanuit de grond van mijn hart bedanken voor jullie betrokkenheid in de loop van 2020. Een lastig jaar, maar zelfs tijdens de verschillende sluitingen lieten jullie onverminderd van je horen. Ik denk direct aan namen zoals Cor, Luciënne, Leo en Patty, maar ook nog velen anderen. Zeker weten een aangename afleiding van alle narigheid
Op een heerlijk saai 2021, voor de afwisseling!
Safe and sound – 02 november 2020
Wellicht heeft je browser je in het verleden wel eens gewaarschuwd als je blijdorperbende.nl probeerde te bezoeken. Geen zorgen: onze website is van nature goed beveiligd en in 2019 hebben we nog eens een extra beveilingsprogramma geïnstalleerd, maar nu is het Blijdorper Bende Blog ook in het bezit van een SSL-certificaat! Als het goed is, herkennen browsers hiermee in het vervolg dat jouw verbinding met de website privé is. Wel zo fijn!
Open brief, verstuurd aan de 123 Raadsleden, Burgerleden en Statenleden van Rotterdam en Zuid-Holland – 11 september 2020
Beste Raadsleden van Rotterdam en Statenleden van Zuid-Holland,
Mijn naam is Jop Kempkes. Wellicht staan jullie, te midden van de tumult van 2020, er niet iedere dag bij stil, maar jullie zijn verkozen tot volksvertegenwoordigers van een prachtig deel van Nederland. Als iemand die woonachtig is in Rijnmond, studeert in Leiden en een partner heeft in Den Haag, meen ik dat te kunnen zeggen. Echter, wanneer iemand mij zou vragen wat mijn meest geliefde locatie van de provincie is, zou ik er geen moment over hoeven na te denken: Diergaarde Blijdorp.
Ik begrijp dat ik voor u waarschijnlijk slechts de zoveelste bezorgde burger met een verhaal ben, maar ik hoop dat u bereid bent om zich op zijn minst kort te buigen over de kwestie waarover ik u contacteer. Als iemand die al heel zijn leven in Diergaarde Blijdorp komt, ben ik ervan overtuigd dat dierentuinen een essentieel onderdeel vormen van het grotere geheel der natuurbehoud. Het is waar mijn passie voor de natuur, die inmiddels is ontkiemd tot een carrière in de biologie, is begonnen, en met mij velen. En waar wij niet van houden, dat beschermen wij ook niet, nietwaar?
Tijden van crisis zijn bij uitstek de momenten om te beschermen wat iemand dierbaar is, om te laten zien waar iemand voor staat. Als u daadwerkelijk geeft om de goede zaak, de natuur en de pracht van Zuid-Holland, dan vraag ik u om dit bijgevoegde artikel te lezen. Juist in deze roerige tijden.
Met vriendelijke groet,
Jop Kempkes
Hoofdbeheerder Blijdorper Bende
Wat een jaar… – 1 september 2020
”Hoewel 2019 dus zeker niet saai was, belooft 2020 veel goeds”… Met deze woorden eindigden we de vorige editorial. Wie had gedacht dat we dezelfde dag nog zouden vrezen voor het uitbreken van de Derde Wereldoorlog, dat we een maand later zouden rouwen om de bush van Australië en dat de wereld nog een maandje later krampachtig op de rem zou trappen?
Dat terzijde: dit jaar begon ook wel goed. In het eerste Vriendennieuws van het decennium mocht ik, als hoofdbeheerder van Blijdorper Bende, het woord voeren en even later zaten we vooraan bij de presentatie van het Masterplan 2030. Vergeet ook niet de andere krantenkoppen: Diergaarde Blijdorp vestigde een wereldprimeur met de geboorte van een zwartsnuithaai, het park doneerde royaal om te helpen met de strijd tegen de bosbranden down under en wist zelfs de evacuatie van een tijger uit een vervallen Argentijnse dierentuin te bekostigen. Er werd onderzoek gedaan naar nieuwe methodes om de vissen in het Oceanium te voeren, de inwoners van het Natuurbehoudscentrum ontdekten de romantiek en via de Leidse Hortus Botanicus kwamen enkele zeldzame planten naar Rotterdam. Het Blijdorper Bende Blog, sinds dit jaar uitgerust met extra beveilingsprogramma’s, werd verrijkt met een herschreven ‘Ontdek…’-pagina voor Europa en Australië, alsmede eentje voor het Noord-Amerikaanse themagebied
De lockdown was lastig voor iedereen. Toch bleef ”houd moed” het devies bij Blijdorper Bende en om die reden publiceerden we een herschreven ‘Ontdek…’-pagina voor Eurazië en de Amoer vervroegd, kort nadat we in recordtempo een nieuwe special over ziekteverwekkers realiseerden. De pandemie creëerde eveneens een toestroom van mensen die extra vermaak zochten en toen onze Facebookgroep de tweeduizend leden passeerde, herschreven we de ‘Ontdek…’-pagina voor de Dikhuidenvleugel en het Mensapengebouw. Oh ja, én die van het Oceanium. Ook brachten we Blijdorper Bende Mondkapjes op de markt: de opbrengst daarvan staat inmiddels op een speciale spaarrekening om deze website mee te financieren.
Nu de zomer op zijn einde loopt, is het tijd dat we de littekens van 2020 onder ogen te komen. Diergaarde Blijdorp heeft een ongekende klap moeten incasseren. Toch ben ik optimistisch. Platzak of niet, er staat nog steeds een prachtige dierentuin in Rotterdam. Eentje die vorig jaar in de plus eindigde, eentje die bovenaan alle ZOO-ranglijsten staat en eentje die uitdraagt wat het betekent om in de 21ste eeuw een dierentuin te zijn: natuurbehoud, in de breedste zin van het woord. Blijdorp heeft het ten onder gaan van de oude Rotterdamsche Diergaarde overleefd, net als het bombardement, de verschrikkelijke jaren ’70 en de bezuinigingen tien jaar terug. Als ik die situaties vergelijk met het heden, ben ik meer dan overtuigd dat het park ook deze crisis te boven zal komen. Mits de overheid adequate steun verleent, natuurlijk.
Aan ons, de trouwe achterban van de Diergaarde, is nu slechts één taak: ons park ondersteunen. Blijdorper Bende gaat als vanouds door met het rapporteren van alle ontwikkelingen in de dierentuin en wij klussen bovenal naarstig aan vernieuwde ‘Ontdek…’-pagina’s. Degene die zeer binnenkort op de schop gaat, Zuid-Amerika, bevat extra informatie over de stand van zaken in de Amazone. Het is geen klassieke boodschap in de zin van ”het gaat slecht”, nee. In plaats daarvan berichten wij statistiek en feiten. Dat is belangrijker dan ooit tevoren nu veel ecologische problemen opeens politieke kwesties geworden zijn. Zoals directeur Erik Zevenbergen het eerder dit jaar zei: ”het tijdperk van ‘opa vertelt’ is voorbij, je moet men tegenwoordig hun eigen conclusies laten trekken”.
Het op nette wijze verzamelen van correcte info kost echter veel tijd. Dat, terwijl ik dit jaar begin met mijn bachelor of science biologie aan de Universiteit van Leiden! Om die reden ondergaat het Blijdorper Bende Beheer zeer binnenkort onder het mes. Jelle Boldingh, die eind 2013 officiële raadgever van Blijdorper Bende werd en in 2014 gepromoveerd werd tot medebeheerder, gaat de organisatie verlaten. Heden ten dage is hij altijd in de weer en dat betekent dat hij steeds minder vaak in staat is om te helpen. Elly Bouwens, die sinds 2016 geleidelijk het merendeel van Jelles heeft overgenomen, blijft moderator op Facebook. Dat betekent dat ze onderdeel is van het gloednieuwe Community Team van Blijdorper Bende. Binnen dat Community Team hebben wij sinds kort een vacature openstaan, om het Blijdorper Bende Beheer weer tot een driekoppig fenomeen te maken. De nieuwkomer zal het organiseren van de fotowedstrijden op zich nemen. Dat geeft mij meer tijd om te werken aan artikelen van de kwaliteit waar Blijdorper Bende voor wil staan.
Een nieuw decennium – 3 januari 2020
De beste wensen voor 2020 iedereen! We laten 2019 achter ons: een bewogen jaar, op z’n zachtst gezegd. We blikken terug op de heugelijke momenten voor Blijdorper Bende. Al vroeg in het jaar introduceerden we de Themawedstrijden en onze Instagram-pagina, waarna we ons toelegden op het moderniseren van onze ‘Ontdek…’-pagina’s. Niet alleen waren er veel hopeloos verouderd, maar ook de inhoud was niet altijd even bijzonder. Negen hebben we er in de loop van het jaar onder handen genomen en de vijf die nog resteren, volgen uiteindelijk ook nog. Onze driedelige special Aesthetica in Vivo nam achter de schermen veel tijd in beslag, maar de beoordelingen zijn dan ook lovend. We hopen in de komende jaren nog veel profijt te hebben van dit nuttige stukje naslagwerk over evolutie, genetica en taxonomie.
Terwijl Blijdorper Bende op het laagseizoen afstevende, schreven we meer dan ooit. De planning rond de avonduren van het kalenderjaar is altijd een lastige opgave: op de gebruikelijke ‘Ontdek…’-pagina updates en fotowedstrijden na, worstelen we rond deze tijd van het jaar ook altijd met de traditiegetrouwe nieuwjaarsspecial én de Blijdorper Bende Awards. Toch viel het allemaal mooi samen: we konden de nieuwjaarsspecial zo’n twee maanden naar voren trekken, want op die dag blies Darwins On the Origin of Species 160 kaarsjes uit. Dan pastte de BBA mooi in de kerstweek en kunnen we januari inleiden met een nieuwe Themawedstrijd: eentje met als onderwerp ‘contrast’.
We publiceerden grofweg hetzelfde aantal nieuwsberichten als vorig jaar en uiteindelijk hebben we dit jaar op de valreep het bezoekersrecord te verbreken op het Blog: 58.000 keer werden we bekeken. Het is een ongelofelijk getal, al toont het wel dat onze groei een beetje gestagneerd is. In 2018 bleef de teller namelijk steken op 55.000 (500 in 2013, 9.000 in 2014, 21.000 in 2015, 30.000 in 2016 en 45.000 in 2017). Ook onze Facebook-groep groeide in de loop van het jaar van 1.700 leden in januari tot 1.800 in december. Onze Instagram-pagina heeft in zijn eerste levensjaar meer dan 300 volgers gekregen. We vermelden trouwens ook trots dat de Blijdorper Bende Awards dit jaar een recordaantal respondenten trokken! Oh ja: wie heeft er in november de Facebookpagina van de NS Spoordeelwinkel in de gaten gehouden?
Hoewel 2019 dus zeker niet saai was, belooft 2020 veel goeds. We leven namelijk toe naar een aantal belangrijke speeches door het dierentuinbestuur: de Nieuwjaarslezing en de presentatie van het Masterplan 2030! Vanzelfsprekend houden we Blijdorp ook het komende jaar nauwlettend in de gaten. Als je dit soort groots nieuws niet wilt mislopen, raden we je aan om eens te kijken naar je instellingen voor meldingen op Facebook en Instagram. Als je notificaties aanzet, krijg je een melding wanneer eens in de zoveel tijd iets publiceren. Bevalt deze service je niet, da kan je je natuurlijk altijd weer afmelden. Alternatief gezien kan je onze website toevoegen aan je bladwijzers of home screen: zo kan je gemakkelijk even kijken of we iets geplaatst hebben.
Stiekem zijn wij hartstikke nieuwsgierig wat het nieuwe jaar ons te bieden heeft. Jij ook?
– Jop Kempkes, hoofdbeheerder
Summer Shutdown – 24 juli 2019
Van 25 juli t/m 6 augustus zoekt het reguliere Beheer de zon op en dat betekent dat Blijdorper Bende gedurende die periode overgaat tot een Summer Shutdown, waarin er geen nieuwsberichten worden gepubliceerd en geen onderhoud zal plaatsvinden. Onze excuses voor deze hinder, na afloop zullen we uiteraard deze achterstand zo spoedig mogelijk inhalen. Leden van de BB-Facebook kunnen voor vragen en assistentie terecht bij moderator Elly Bouwens. Hieronder volgt de gebruikelijke terugblik op wat het Beheer de laatste tijd zoal bezighield.
De afgelopen maanden zijn rustig verlopen. Het geplande onderhoud voor de ‘Ontdek…’-pagina’s werd even opgeschud door Diergaarde Blijdorp die onverwachts kwam met wat nieuwe biotoop-afbakeningen! Toen de pagina voor het Aziatisch Moeras net af was, moesten we daardoor concluderen dat de enige logische aanpak omvatte dat we het stukje van de Steppe-biotoop bij die van het Moeras moesten voegen. Om geen verdere vertraging op te lopen wisten we nog geen week later de nieuwe combinatie ‘Taman Indah & Himalaya’ te publiceren en sindsdien zijn we weer overgegaan tot de gebruikelijke stand van zaken. Laatst nog hebben we verreweg de grootste ‘Ontdek…’-pagina, die van de Afrikaanse Savanne, volledig herschreven en gepubliceerd. Later deze zomer volgen er meer nieuwe pagina’s, die overigens ook met de ‘verrassing’, die we in het bericht hieronder noemden, zullen komen. Ook gaan we achter de schermen beginnen met de Nieuwjaarsspecial… Exciting times!
Lenteschoonmaak – 20 april 2019
Diergaarde Blijdorp staat in volle bloei: een feest voor iedere botanicus, maar ook voor de liefhebbers van jonge dieren! Ook bij Blijdorper Bende hebben we last van lentegevoelens: schoonmaakdrang, welteverstaan. Sinds het begin van 2019 zijn we druk bezig met het moderniseren van een stukje vervallen glorie van de website: de ‘Ontdek’-pagina’s. Eens waren ze onze pronkstukken, maar de meest recente updates stamden uit vroeg 2018. In een jaar tijd kan veel veranderen en bovendien waren we ook niet blij met de pagina’s in hun huidige vorm.
In het kader van de verdere ontwikkeling van Blijdorper Bende willen we vanaf 2019 meer nadruk leggen op de connectie tussen dierentuinen en natuurbehoud. Wij denken dat het verspreiden van dit soort informatie waardevoller is dan sommige oude onderdelen van de ‘Ontdek’-pagina’s. Daarnaast hopen we dat onze bredere biologische oriëntatie dierenliefhebbers kan aanspreken die wellicht (nog) niet per se een trouwe fan zijn van Diergaarde Blijdorp. Een win-win-situatie!
Per het begin van dit jaar zijn we bezig met de systematische vernieuwing van onze ‘Ontdek…’-pagina’s. De eerste hiervan was de spiksplinternieuwe pagina voor het geladaverblijf, gevolgd door Zuid-Amerika (eentje die echt broodnodig onderhoud behoefde) en de Tweeling-Gebouwen. Spoedig zal de Tijgerkreek worden toegevoegd aan dit lijstje en we hebben al een planning voor de rest. Behalve de totaal vernieuwde inhoud, hebben we ook de soortkaartjes veranderd: we focussen ons meer op de biologische achtergrond van de soorten, maar we besteden ook aandacht aan de monumentale status van sommige verblijven, Vrienden-geschenken en behaalde Blijdorper Bende Awards. Overigens hebben we een kleine verrassing in petto – we hopen dat die zal bevallen!
Behalve de ‘Ontdek…’-pagina’s gaan we ook de bezem door de Agenda halen. We hopen deze in het vervolg regelmatig te actualiseren, iets waar we in het verleden tekort in schoten, en we gaan deze uiteindelijk uitbreiden met ook Blijdorper Bende-data: denk aan data voor fotowedstrijden. Over die fotowedstrijden gesproken: Themawedstrijd II is een feit! Het onderwerp hiervan is ‘Zuid-Amerika’ en we hebben vele mooie inzendingen ontvangen – het was moeilijk kiezen welke foto’s doorgingen naar de stemronde. Alleen is ons opgevallen dat nogal veel mensen niet doorhadden dat de Themawedstrijden een specifiek thema hebben… Je zou denken dat welgeteld vijf maal het onderwerp specificeren voldoende is, maar ach. We gaan hard nadenken over hoe we dit in toekomstige edities beter kunnen laten verlopen. Een toegewijd inzend-formulier, wellicht? Overigens ontdekten we vandaag dat Google iets heeft aangepast aan het functioneren van de formulieren die we gebruiken voor de stemrondes. Wat dat precies is, weten we niet, maar het maakt zaken iets moeilijk voor ons, al doen de formulieren gelukkig nog steeds wat ze moeten doen: antwoorden verzamelen.
Over foto’s gesproken: Blijdorper Bende is nu op Instagram te vinden! Ook dit past binnen ons beleid om een breder publiek te bereiken. Waar Facebook voornamelijk gebruikt wordt door volwassenen, is Instagram een bolwerk voor de jeugd. De jeugd heeft de toekomst, natuurlijk. Inmiddels staat de teller bijna op tweehonderd volgers: dit iets kleinere publiek leent zich goed voor het experimenteren met ideeën die we hebben. We plaatsen soms korte stukjes over specifieke diersoorten, of besteden eens wat aandacht aan dierentuin-terminologie. Eens in de zoveel tijd speuren we ook #BlijdorperBende af voor de mooiste dierentuinfoto’s, die we vervolgens op ons account voorbij laten komen.
Kortom: achter de schermen is het, zoals altijd, een drukte van belang bij Blijdorper Bende. We hebben zin in de komende periode, jullie ook?
De Themawedstrijden – 8 januari 2019
Het is zojuist losgebarsten! De Blijdorper Bende Themawedstrijd I is een feit. Deze nieuwe reeks fotowedstrijden is een nieuwe manier om de fotografen in onze groep uit te dagen. Wat moet je weten?
De Themawedstrijden worden, net als de Grote Fotowedstrijden, vier keer per jaar georganiseerd. Dat betekent dat we vanaf heden twee keer zoveel fotowedstrijden zullen hebben! In tegenstelling tot de Grote Fotowedstrijden, veranderen de eisen aan de inzendingen voor de Themawedstrijden per editie. Zoals de naam al suggereert, heeft elke editie een eigen thema. Uiteraard worden deze van tevoren bekend gemaakt om geïnteresseerden de tijd te geven om dit soort foto’s te maken. Vooralsnog zijn we van plan om (in ieder geval voor de eerste editie, mogelijk volgen er later nog aanpassingen) geen kwalificatieronde te organiseren, maar zelf een top vijf uit de inzendingen te kiezen. Hierbij zullen we letten op de kwaliteit en originaliteit van de foto. Uiteraard is het dan aan de Blijdorper Bendeleden om de winnaar te selecteren.
Voor Themawedstrijd I geldt dat het thema ”ringstaartmaki’s” is. Het maakt niet uit wanneer de foto gemaakt is, zolang hij maar uit Blijdorp komt. Het mag dus zowel van de groep in de Grote Vijver zijn als van de groep in het nieuwe doorloopverblijf. De foto mag natuurlijk bewerkt zijn, mits de oorspronkelijke plaat maar door jou is geschoten. Inzenden kan tot en met 18 januari. Wanneer de daarop volgende Stemronde achter de rug is, zal de winnende foto de groepsfoto van Blijdorper Bende worden en worden vereeuwigd in een (nieuwe) Eregalerij.
Laat zien wat je in huis hebt – waar wacht je nog op? Ga naar Blijdorper Bende en doe mee.
Ons 2018 (en alvast een voorproefje ’19) – 1 januari 2019
Het is tijd om vaarwel te zeggen tegen 2018. En wat was het voor een jaar! Dit jaar blies Blijdorper Bende vijf kaarsjes uit en zo’n aangelegenheid diende natuurlijk gevierd te worden. Misschien nog wel interessanter: wat zijn we van plan voor het nieuwe kalenderjaar?
Allereerst een kleine terugblik op de Jubileumviering. Vijf jaar geleden was het totaal ondenkbaar geweest, maar alweer bijna een jaar geleden kregen we het voor elkaar om een interview af te mogen nemen met directeur Erik Zevenbergen. Het kostte echter enig overleg met de PR-afdeling om uiteindelijk ook toestemming te krijgen om het daadwerkelijk te publiceren en toen dat eenmaal zover was, was het alweer bijna zomer. Het stond buiten kijf dat het een waardige opening zou zijn voor de Jubileumviering en we besloten dan ook om het daarvoor te bewaren.
Voor de rest van de festiviteiten hadden we al snel bepaald dat het kopje ‘specials’ bovenaan onze website wel een beetje liefde kon gebruiken. Alleen ‘Blijdorp maakt het verschil’, dat we gemaakt hadden als de Nieuwjaarsspecial van 2018 en een gigantische hit werd, was een pagina waar we echt over te spreken waren: veel andere artikelen waren ofwel tragisch verouderd of ronduit slecht van kwaliteit. We zagen onze kans schoon: enerzijds konden we de website verrijken met een aantal boeiende artikelen, maar we konden ook voortbouwen op wat we al hadden gepubliceerd in de jaren daarvoor.
Het interview werd een ongekend succes en eveneens immens populair was de afsluitende special ‘Millenniumkrieken’. Een trouw Blijdorper Bendelid herinnert zich wellicht nog wel dat we in de vroege dagen van het Blog eens een artikel hadden gemaakt genaamd ‘Geschiedenis van Blijdorp: 1990-1995’. Deze publicatie was echter een doorn in het oog en uiteindelijk is vrijwel niks van die oude special terug te vinden in de nieuwe. We wilden het echter niet bij twee klapstukken laten en zodoende begonnen we te werken aan wat kleinere specials, die uiteindelijk werden opgeleverd in de vorm van ‘De groene Diergaarde’ en ‘Ontmoet: Antilopen & Herten’. Helaas bleken deze specials iets minder tot de verbeelding te spreken en een soortgelijk, derde artikel werd dan ook geschrapt – die houden jullie nog van ons tegoed.
Hoe zit het met de harde nummers? Wederom was het een recordjaar voor onze website. Een kleine sprong terug in de tijd: ons eerste jaar, 2013, sloten we af met 500 views, gevolgd door 9.000 in 2014, 21.000 in 2015, 30.000 in 2016 en 45.000 in 2017. We zijn dik tevreden met een mooie 55.000 bezichtigingen in 2018! De Facebookgroep groeide iets minder spectaculair, daar zijn we net de 1700 leden gepasseerd. De hoeveelheid mensen die stemden bij onze fotowedstrijden en de BBA is ongeveer gelijk gebleven. Het is, al met al, een minder indrukwekkende groei dan in de voorgaande jaren, maar we zijn extreem dankbaar dat we überhaupt een groei hebben doorgemaakt, gezien we 30% minder berichten hebben geplaatst dan in 2017. Op z’n zachtst gezegd was 2018 niet één en al zonneschijn voor mij als hoofdbeheerder en dat heeft geresulteerd in een verminderde PR, maar we gaan vol goede moed 2019 in.
Dus, wat heeft 2019 in petto? Allereerst een goed voornemen: de ‘Ontdek…’-pagina’s zijn broodnodig toe aan onderhoud, zij hadden vorig jaar zeker te lijden onder mijn verminderde activiteit als beheerder. Er is, in tegenstelling tot het gemiddelde voornemen, goede hoop hiervoor. We hebben een onderhoudsschema gemaakt en op die manier komen de pagina’s allemaal één voor één aan de beurt. Over ‘Ontdek…’-pagina’s gesproken: na de publicatie van ‘Dikhuidenvleugel & Mensapengebouw’ eind 2016 bleef er nog één stukje Diergaarde over dat we onder de loep moesten nemen. Kan je al raden welke dat is? Hoe dan ook, eind januari zal die hopelijk gereed zijn in de vorm van onze traditionele Nieuwjaarsspecial.
Daarnaast een aankondiging. De afgelopen jaren hebben de Grote Fotowedstrijden al voor veel vermaak gezorgd, maar zoals zoveel heeft het in de loop der jaren een vaste opzet aangenomen en is het spektakel er een beetje vanaf. Daarom willen we dit jaar iets nieuws uitproberen, iets om de fotografen in de groep scherp te houden. Naast onze seizoensgebonden fotowedstrijden gaan we dit jaar namelijk vier Themawedstrijden organiseren. In plaats van simpelweg je mooiste foto van dat kwartaal in te sturen (hoe mooi ze ook zijn, we hebben nu wel genoeg tijgers en rode panda’s de revue zien passeren), kondigen we van te voren een onderwerp aan waar alle fotografen zich aan moeten houden. Binnenkort zullen we jullie van meer informatie voorzien, maar tot dan: hé, zijn de ringstaartmaki’s geen leuke beestjes…?
Eigenlijk hoeven we het niet eens meer expliciet te zeggen: we gaan een spannend jaar tegemoet. Wij hebben er al zin in – jij ook?
-Jop Kempkes, hoofdbeheerder