-
In het Mangrove-aquarium van het Oceanium zijn na een dracht van bijna een jaar weer twee koeneusroggen geboren! De meisjes maken het goed. Bij de geboorte hebben koeneusrogjes een spanwijdte van zo’n 30 centimeter en wegen ze rond de 700 gram, maar ze kunnen uitgroeien tot heuse waterdieren van bijna een meter breed en meer dan 20 kilo.
- Een nieuwe diersoort in Amazonica: De witgevlekte zoetwaterrog (Potamotrygon leopoldi), ook wel bekend onder de Engelstalige naam ‘Leopoldi’s black diamonds‘. Deze zoetwaterroggen uit Zuid-Amerika zijn sinds kort te zien in de grote vijver van de in 2013 geopende vlinderkoepel. Behalve deze soort zwemmen hier al langer twee pauwoogzoetwaterroggen. Het lijf van de twee nieuwelingen is zichtbaar donkerder dan de laatstgenoemde soort.
- In het Falklands-gebied van het Oceanium, bekend om de grote pinguïnkolonie, is de nieuwe ijsschotsenroute opgeleverd. Vroeger kon je hier van rots naar rots springen, maar riskeerde je wel een nat pak! Dit probleem is opgelost door de inmiddels inmiddels flink afgetakelde blokken te vervangen door een digitale vloer.
- De spoorwegovergang is opnieuw aangekleed. In het kader van het 160-jarige bestaan van de Rotterdamse dierentuin is er een ’tijdlijn’ op de muur gemaakt, waarop oude hokken vergeleken worden met de huidige verblijven. Op social media laat Blijdorp weten dat oude foto’s van de dierentuin naar hartenlust gedeeld mogen worden met #160JaarDiergaarde.
- Een kleine ingreep in het Aziëhuis: er komen definitief geen schuttersvissen terug dus heeft hun aquarium een nieuwe bestemming gekregen. Het water is uit de bak gehaald en nu is het volledig geweid aan de bekerplanten. Hoewel dat misschien minder interessant klinkt, zijn bekerplanten een verschijning op zich. Als een insect probeert te landen aan de binnenkant van de beker, glijdt het weg om vervolgens verteerd te worden. De schuttersvissen hebben nooit hun draai kunnen vinden in hun nieuwe aquarium. Men vermoedt dat ze telkens overleden door stress, doordat het aquarium van twee kanten zichtbaar is.
- Er zijn weer reuzentoekans geboren in de Rivièrahal. Twee van de kuikens worden met de hand grootgebracht in de broedruimte, de andere wordt bij de ouderdieren in de Tropenvleugel gehouden. Een aanzienlijk deel van de dierentuinpopulatie van deze diersoort is aanwezig in Blijdorp, zo’n 15 van de circa 70. Omdat elk geboren exemplaar dus telt, worden de eieren meestal bij de volwassen dieren weggehaald. Als ze daarna alsnog een tweede ei leggen, mogen ze zelf proberen de kleintjes groot te brengen. Hopelijk komt zo de reuzen- of tocotoekan ooit weer op eigen pootjes te staan.
- De ruiten van het gorillabinnenverblijf zijn niet langer verduisterd. Na de ontsnapping van Bokito tijdens het 150-jarig bestaan van de Diergaarde, wilde het bestuur nieuwe frustraties bij de zilverrug koste wat kost voorkomen. Door de verduistering werd direct oogcontact tussen mens en dier tegengegaan. Nu zijn de ramen dus weer ‘fotografen-proof’. Uiteraard is dit besluit pas genomen na uitvoerig overleg tussen de medewerkers van Blijdorp.
- Nu okapi-jong Gerrit mag genieten van de frisse lucht in de Okapi-Volière, is de zesdelige serie ‘OkapiVlogs‘ tot een einde gekomen. Maar, niet getreurd: een nieuwe reeks BlijdorpVlogs, de zogenaamde ‘AmazonicaVlogs’, is in de maak. De verzorgers van vakgroep Amerika vertellen hierin alles over de grootste waterlelie ter wereld: de Victoria Amazonica. Bekijk de eerste video’s HIER!
- Al zin in de zwoele zomeravonden? Blijdorp in ieder geval wel! Op de donderdagen 3, 10 en 17 augustus zijn de poorten van de dierentuin voor abonnementhouders geopend tot 21.30 uur tijdens de ZOOmeravonden. Alle praktische informatie is te vinden in onze agenda.
Foto: Diergaarde Blijdorp (DB-Facebook)
Mijn complimenten voor deze overzichtelijke blogpost, vol interessant nieuws. Meeste dingen wist ik al wel, behalve dat van de schuttersvissen. Jammer, maar inderdaad werden zij niet oud.. De nieuwe ijsschotsen bij de pinguïns vond ik maar eng, het is een gladde vloer, de kinderen kunnen hard vallen.
Een fijne vakantie voor de beheerders 🙂