- Achter slot en grendel: Taman Indah sluit voor de zomer haar deuren. De komende tijd gaat de Diergaarde, met financiële ondersteuning van de Vrienden van Blijdorp, de vloer van het binnenverblijf van de olifanten vervangen. De harde betonnen laag moet wijken voor een zachte zandbodem. Dit is veel beter voor de voetzolen en gewrichten van de dikhuiden. Het nodige leidingwerk moet worden omgelegd en uitgegraven, waarvoor zo’n €150.000,- is vrijgemaakt. Tot het zover is, staan Timber, Irma en de andere olifanten buiten, zoals in de zomer toch al gebruikelijk is. Ook de Maleise tapirs en Indische neushoorns zijn voorlopig alleen in de buitenlucht te bewonderen.
- Goed zoeken! In het Falklands-biotoop zijn enkele ezelspinguïneieren uitgekomen. De pluizenbollen worden warm gehouden door de ouderdieren, die een provisorisch nestje hebben aangelegd net kiezelsteentjes. Ezelspinguïns zijn gemakkelijk te onderscheiden van hun verblijfsgenoten, de koningspinguïns, doordat ze veel kleiner zijn.
- In de Ibis-Volière zijn ook de nodige pulletjes en kuikentjes te vinden. Tussen de rode ibissen zijn minder opvallend gekleurde jongen te spotten. Ook de Bahamapijlstaarten, een tropische eendensoort, hebben voor nageslacht gezorgd.
- Eind juni is de façade van het François’ langoerenverblijf opgelapt. Het zou onder andere nodig zijn geweest vanwege rottende kozijnen bij de ruiten.
- Zoals gewoonlijk is ook de prairiehondgroep flink gegroeid dit voorjaar. Deze Noord-Amerikaanse diertjes, die maar al te vaak verward worden met de Afrikaanse stokstaartjes, zijn totaal niet mensenschuw en eten rustig op luttele decimeters afstand van de bezoekers. Wanneer prairiehondgroepen buiten hun voegen groeien, worden soms de zwakkere dieren verjaagd uit het verblijf. Nadat zij opduiken op de perken van onder meer de bizons en vicuña’s, krijgen zij in Blijdorp een plekje achter de schermen.
- Onwelkome gasten in Blijdorp: een huiskat had besloten dat de Rotterdamse dierentuin de uitgelezen locatie was om te bevallen van haar zes kittens. Na drie weken speuren wist de Stichting Zwerfkatten Rijnmond de eerste te vangen. In de vier weken die volgden de andere. De Stichting laat weten inmiddels al nieuw huis gevonden te hebben voor een van de kleintjes!
- Botanisch nieuws! De komende tijd groeit en bloeit een scala aan Afrikaanse bloemen in de border, rechts van het pad van Hart van Afrika naar de Oewanja Lodge. Kaapse fuchsia’s, schijnfreesia’s en wilde knoflook behoren tot de aanwezige flora.
Foto: Monique van Oort-Schenk (BB-Facebook). De olifanten nemen regelmatig een duik in het water!