- De manoels laten zich al geruime tijd niet zo goed zien voor het publiek. Hoewel dit aanvankelijk kwam door de winterrust van deze katachtigen, weten we nu dat het mannetje ziek is. Wat hij precies onder de leden heeft, is niet bekend gemaakt. Als geluk bij een ongeluk heeft hij wel succesvol gepaard met zijn partner en is het vrouwtje inmiddels bevallen van een nestje. Naar verwachting zullen de kleintjes medio mei tevoorschijn komen.
- Sinds 3 april hebben de rode panda’s gezelschap gekregen van een koppeltje kuifhertjes. Toen kleine panda’s Hima en Yukiko in 2015 een nieuw, ruim verblijf kregen, was het al de bedoeling dat deze kleine hoefdieren erbij zouden komen. Het vrouwtje, dat al langer achter de schermen aanwezig was, is inmiddels voorgesteld aan mannetje Jannoh dat in 2016 in de Chinese Tuin geboren is. De kuifhertjes hebben hun eigen stal en beschikken over de kade ‘achterin’ het verblijf. De kleine panda’s begeven zich voornamelijk in de boomtoppen en kunnen desgewenst ook naar een eiland aan de andere kant van het vlonder gaan.
- In het Oceanium zijn de ijsschotsen bij de Falklands vervangen door een geprojecteerde variant. Zoals abonnementhoudersblad De Giraffe het verwoordt, kunnen kinderen ‘zonder dat hun schoenen nat worden’ genieten van Antarctica. Door speciale sensoren ‘bewegen’ de ijsschotsen zoals ze in het echt ook zouden doen en eens in de zoveel tijd brengt een digitale pinguïn een bezoekje…
- Voor zij die het zich afvroegen: naar verwachting zal Kamina in mei bevallen van haar zesde kalf. De dracht van een okapi duurt zo’n 15 maanden en, met nog maar één maand te gaan, is ze dan dus al een hoogzwangere dame. Verzorgers laten weten dat ze sinds het begin van haar zwangerschap nog wel eens wat afwezig overkomt, en vrij schrikachtig is. De trotse aanstaande vader is Ngwani. Een van Kamina’s kleintjes, M’buti, leeft nog altijd samen met haar moeder. Binnenkort zullen er webcambeelden vanuit Hart van Afrika beschikbaar zijn.
- De volière van de gewone jaarvogels bij het Aziëhuis heeft nieuwe inwoners gekregen. Het zou gaan om manenduiven en een Scheepmakers kroonduif. Zij leven zij aan zij met de al langer aanwezige blauwe eksters. De gewone jaarvogels zijn verhuisd naar het voormalige verblijf van withandgibbons Nico en Saar, al laat de nieuwste editie van De Giraffe doorschemeren dat zij niet de permanente invulling van het verblijf worden.
- Bijzonder in Amazonica: in de rupsenhut zijn de poppen van de vlindersoort Tithorea tarricina te zien. Hoewel de volwassen dieren zelf, met hun voornamelijk felrode vleugels, al een prachtig zijn, vallen de cocons extra op. Ze hebben namelijk een glanzende gouden kleur…
- Het woudaapje, het koppeltje mangrovereigers en de witwangfluiteenden die begin dit jaar vanuit Burgers’ Zoo zijn overgekomen worden voorlopig ondergebracht in de Ibis-Volière. Opmerkelijk is dat woudaapjes van nature helemaal niet voorkomt in Zuid-Amerika en beter zou passen in de Okapi-Volière. Er leven daar tevens enkele witwangfluiteenden, maar deze watervogels komen op beide continenten voor. Wie van plan was om van dichtbij foto’s te maken van ze, moet nog even wachten: in verband met de landelijke ophokplicht zijn alle doorloopvolières tot nader bericht gesloten voor publiek.
- In het Publiekslab van het Oceanium zijn weer kleine zeepaardjes te bewonderen. Dit keer gaat het om de kortsnuitzeepaardjes, die onder meer in de Oosterschelde leven, en gestreepte zeepaardjes uit de Caraïbische Zee. Diergaarde Blijdorp heeft al meerdere keren succesvol gefokt met deze bizarre zeedieren en in hetzelfde aquarium zijn met regelmaat ook haaieneieren te vinden.
- Op 5 april zijn de Vrije Vlucht Voorstellingen weer begonnen! Met het zachte lenteweer kunnen de vogels weer de vleugels strekken. Mits het weer het toelaat, vinden de vogelshows elke dag om 11.00 uur, 13.30 uur en 15.00 uur plaats bij de tribunes bij Amazonica.
Foto: Jean-Luc Sleijpen (BB-Facebook)