- Op meerdere plekken in Rotterdam zijn kleine ‘neushoornstapjes’ te vinden, als publiciteitsstunt voor de geboorte van de Indische neushoorn in Blijdorp. Naast dat het een unieke manier van reclame maken is, zijn de sporen niet schadelijk voor de natuur: in plaats van de pootafdrukken te plakken, zijn het juist nauwkeurig schoon gespoten tegels. Na verloop van tijd zullen ze dus weer geleidelijk verdwijnen…
- Groots nieuws vanuit de Tropenvleugel! Daar lijkt het erop dat de jaarvogels gaan broeden. Eerder deze week konden bezoekers zien dat het vrouwtje de nestkast van binnen inspecteerde. Inmiddels zou dit gedeelte van de Victoria Serre zijn afgesloten, om deze imposante dieren wat rust te gunnen. De meeste neushoornvogels, waaronder de gewone jaarvogel, broeden op een unieke manier. Voor alles daarover, klik HIER.
- Leeuwin Churchilla gaat voortaan als Chica door het leven! Dat zou bekend zijn gemaakt in een nieuwe vrijwilligersnieuwsbrief. Het besluit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat ‘Churchilla’ nou eenmaal niet de makkelijkste naam is om uit te spreken.
- Bij de ingang aan de Oceanium-zijde zijn nieuwe uitrijkaartautomaten geplaatst.
- Wist je dat de laatste geboorte van 2016 die van de populaire baardaap was? Dat en meer werd bekend met de publicatie van het nieuwe Vriendennieuws. Daarnaast zijn er in het vierde kwartaal van 2016 schijnbaar vier steppeslurfhondjes geboren en is er ook een gelada achter de schermen ter wereld gekomen. Dit zou, volgens de mutatielijsten, het tweede exemplaar van deze bijzondere apensoort zijn om geboren te worden in Blijdorp. Achter de schermen zouden dus al 9 gelada’s moeten zitten, in afwachting van de oplevering van hun nieuwe verblijf. Wat minder vrolijk is dat er onder andere een stekelvarken en een vissende kat zijn gestorven. Daarnaast lijkt de mutatielijst door te laten schemeren dat er twee bantengs en drie bizons zijn afgemaakt. De bantengs en bizons overleden namelijk respectievelijk ’tegelijk’ op 31 oktober en 14 december. Het gaat om vijf mannetjes van rundersoorten die van nature in groepen van één man en meerdere vrouwen leven. In gevangenschap kan dat ervoor zorgen dat er zogenaamde ‘mannenovergeschotten’ ontstaan, waar niet altijd een goed onderkomen voor gevonden kan worden. Diergaarde Blijdorp is altijd erg open geweest over dit controversiële maar onvermijdelijke beleid dat alle dierentuinen naleven.
- De laatste tijd is meerdere keren gemeld dat er boomstammen rondom de zakken met slib zijn gelegd in de Grote Vijver. De zakken werden daar vorig jaar neergelegd nadat het slib was opgebaggerd uit meerdere sloten in de Diergaarde. Ze zouden de fundatie van het nieuw te bouwen Madagaskar-themagebied worden, maar tot op heden ligt dat project stil. De Grote Vijver is namelijk een van de vele rijksmonumenten in Blijdorp. Wie een monument wil aanpassen, heeft een felbegeerde vergunning van de welstandscommissie nodig. Op de Nieuwjaarslezing van 2017 gaven de Vrienden van Blijdorp dan ook aan dat het project tot op nader order geschrapt is. Waarom er dan nu toch nog aanpassingen worden gedaan en wat dat zegt over de toekomst van Madagaskar, is onbekend.
Foto: Josien de Vries (BB-Facebook). De jonge baardaap ofwel wanderoe.
Foto: Michel Wijnbeek (BB-Facebook). ”(…) We liepen langs de Grote vijver en het leek erop dat er toch wat aangelegd gaat worden.”