Kort Nieuws #87

  • Alweer een uitbraak bij de rode panda’s! Toen in de nacht van 21 op 22 februari een paar bamboestengels tegen de muur van het verblijf aan omwaaiden, klauterden kleine panda’s Hima en Yukiko hun verblijf uit. Gelukkig vonden de dierenverzorgers ze dezelfde dag nog terug op het terrein van de Diergaarde. Toen het verblijf van de rode panda’s net nieuw was (2015), wist Hima ook al eens te ontsnappen door door een ondiep stukje water te waden. Op meerdere plekken in Rotterdam zou hij zijn waargenomen, wat tot de kortstondige internettrend ‘Roffa Panda’ leidde. Later werd hij niet ver van zijn verblijf gevangen. Het gebeurt wel vaker dat dieren op stap gaan, maar samen met vogels uit de Vrije Vlucht Voorstellingen en de prairiehondjes spannen rode panda’s wel de kroon. Ze keren vrijwel altijd al snel weer terug, wetend dat er in Blijdorp tenminste eten klaarstaat voor ze.
  • Diergaarde Blijdorp krijgt er een heleboel vogels bij! Vanuit Burgers’ Zoo zijn een koppeltje araparkieten, een koppeltje mangrovereigers, enkele witwangfluiteenden en een woudaapje overgekomen. Ze konden niet langer in Arnhem blijven in verband met de bouw van een mangrovehal. Hoewel we nog niet zeker weten waar in Blijdorp ze allemaal gehuisvest gaan worden, zijn de araparkieten al gespot in de Zuid-Amerika Volière. Daar leven ook onder andere seriema’s en soldatenara’s. Enkele jaren geleden is een woudaap uitgezet in de Okapi-Volière en reeds leven er in dit Congoverblijf enkele witwangfluiteenden, dus de kans is aanwezig dat deze vogels hierheen gaan. Een geschikte habitat voor de mangrovereigers zou onder andere de Grote Vliegkooi zijn.
  • Ook vanuit het dierenpark in Barcelona zijn bijzondere vogels naar Rotterdam gekomen. Het gaat om teugelijsvogels, een uitermate mooie ijsvogel uit Afrika. Daarmee is Diergaarde Blijdorp de tweede dierentuin geworden die deze diersoort houdt. Hun nieuwe onderkomen wordt de Okapi-Volière.
  • Het verblijf van de withandgibbons in Taman Indah blijft helaas nog wel even leegstaan, zoals al gevreesd werd. Het Vriendennieuws bevestigt dat er op korte termijn geen plannen zijn om er een nieuwe diersoort te vestigen. De oude inwoners, de gibbons Nico en Saar, kregen in 2016 allebei het spuitje om onnodig lijden te voorkomen. Beiden waren al erg oud.
  • In het Blijdorpse Australië-themagebied is de geboortegolf bij de moeraswallaby’s is weer begonnen. Wie goed kijkt, kan in een van de buidels alweer een klein, kaal jong spotten. In 2009 kreeg deze kleine kangoeroesoort een nieuw doorloopverblijf, de ‘Wallaby Walkabout’. Hoewel het eerst even wennen was voor ze, zijn er sinds 2010 al veel jongen ter wereld gekomen. De moeraswallaby is momenteel het enige Oceanische zoogdier in Blijdorp en krijgen dagelijks veel bekijks.
  • Vrolijk nieuws vanuit de Amoer! Daar is een kleine kroeskoppelikaan gespot. De Blijdorpse pelikanen brengen inmiddels al enkele jaren succesvol zelf jongen in de buitenlucht groot, iets dat ze tot vrij recent (2011) niet lukte. Het jong is al vrij fors, wat doet vermoeden dat hij er al enige tijd relatief onopgemerkt zit.

Foto: Leo Brentjes (BB-Facebook)

Foto: Elizabeth de Groot (BB-Facebook). Kan jij de kleine pelikaan vinden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *