Kort Nieuws #136

Groot verdriet

Foto: Johanna Kok (BB-Facebook)

Een familiedrama in de Himalaya-hoek van de Diergaarde: daar is rode panda Yukiko onverwacht gestorven. Dit betekent dat haar tweeling, deze zomer geboren, er nu alleen voor staat – vader Hima speelt geen rol in het grootbrengen. Normaliter blijven rode panda’s ongeveer een jaar in het ouderlijk nest alvorens ze de wijde wereld in trekken, waarna het nog een jaar duurt voordat ze goed en wel volgroeid zijn. Hoewel het online al direct stormliep met theorieën en speculaties, zorgt Yukiko’s plotselinge overlijden ook bij de verzorgers voor veel vraagtekens. Een autopsie zal hopelijk de oorzaak aan het licht brengen. Haar kroost was al stapsgewijs aan het wennen aan vast voer en, nu moedermelk geen optie meer is, krijgt hiervoor alle gelegenheid en rust achter de schermen. Kleine panda Raj, het jong van vorig jaar, slaagde er niet in om deze levensfase door te komen en bleek later een hele reeks mankementen onder de leden te hebben, waaronder bloedarmoede, nierproblemen en een afwijkend hart. Of hij een van deze aandoeningen had geërfd van zijn ouders, is onduidelijk.

Vlaggenschip der Flora

Diergaarde Blijdorp voegt zich bij de lijst van zeshonderd prestigieuze instellingen die lid zijn van de mondiale organisatie Botanic Gardens Conservation International (BGCI). Het is de eerste Nederlandse dierentuin die aan alle criteria voldoet, al gingen acht instellingen, waaronder de Hortus Botanicus in Leiden, Blijdorp voor. De BGCI heeft de doelstelling om botanische tuinen met elkaar in contact te brengen en zo samenwerking te bevorderen. Er worden databases bijgehouden met lijsten van de zeldzame plantensoorten die de leden houden en er worden publieksacties op touw gezet. Blijdorp maakt zich al jaren hard voor het lot van planten en beheert de Nationale Plantencollecties van de bromelia’s en primula’s. Bezoekers kunnen een glimp van dat werk opvangen bij Amazonica en de Chinese Tuin.

Mangababy

Foto: Diergaarde Blijdorp (blijdorp.nl)

Ook wanneer de blaadjes van kleur veranderen, zijn ergens in de Diergaarde wel vertederende kleintjes te vinden. Eerder deze maand ging de ooievaar op bezoek bij het optrekje van de witkruinmangabeys, waar vrouwtje Casper nu een jong dicht tegen haar aanhoudt. Traditiegetrouw is de groep buiten zinnen door de komst van een nieuw lid, maar moeders laat zich niet gek maken en bepaalt wie er wel en geen kans maakt op een kennismaking met de mini. Dit is het veertiende jong in Blijdorp in tien jaar tijd en voor Casper de vijfde. Best indrukwekkend, want deze soort is alles behalve talrijk in gevangenschap. In oktober werd Caspers trouwe vriendin, Esparanza, ook al moeder. De vader is in beide gevallen Ignazio.

Soep met extra rietjessmaak

Foto: Diergaarde Blijdorp (DB-Facebook)

Er is nog zo veel dat we niet weten over de zee: een buitenaards stukje Aarde, waar vele mysterieuze levensvormen schuilgaan. Helaas liggen de oceaan en zijn inwoners onder vuur van allerlei kanten, waaronder vervuiling: acht miljoen ton plastic eindigt ieder jaar in het water. Dat is waar de gloednieuwe expositie in Blijdorp, ‘ZOO veel plastic’, aandacht voor vraagt. Gelegen tegenover het Kelpwoud-aquarium en medegefinancierd door het Havenbedrijf, wordt de confrontatie niet geschuwd: indringend zijn de twee cirkelvormige aquaria direct naast elkaar, met oorkwallen enerzijds en plastic zakjes anderzijds. Hoewel het onderscheid voor mensen snel gemaakt is, hebben dieren zoals zeeschildpadden hier veel meer moeite mee. Daarnaast speelt het probleem zich niet alleen af op deze schaal, want even zorgwekkend is de situatie op microscopisch niveau. Iedere week krijgen mensen via hun eten ongeveer een pinpas (of abonnementspasje) aan plastic binnen. Door het brede scala aan chemicaliën dat hierbij betrokken is, laat een eenduidige conclusie nog op zich wachten, maar recente bevindingen omtrent volksgezondheid baren wetenschappers grote zorgen. Meer weten? Bezoek dan de nieuwe expositie in het Oceanium (en lees het uitgebreide artikel in de nieuwste editie van De Giraffe!). Overigens trokken de bouwwerkzaamheden de laatste tijd flink wat aandacht, zo beaamt de onderstaande video van de Diergaarde. Ennuh, Blijdorper Bende associeert zich niet met Plastic Bende…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *