Nieuwjaarsbaby
De eerste geboorte van het jaar is een feit! Witkruinmangabey Esparanza is weer moeder geworden in de nacht van 3 op 4 januari. De vader is Ignazio. Diergaarde Blijdorp heeft nog niets laten weten over de kleine, maar alles lijkt vooralsnog goed te gaan. Dit is inmiddels het twaalfde mangabeytje dat in Rotterdam het levenslicht heeft gezien de afgelopen tien jaar, waarmee Blijdorp tot de belangrijkste ‘producenten’ van deze soort behoort in Europa. Dat is maar goed ook, want deze bedreigde diersoort is in slechts vijftien EAZA-parken te vinden.
Leeuwen-Roulette
Het lijkt erop dat de leeuwengroep binnenkort weer op de schop gaat. Verzorgers laten weten dat Blijdorp aan de stamboekhouder heeft gevraagd om Chica (in 2016 aangekomen) een nieuw onderkomen te geven. Ze veroorzaakt te veel tumult om op termijn in de Diergaarde te houden, zo provoceert ze Lalana te veel. Ook zal er niet meer gefokt worden met Bente. Ze is inmiddels al een aantal keer bevallen, maar ze is er nooit in geslaagd om de jongen na de bevalling in leven te houden. Er zou nog worden gekeken naar welke ingreep het beste werkt. Het vertrek van Chica en het wegvallen van Bente als fokvrouw betekent dat er ruimte vrijkomt voor andere leeuwinnen om Aapal en Lalana te vergezellen. Aapal is van genetisch belang, omdat hij broodnodig ‘vers bloed’ brengt in het Europese fokprogramma.
Verlaat Kerstcadeau
Met de feestdagen achter de rug, gooit heel Nederland massaal de kerstboom het huis uit. In Blijdorp weten ze wel raad met de bomen: onder andere de ijsberen, bizons en olifanten waren in hun nopjes ermee. Toen Todz zag dat er een dennenboom het bassin in werd gegooid, sprong hij er enthousiast achteraan. De Diergaarde maakte een filmpje van hoe de verschillende dieren reageerden: klik daarvoor HIER!
Tinderende Tapirs
Na het overlijden van tapirman Vazan bleef vrouwtje Pooh eenzaam achter. Het stamboek van de Maleise tapir is een gecompliceerde: met slechts zo’n vijftig dieren, het merendeel man, ligt incest op de loer en de dieren zijn ook heel kieskeurig in hun partnerkeuze. Gelukkig lijkt er nu een oplossing te zijn gevonden voor de tapirknoop! De dierentuin van Stuttgart had twee mannetjes, waaronder ‘onze’ Penang, en hoopte één daarvan in te kunnen ruilen voor een vrouwtje. De jonge man Ketiga, geboren in Leipzig, is nu verhuisd naar Blijdorp. Het gat dat hij achterlaat in Stuttgart wordt opgevuld door een jong vrouwtje uit Schotland. Ketiga zal vanzelfsprekend uiteindelijk worden voorgesteld aan Pooh.
Buiten Blijdorp: hoe gaat het nu met…
… de Blijdorpse leeuwenjongen! Dat de Shantee-lijn in Blijdorp nu tot een definitief einde komt, betekent niet dat dat elders ook zo is. De in 2009 geboren Naui leidt inmiddels haar bestaan onder een andere naam: Lina. In 2015 werd ze de eerste leeuwin in de dierentuin van Moskou om moeder te worden, en wel van een tweeling. Shanto werd in 2011 geboren in de Diergaarde en verhuisde in 2014 naar Spanje. Tegenwoordig leeft hij in het Fota Wildlife Park in Ierland. In augustus 2017 is hij voor het eerst vader geworden van een nestje van drie. Shanto’s tweelingzus, Rani, heeft Rotterdam verruild voor het Britse Chessington. Hoewel het even duurde voordat er een partner voor haar werd gevonden, waren de verwachtingen hoog gespannen voor haar: de mannelijke leeuw is afkomstig uit Canada en is dus ook erg waardevol voor het fokprogramma. Des te groter was de vreugde toen ze in 2016 beviel van drie gezonde dochtertjes.
Foto: Lindsey Partridge. Rani en haar welpjes in Chessington.