Kort Nieuws #117

Madagaskar: meer dan uitsluitend jungle

Foto: Jim Louwerens. De achterwand van het doorloopverblijf moet eveneens op een rotswand gaan lijken.

Hoewel veel dierentuinen ervoor kiezen alleen in te gaan op de regenwouden van Madagaskar, heeft Diergaarde Blijdorp besloten om het over een andere boeg te gooien. Het nieuwe doorloopverblijf voor de ringstaartmaki’s zal namelijk veel meer ingaan op de dorre kant van het eiland, zo blijkt uit de nieuwste uitgave van De Giraffe. Wat het botanische aspect betreft, zullen er veelal doornachtige struikjes worden aangeplant. Achterin het verblijf wordt het natuurgebied Tsingy de Bemaraha nagebootst, bekend om zijn grote rotsnaalden, door middel van enkele kunstrotsen waarop de maki’s kunnen zonnen. Net als bij de Gierenrots zal er een overkapping in het verblijf komen waar mens en dier gebruik van kunnen maken. Ook kunnen de maki’s zich terugtrekken in een Baobab-replica. De bedoeling is dat de maki’s dus – weer of geen weer – het ruime buitenverblijf kunnen benutten. De makigroep die hier komt, is overigens niet dezelfde groep als die die nu te zien is in de Grote Vijver. De oude dametjes die daar wonen mogen er hun oude dag slijten, terwijl een vrouwtjesgroep uit Apenheul het nieuwe verblijf zal betrekken. De bedoeling is dat er uiteindelijk ook mannetjes worden toegevoegd aan de groep.

Vrij als een Vogel

Foto: Cor de Gier (BB-Facebook)

Bijzondere rekruten voor de Vrije Vlucht Voorstellingen: achter de schermen wordt een paartje blauwkopara’s (Primolius couloni) getraind om volgend seizoen mee te kunnen vliegen. Ze hebben bij oefensessies al kennis gemaakt met de omgeving en hebben zelfs al een uitstapje gemaakt naar de volkstuintjes in de buurt. Deze diersoort is in slechts een twintigtal Europese dierentuinen te bezichtigen en is dus een bijzondere toevoeging aan het bonte gezelschap vogels dat meedoet met de vogelshows. Bovendien is het ook nog eens een diersoort die het moeilijk heeft in het wild, dus de verzorgers hopen dat het koppeltje in de toekomst overgaat tot broeden. Daarnaast maakte nog een andere soort een verschijning tijdens de ZOOmer Avonden. Het gaat om een jonge Darwin nandoe. Het exacte verhaal achter deze debutant is niet bekend, maar de verzorgers hebben wel verteld dat hij eenmalig meedeed om te wennen aan het dierentuinpubliek. Inmiddels is hij overgeplaatst naar het verblijf waar ook zijn soortgenoten leven. Vermoedelijk is dit dier dus in een broedmachine uitgebroed en mag hij nu weer kennismaken met zijn ouders.

Jong leven

Foto: Peter Milano (BB-Facebook)

Er is weer een hyacinthara geboren! Het is de tweede keer in tien jaar tijd dat dit het geval is. Voorlopig blijft het kleintje nog in de nestkast. Hoewel deze soort in gevangenschap talrijk is, gaat het ze in de natuur minder voor de wind en het IUCN heeft ze aangemerkt als kwetsbare diersoort. Het vorige jong van de Blijdorpse hyacinthara’s werd eind 2016 geboren en doet tegenwoordig mee aan de Vrije Vlucht Voorstellingen en verblijft ’s winters in de aravolière.

Foto: Luciënne de Gier (BB-Facebook)

Nog meer vertederende foto’s uit de Tropenvleugel: er zijn twee groenvleugelduiven geboren. Hoewel dit een relatief veel voorkomende vogelsoort is in gevangenschap, blijven het prachtige dieren om naar te kijken. Daarnaast laat de rode panda, die deze zomer ter wereld kwam, zich nu ook zien. Het is een mannetje en is Raj gedoopt. Hij gaat soms zelf op stap, maar blijft meestal dicht in de buurt van moeder Yukiko. Diergaarde Blijdorp heeft een bijzondere band met deze diersoort, ze coördineren namelijk het Europese fokprogramma voor deze diersoort.

Vriendennieuws

De vereniging Vrienden van Blijdorp maakt sinds kort onderdeel uit van een koepelorganisatie voor dierentuinliefhebbers: de Gemeinschaft der Zooförderer. De organisatie, die 61 andere leden telt, is een ervaren voorvechter van het bestaansrecht van dierentuinen en is betrokken bij natuurbescherming, door zowel fokprogramma’s in gevangenschap als in situ-projecten te ondersteunen. Met het lidmaatschap hoopt de vereniging makkelijker kennis en ervaringen uit te kunnen wisselen – daarnaast zou het ook moeten helpen met de organisatie van Vriendenreizen naar bevriende parken.

Komodoman

Foto: Leo Brentjes (BB-Facebook)

Helaas is de imposante mannelijke Komodovaraan niet meer. Op zijn oude dag kreeg hij in toenemende mate last van artritis en uiteindelijk is unaniem besloten door de dierenarts, verzorgers en leiding dat het niet langer verantwoordelijk was om zijn lijden voort te laten duren. Volgend jaar zullen de Komodovaranen een nieuwe stek krijgen in het Oceanium. Hun huidige onderkomen in het Aziëhuis is, ondanks dat het in 2012 gerealiseerd is, ondermaats en hier wordt dan ook niet langer actief geprobeerd om jongen te verwekken. Wel is het noodzakelijk voor de gezondheid van het vrouwtje dat er met haar gepaard wordt, dus er is een nieuw mannetje uit Leipzig overgekomen. Normaliter verblijft hij in de Rivièrahal, maar rond de eisprong wordt hij overgeplaatst.

Afscheid

Foto: Zoo Rostock (zoo-rostock.de). Het ‘Polarium’ in Rostock

De dag waarvan we wisten dat ‘ie zou komen is eindelijk hier: De ijsbeertweeling Sizzel en Todz gaat de wijde wereld in. Op moment van schrijven is zojuist bevestigd dat Sizzel is gearriveerd in Zoo Rostock in Duitsland. Hier zal ze haar intrede doen in een gloednieuw ijsberenverblijf dat qua vormgeving enigszins doet denken aan ‘ons’ eigen Arctica: ze zal het ongetwijfeld naar haar zin gaan hebben daar. Leuk om te vermelden is dat ze hier ook kennis zal maken met ijsbeer Akiak, in 2015 in Ouwehands’ Dierenpark geboren! Todz is momenteel nog in Rotterdam, maar ook zijn vertrek zal niet lang meer op zich laten wachten. Hoewel het natuurlijk jammer is om de twee geliefde Blijdorp-bewoners uit te moeten zwaaien, is het regelmatig verplaatsen van dieren noodzakelijk om een diverse genenpoel te houden. Daarnaast ontstaat zo ook nog eens de kans dat we over een paar jaar weer witte pluizenbolletjes kunnen bewonderen! In de tussentijd wordt er namelijk al druk gezocht naar een nieuwe mannelijke ijsbeer om aan Olinka te koppelen.

Foto: Ruud van Amersfoort (BB-Facebook). ”Adieu Sizzel!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *