Verenpracht

Nieuw in Blijdorp: de Papoeamaina (Mino dumontii). Zoals de naam al verklapt, komt deze zangvogel voor op Nieuw-Guinea en omliggende Pacifische eilandjes. Het is een grote spreeuwensoort met een korte staart. Rond de ogen groeien geen veren en is de oranjegele huid zichtbaar. Verder is de vogel overwegend zwart met een groenblauwe glans. Het koppeltje leeft in de Tropenvleugel en komt regelmatig tevoorschijn. Voorlopig zitten ze, volgens de standaard procedure voor pas aangekomen dieren, wel nog even afgezonderd van de rest. Een echte lust voor het oog voor menig Blijdorp-vogelaar!
Victoria Serre
Om nog even in de Oostvleugel van de Rivièrahal te blijven: de vrouwelijke jaarvogel is weer te zien. Er werd gehoopt dat ze zou gaan broeden, maar daar is het dus helaas niet tot gekomen. Jaarvogels brengen hun kroost voort op een manier die geen enkele andere diersoort hen nadoet. Klik HIER voor alle informatie daarover. Verder is de Scheepmakers kroonduif al een tijdje niet waargenomen. Beter nieuws is dat de balispreeuwen aanstalten maken tot broeden! Deze vogelsoort is kritiek bedreigd, dus alle nageslacht is welkom. Bij de molonetispreeuwen zijn, zoals vaker het geval is, alweer jongen te zien.
Spring-in-’t-veld
De pasgeboren zwarte neushoorn is een meisje! Ze groeit keurig volgens de verwachtingen, drinkt bij Naima en verkent haar stekje: een echte voorbeeldbaby! De verzorgers denken inmiddels na over een leuke naam voor de kleine doerak. Voorlopig blijft ze nog even achter de schermen, dus we zullen het nog even moeten stellen met de webcambeelden en zo nu en dan wat foto’s en filmpjes van het selecte groepje mensen dat al op kraamvisite is geweest: de Diergaarde-staf en een cameraploeg van RTV Rijnmond.
Tandarstbezoek
Mondgezondheid is erg belangrijk. Dat geldt ook voor Irma, de oudste olifant en tevens de leidster van de Blijdorpgroep. Een verzorger merkte dat ze minder plezier had in het eten van appels, haar favoriete snack. De dierenarts ontdekte vervolgens dat bij het wisselen van haar kiezen, een stukje van de oude tand was blijven zitten. In tegenstelling tot mensen, wisselen olifanten hun leven lang. Irma smikkelt inmiddels, dankzij de dierenarts, weer als vanouds.
Verstekeling

Even voorstellen: wasbeer Famous. Tot voor kort leidde hij een onbezorgd bestaan in New York, Amerika. Een van zijn escapades zou echter uitlopen op een heus avontuur! Hij klauterde in een container die vervolgens via een schip naar de andere kant van de Atlantische Oceaan werd gebracht. Zo kwam hij, sterk verzwakt, aan in de haven van Rotterdam. De dierenambulance wist hem te vangen, dus nu heeft hij een nieuw onderkomen gekregen in Diergaarde Blijdorp. Hij leeft inmiddels samen met de wasberen die Blijdorp heeft overgenomen van Stichting AAP.
Afscheid
De mutatiesectie van het Vriendennieuws vermeldt de dood van een mannelijke zeeschildpad. Hoewel niet verder gespecificeerd wordt welke, gaat het vermoedelijk om zeeschildpad Flappie. Flappie, die in 1996 naar Blijdorp kwam, ging de afgelopen maanden dusdanig in zijn gezondheid achteruit dat hij gedwangvoerd moest worden door de verzorgers. Wij moeten overigens vermelden dat dit nieuwtje al in een eerder nieuwsbericht had moeten verschijnen, maar toen is het abusievelijk over het hoofd gezien.
Vlindercongres
Net als in 2006 kwam IABES, de International Association of Butterfly Exhibitors and Suppliers, dit jaar bijeen in de Rotterdamse dierentuin. IABES is een van de grootste gemeenschappen van vlinderkwekers ter wereld en zet zich in voor de bescherming van deze kleurrijke insecten, die door bestrijdingsmiddelen en een afnemend leefgebied steeds vaker het onderspit moeten delven. Het hoofddoel van hun jaarlijkse bijeenkomsten is het uitwisselen van kennis en informatie en het gezamenlijk aanpakken van problemen. Een bezoekje aan vlinderkoepel Amazonica kon uiteraard niet ontbreken.
Puntjes op de i
Bij de gorillabinnenverblijven en de zeearendenvolière zijn wat kleine dingetjes aangepast. In het Mensapengebouw is er voor gezorgd dat oude versleten touwen zijn vervangen door nieuwe. Door een nieuw systeem kunnen de verzorgers ze steeds ergens anders ophangen, zo blijft het interessant voor de gorilla’s. Bij de Stellers zeearenden is meer groen aangebracht in het verblijf om de gemoederen te bedaren. Het wil al langer niet vlotten tussen het echtpaar, het ging tijdenlang zelfs zo slecht dat ze in een kleinere volière moesten worden gehuisvest zodat het vrouwtje de man niet de hele vliegkooi door kon jagen! Gelukkig lijkt er geen relatietherapie meer nodig momenteel.
Het huis uit
Je zou het niet zeggen, maar Penang is echt nog maar anderhalf jaar oud! Als kleintje was het verschil tussen hem en zijn ouders nog dag en nacht; jonge tapirs zijn gecamoufleerd met hun bruine vacht met witte stipjes. Net als zijn ouders heeft hij nu een zwart-witte vacht en qua grote lijkt hij al helemaal niet meer op dat ukkie van toen! Tijd om op eigen benen te staan. Binnenkort krijgt hij een eigen stekje in Stuttgart. En zijn ouders? Ach, die zijn reeds volop aan het oefenen voor nog een kindje…
Okapi-Geschuif
De afgelopen week heeft Gerrit, onder toeziend oog van de verzorgers, kennis gemaakt met zowel Ngwani als, volgens bezoekers, Rab. Aanvankelijk was het soms een beetje spannend voor de kleine vent, maar al snel klikte het tussen de okapimannen. Blijdorp’s kwartaalblad De Giraffe ligt toe dat Gerrit inmiddels al (zo goed als) zelfstandig is en ook de nachten in Hart van Afrika alleen doorbrengt, zonder moeder Kamina dus. Het idee is om hem voortaan bij een van de mannetjes te zetten. Dat zal waarschijnlijk Ngwani worden, want naar verluidt zal Rab op korte termijn Rotterdam inruilen voor het Franse Arcachon. Met de jongere okapi, Mboshi, gaat het tevens erg goed. Inmiddels mag hij de binnenverblijven al verkennen.
Foto: Josien de Vries (BB-Facebook). Okapi Mboshi