Okapi-Volière: nóg een aanwinst
Nadat een paar weken terug okapi Mboshi werd geboren, wordt de Okapi-Volière nu ook verrijkt met een nieuwe vogelsoort: de hop. Hoewel dit vogeltje niet extreem zeldzaam is, zijn ze met hun olijke uiterlijk een leuke aanwinst voor het Hart van Afrika. De oranje vogels scharrelen voornamelijk rond achterin de buitenvolière.
Vozende Vogels
2018 belooft alvast een mooi jaar te worden bij de Gierenrots. De hamerkoppen, de kleine bruinkleurige vogels die zich normaal gesproken onderin de volière ophouden, zijn al volop in de weer om hun al gigantische nest nog verder uit te breiden en hebben ook alweer gepaard. Het ‘fort’ waarin ze hun eieren leggen bevindt zich pal boven het pad, onder het afdakje van de kijkhut. Bijzonder is dat ook de witkopgieren hebben gepaard. Diergaarde Blijdorp is er nog niet in geslaagd om met deze soort te fokken. Omdat ze maar slecht tegen de kou kunnen, verhuizen ze ’s winters naar de volières van de Vrije Vlucht Voorstellingen. Elk jaar doen ze een dappere poging tot broeden, het is ze slechts één keer gelukt om daadwerkelijk een jong uit te laten komen; deze was helaas te nat en heeft het niet gered. De mogelijkheid is aanwezig dat eventuele eieren in de broedmachine worden gelegd om de overlevingskans te vergroten. Duimen maar…
Ruzie bij de reuzengoerami’s
Een opmerkelijk verhaal in het Vriendennieuws, het kwartaalblad van de vereniging Vrienden van Blijdorp. Tijdenlang leefde er één reuzengoerami in Taman Indah, de grootste vis van het hele aquarium. Toen er met dank aan Artis eindelijk gezelschap voor haar werd geregeld, moest ze niets weten van het mannetje. Ze heeft de neiging alles aan te vallen dat even groot is als zijzelf. Het onfortuinlijke duo is toen maar gesepareerd van elkaar met een net…
Blijdorp-App versie 1.3
Op 7 november is een update gepubliceerd voor de Blijdorp-App: je kunt nu je eigen route samenstellen. Verder is er enige informatie over diersoorten toegevoegd en zijn de nodige kinken zijn uit de kabel gehaald. De nieuwe versie (of de app op zich, als je ‘m nog niet hebt) kan gratis worden gedownload via de App Store op apparaten van Apple of via de Play Store op Android-systemen.
Hitsige Hoefdieren
Voor de meesten van ons klinkt het voorjaar nog toekomstmuziek, maar sommige dieren lijken alweer de lentekriebels te krijgen. Bij de Indische antilopes is de bronst begonnen, wat inhoudt dat de vrouwtjes vruchtbaar zijn en dat de heer des huizes alles uit de kast trekt om haar het hof te maken. Ook bij de kamelen is tenminste één paring waargenomen. Via de nieuwsbrief laat de Diergaarde tevens weten dat er een mannelijke bosrendier is gekomen uit Zweden. Tot 2010 had Blijdorp een mannengroep van deze soort, maar sindsdien zijn er vrouwtjes geïntroduceerd om het fokprogramma van dit Europese ‘neefje’ van de kariboe een zetje te geven. Het regelmatig samenstellen van nieuwe paren is essentieel om de populatie in dierentuinen gezond te houden.
Herstelwerkzaamheden
De afgelopen weken werd op enkele plekken in de tuin weer geklust. Bij de Tweeling-Gebouwen werd aan de fundering van de colonnade gewerkt. Een stuk verderop, in hartje Azië, gingen een paar rare snuiters de hoogte in. Het waren niet een paar exotische vogels naar de top van de Grote Vliegkooi gingen, maar paar bouwvakkers. Het precieze doel van de ingreep is niet bekend.
Biotopia gesloten
De binnenspeeltuin in de Rivièrahal blijft deze maand dicht. Het broodnodige onderhoudswerk wordt verricht, want elke dag worden de glijbanen en klimrekken intensief gebruikt door hele hordes kinderen. Geen paniek, volgens de planning is Biotopia met de feestdagen gewoon weer open!
Foto: Rob van Eijk (BB-Facebook). ”Vreemde vogels daarboven?”
Is er dan een kamelenman??