Mededeling december 2023: bedankt voor jullie deelname aan de Blijdorper Bende Jubileumactie! Inmiddels is deze actie afgelopen. Het is alsnog mogelijk om te doneren aan het Blijdorper Bende Bouwsteentjes Fonds, je bijdrage zal dan meegenomen worden bij de eerstvolgende fundraiser. Voor meer informatie, neem contact op met blijdorper.bende.beheer@gmail.com.
Blijdorper Bende bestaat tien jaar! Om dat te vieren, zamelen we geld in voor een partnerorganisatie van Diergaarde Blijdorp, het Cikananga Wildlife Center. Sinds 2001 vangt Cikananga gestroopte dieren uit heel Indonesië op. Met hele beperkte middelen hebben zij vorig jaar nog een luipaard en vier neushoornvogels teruggebracht naar het wild, fokken ze met kritiek bedreigde zangvogels en bieden ze permanent onderdak aan meer dan vierhonderd dieren. Zulke initiatieven moeten we koesteren en steunen!
Hoe werkt het?
Alle kleine beetjes helpen! Er is geen minimaal donatiebedrag voor deze actie. Bij een bijdrage van €10,- of meer ontvang je als teken van dank een persoonlijk ‘Blijdorper Bende Bouwsteentje’! Dat gaat sowieso digitaal, maar als je dat leuk lijkt sturen we ook een fysiek certificaat naar je op. Bovendien mag je een naamsuggestie doen voor een orlitia-schildpad in het Cikananga Wildlife Center, die Blijdorper Bende via deze actie symbolisch adopteert! Klik op de afbeelding hieronder om verder te gaan naar het donatiemenu.
Waar gaat het geld naartoe?
Het Cikananga Wildlife Center op West-Java is een van de grootste opvangcentra voor wilde dieren in heel Zuidoost-Azië. Momenteel verzorgen zij 72 diersoorten, uiteenlopend van orang-oetans, honingberen en Javaanse panters tot plompe lori’s, kuifarenden en gavialen. Dankzij de EAZA Silent Forest Campaign (2017-2019), waaraan ook Diergaarde Blijdorp deelnam, fokt Cikananga nu ook met kritiek bedreigde zangvogels en wrattenzwijnen, zodat hun nageslacht uitgezet kan worden in veilige reservaten. Ook is Cikananga betrokken bij de herintroductie en bescherming van roofvogels en otters.
Blijdorper Bende heeft de handen ineengeslagen met de Wanicare Foundation. Deze Nederlandse stichting voorziet het centrum sinds 2008 van geld en expertise – een soort ‘Vrienden van Cikananga’ dus. Aan het einde van deze actie zal Wanicare ervoor zorgen dat dit geld ten goede komt aan de verzorging en rehabilitatie van de orlitia-schildpadden in het Cikananga Wildlife Center. Tien van deze kritiek bedreigde dieren wonen momenteel in Cikananga. Gehoopt wordt dat zij uiteindelijk ingezet kunnen worden voor een fok- en uitzetprogramma in Indonesië.
Meer info over Cikananga is te vinden op hun website, hun sociale media of via de EAZA.
Vertel meer over de orlitia-schildpad!
De orlitia-schildpad wordt ook wel de Aziatische reuzenmoerasschildpad genoemd, en terecht! Deze junglebewoners worden bijna een meter lang en wegen tot wel 50 kilo. Van nature komen ze voor op het Maleisische schiereiland, Borneo en Sumatra. Helaas zijn ze inmiddels uit grote delen van hun leefgebied verdwenen, wat voornamelijk komt door ontbossing en stroperij. Biologen schatten dat er ieder jaar duizenden orlitia’s naar China gesmokkeld worden. Dat, terwijl olitia’s pas na twintig jaar volwassen zijn, wat betekent dat het erg lastig is voor de wilde populatie om op eigen kracht te herstellen. De orlitia-schildpad staat als kritiek bedreigd op de Rode Lijst, wat nog ernstiger is dan bijvoorbeeld de panda, tijger of olifant.
Hoewel er momenteel geen orlitia’s aanwezig zijn in Blijdorp, heeft Rotterdam wel een bijzonder band met de soort. In 2002 ving Blijdorp namelijk tijdelijk 92 orlitia’s op die het jaar ervoor onderschept waren door de douane van Hongkong, samen met 975 dode soortgenoten. Veel van deze dieren worstelden met geïnfecteerde wonden en longontstekingen. De meesten arriveerden zelfs met nog vishaken in hun huid of in hun maag! Uiteindelijk is het merendeel gelukkig weer aangesterkt en getransporteerd naar andere dierentuinen. Het is natuurlijk fijn dat deze dieren het noodlot bespaard is gebleven, maar helaas blijkt het lastig om met deze gentle giants in Europa te fokken. Daarom zijn de ogen nu voornamelijk gericht op lokale organisaties in Zuidoost-Azië, die hun natuurlijke habitat beter kunnen nabootsen en ook beter in staat zijn om herintroducties te coördineren.
Wat zijn die Blijdorper Bende Bouwsteentjes?
Bij een donatie van €10,- of meer ontvang je een persoonlijk certificaat (‘Bouwsteentje’) dat jouw bijdrage aan de jubileumactie vereeuwigt. Je krijgt er sowieso digitaal eentje en, als je dat leuk lijkt, sturen we ook een fysiek certificaat naar je op. Om de kosten en klimaatimpact daarvan te beperken, werken we met periodieke verzendrondes. Als je vandaag je donatie doet, ontvang je je fysieke Blijdorper Bende Bouwsteentje eind november.
Voorwaarden, privacy en transparantie
De totale opbrengst van de jubileumactie wordt aan het einde van de campagne openbaar gemaakt. Ook kan je ervoor kiezen (niet verplicht) om je achternaam op te laten nemen in het Openbaar Register van Donateurs, waarmee we onze onze actie nog transparanter proberen te maken.
- Klik hier voor de Algemene Voorwaarden Jubileumactie 2023.
- Klik hier voor het Openbaar Register van Donateurs.