BB-Nieuws

Af en toe gebeuren er dingen rond Blijdorper Bende. Blijf met deze editorial van hoofdbeheerder Jop Kempkes up-to-date!


Post uit Indonesië! – 21 januari 2024

Het is alweer even geleden sinds vele van jullie besloten om een bouwsteentje bij te dragen aan een groenere toekomst. En we hebben niet stilgezeten! De afgelopen maanden zijn we continu in contact geweest met het Cikananga Wildlife Center in Indonesië. Hoe zorgen we ervoor dat we impact maken met onze fondsen? En natuurlijk de belangrijke vraag, wie wint de namenwedstrijd?

Blijdorper Bende is nu de trotse adoptant van een orlitiaschildpad in het opvangcentrum. Een kritiek bedreigde diersoort, en voor de bescherming van deze dieren kijkt men tegenwoordig juist naar dit soort lokale centra. Gehoopt wordt dat er uiteindelijk een ‘breed en release’ programma op touw gezet kan worden voor de orlitia’s. Tot het zover is, moeten ze er natuurlijk wel warmpjes bij zitten. Wij kunnen de zorg voor ‘onze’ orlitia met een totale opbrengst van 430 euro ruimschoots drie jaar bekostigen – kleine beetjes maken veel!

Het team van Cikananga laat weten dat ze lang getwijfeld hebben over de leuke en uiteenlopende namen die jullie bedacht hadden. Zo lang, dat ze besloten hebben om drie winnaars te kiezen! De officiële naam van ‘onze’ orlitiaschildpad is Atilia Eula Kunyah geworden, roepnaam Atilia. Op de achterkant van het adoptiecertificaat (zie bijlage) vertelt Willemijn van de Wanicare Foundation meer over de achtergrond van dit bijzondere individu.

De komende jaren blijven wij in contact met Wanicare en Cikananga. Als er nieuws is over Atilia, zullen jullie de eerste zijn die het horen! Als het goed is hebben jullie al enige tijd geleden jullie certificaten, de Blijdorper Bende Bouwsteentjes, in ontvangst genomen. Mocht dat niet het geval zijn, neem dan vooral contact met ons op. Of ben je juist nieuwsgierig naar hoe je nog meer Cikananga kan ondersteunen? Dan horen we ook graag van je!

Dierenliefhebbers in Rotterdam, hand in hand voor natuurbehoud wereldwijd: die gedachte verwarmt mijn hart.

10 jaar Blijdorper Bende: Bouwsteentjes voor Cikananga! – 20 augustus 2023

Blijdorper Bende bestaat 10 jaar! Draag nu een bouwsteentje bij aan onze Jubileumactie voor het Cikananga Wildlife Center. Als teken van dank ontvang je een persoonlijke certificaat en mag je een naamsuggestie doen voor een schildpad. Klik hier om naar het campagneoverzicht te gaan.

Tien jaar Blijdorper Bende! – 10 juli 2023

Wow! Tien jaar Blijdorper Bende! Enorm bedankt dat jullie al een decennium lang ons platform gebruiken om jullie passie voor Diergaarde Blijdorp met elkaar te delen. Bij zo’n grootse mijlpaal hoort natuurlijk een persoonlijk bedankje. Hou onze website en social media deze zomer in goed in de gaten voor de aftrap van onze jubileumactie!

stoftotnadenken.nu – 4 februari 2023

Blijdorper Bende vecht voor natuur en klimaat, juist ook in Nederland! De komende twee maanden luiden we de noodklok voor klimaatverandering en de stikstofcrisis. Dat doen we met glasheldere feiten, deepdives in desinformatie en interviews met fascinerende individuen. Check snel onze nieuwe website en volg stoftotnadenken.nu ook op social media (Facebook, Instagram, Mastodon, Twitter), zodat je niks van onze campagne hoeft te missen!

Prioriteiten stellen – 14 januari 2023

Nog de beste wensen voor 2023, Blijdorper Bendeleden! Inmiddels hebben de we nieuwjaarslezing van Diergaarde Blijdorp al gehad, maar ieder jaar staan we ook even stil bij het reilen en zeilen van Blijdorper Bende zelf.

Wie jaaroverzicht zegt, zegt cijfertjes. Vorig jaar blikten we terug op een lastig 2021 voor het Blijdorper Bende Blog: voor het eerst ooit kromp het publiek van onze website. Het doel voor 2022 was dan ook om te breken met die neerwaartse trend. Dat is ook gelukt, zij het met een iets krappere marge dan gehoopt. Volgens onze statistieken wordt Blijdorper Bende zowel op Google als op Facebook gewoon aan minder mensen getoond tegenwoordig. Wat daarvoor de reden is, kunnen we niet met zekerheid zeggen. Wat betreft Facebook vermoeden we dat de toenemende nadruk op video’s door het algoritme ten koste gaat van ons bereik. Uiteindelijk werd onze website bijna 48.000 keer bekeken, waaronder flinke aandacht voor onze actie ‘SOS Oekraïne’.

Over Facebook gesproken, daar is het niet louter kommer en kwel. In 2022 is de Blijdorper Bende Facebookgroep gegroeid van 2.400 leden naar bijna 2.900 leden. Dat is, in absolute aantallen, de sterkste groei in jaren tijd, dus daar zijn we enorm tevreden mee! Onze Instagram-pagina is gegaan van 500 volgers naar 600, een bescheiden groei. Het échte nieuws is dat de doorstroom van de BB-Insta naar het Blog dit jaar ruimschoots verdubbeld is. Dat komt waarschijnlijk doordat het nu mogelijk is om klikbare linkjes in stories te delen.

In oktober voegden we nóg een platform toe aan Blijdorper Bende: een Twitter-pagina. Nou is Twitter al jaren niet zo relevant meer in Nederland, maar wat daar resteert is een relatief conservatief, anti-groen publiek. Wij vinden het belangrijk om onze idealen van natuurbehoud en klimaatactie juíst hier uit te dragen.

Gezien het kleine potentiële publiek was de randvoorwaarde voor deze uitbreiding wel dat het ons geen extra tijd en energie zou kosten. Zo gezegd, zo gedaan: we hebben een manier gevonden om nieuwe posts van onze website geheel automatisch te delen op Twitter. Een twintigtal gebruikers volgt ons hier. Momenteel leggen we de laatste hand aan een soortgelijk systeem op mastodon.nl, een Twitter-achtig platform dat in ’22 flink gegroeid is. Baat het niet, schaadt het niet.

Dat brengt ons tot de échte inhoudelijke terug(- en vooruit)blik. Blijdorper Bende is sinds jaar en dag een flinke tijdsinvestering voor mij persoonlijk. Dat, terwijl ik ook steeds meer verplichtingen elders heb. Dat betekent zeker niet dat Blijdorper Bende geen lang leven beschoren is! Wel betekent het dat we goed moeten kijken naar waar onze tijd en energie in gaan zitten. Als je het idee hebt dat nieuwsberichten tegenwoordig wat minder frequent verschijnen op de website, dan heb je geen ongelijk. Daarvoor proberen we natuurlijk te compenseren met hogere kwaliteit. Nog altijd staan de specials op een laag pitje ten gunste van mijn in-depth columns in het Vriendennieuws.

Twee recente wijzigingen op dat gebied moeten zeker vermeld worden. Ten eerste hebben we vorig jaar een nieuwe beheerder verwelkomt in de persoon van Ralph Roodhorst. Hij zal de komende tijd onze Instagram-pagina voorzien van wat hoognodige tender love and care. Mocht je ons nog niet volgen daar, dan is dit zeker een goed moment!

Ten tweede hebben we, na veel wikken en wegen, besloten om het schema van de fotowedstrijden aan te passen. Momenteel organiseer ik die acht keer per jaar. Het is de bedoeling dat iemand anders die op termijn van me overneemt (check onze vacaturepagina!), maar zelfs dan is dit ritme eigenlijk té intensief. Na de Grote Winter Fotowedstrijd 2022-2023 (februari) zullen we overschakelen op het nieuwe schema. De Grote Winter en Grote Zomer Fotowedstrijden blijven behouden. Hun voorjaars- en najaars-evenbeelden komen wel te vervallen. Ook de Themawedstrijden worden voortaan nog maar twee keer per jaar georganiseerd. Onze Agenda is geactualiseerd voor de rest van ’22-’23.

Wellicht stemt dat een beetje somber, maar dat is niet nodig! Achter de schermen ben ik (erg) druk bezig met een cool project dat in februari en maart zal lopen. De details houden we nog even geheim, maar het sluit goed aan op de idealen van Blijdorper Bende. We kunnen niet wachten!

Ook deze zomer hopen we groots uit te pakken. Blijdorper Bende blaast in juli namelijk alweer tien kaarsjes uit! Ons ’tinnen jubileum’ kunnen we natuurlijk niet zomaar aan ons voorbij laten gaan. De plannen hiervoor verkeren nog een veel vroeger stadium, dus we staan ook zeker open voor suggesties van jullie kant.


Voor oudere updates, klik HIER.

7 gedachtes over “BB-Nieuws

  1. Wat betreft de wedstrijd zou ik het uitbrengen van meerdere stemmen toch beperken tot 3 á 5 . Bij een vriendengroep zouden anders zomaar 15 mensen 15 stemmen kunnen krijgen. Waarom zou je nog meer stemmen willen uitbrengen. Er kan maar één foto de beste zijn. Maar een 1, 2, 3 is gebruikelijk dus wellicht is dat handig.
    Verder een leuk initiatief. Bedankt voor de organisatie, in welke vorm dan ook. Ik wilde dit alleen even kwijt.

  2. Ik sluit me aan bij Jan betreft de 1, 2 en 3. Verder wilde ik graag laten weten dat ik het geweldig vindt om via de Blijdorp Bende op de hoogte te blijven van de updates, dat ik de foto wedstrijden erg leuk vindt en wil de organisatie even hiervoor bedanken.

  3. Jop,wat een verhalen….mooi dat je zo betrokken bent en blijft bij Blijdorp..
    Blijdorper Bende en Vrienden van Blijdorp
    Tot kijk weer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *