BB-Nieuws

Af en toe gebeuren er dingen rond Blijdorper Bende. Blijf met deze editorial van hoofdbeheerder Jop Kempkes up-to-date!


10 jaar Blijdorper Bende: Bouwsteentjes voor Cikananga! – 20 augustus 2023

Blijdorper Bende bestaat 10 jaar! Draag nu een bouwsteentje bij aan onze Jubileumactie voor het Cikananga Wildlife Center. Als teken van dank ontvang je een persoonlijke certificaat en mag je een naamsuggestie doen voor een schildpad. Klik hier om naar het campagneoverzicht te gaan.

Tien jaar Blijdorper Bende! – 10 juli 2023

Wow! Tien jaar Blijdorper Bende! Enorm bedankt dat jullie al een decennium lang ons platform gebruiken om jullie passie voor Diergaarde Blijdorp met elkaar te delen. Bij zo’n grootse mijlpaal hoort natuurlijk een persoonlijk bedankje. Hou onze website en social media deze zomer in goed in de gaten voor de aftrap van onze jubileumactie!

stoftotnadenken.nu – 4 februari 2023

Blijdorper Bende vecht voor natuur en klimaat, juist ook in Nederland! De komende twee maanden luiden we de noodklok voor klimaatverandering en de stikstofcrisis. Dat doen we met glasheldere feiten, deepdives in desinformatie en interviews met fascinerende individuen. Check snel onze nieuwe website en volg stoftotnadenken.nu ook op social media (Facebook, Instagram, Mastodon, Twitter), zodat je niks van onze campagne hoeft te missen!

Prioriteiten stellen – 14 januari 2023

Nog de beste wensen voor 2023, Blijdorper Bendeleden! Inmiddels hebben de we nieuwjaarslezing van Diergaarde Blijdorp al gehad, maar ieder jaar staan we ook even stil bij het reilen en zeilen van Blijdorper Bende zelf.

Wie jaaroverzicht zegt, zegt cijfertjes. Vorig jaar blikten we terug op een lastig 2021 voor het Blijdorper Bende Blog: voor het eerst ooit kromp het publiek van onze website. Het doel voor 2022 was dan ook om te breken met die neerwaartse trend. Dat is ook gelukt, zij het met een iets krappere marge dan gehoopt. Volgens onze statistieken wordt Blijdorper Bende zowel op Google als op Facebook gewoon aan minder mensen getoond tegenwoordig. Wat daarvoor de reden is, kunnen we niet met zekerheid zeggen. Wat betreft Facebook vermoeden we dat de toenemende nadruk op video’s door het algoritme ten koste gaat van ons bereik. Uiteindelijk werd onze website bijna 48.000 keer bekeken, waaronder flinke aandacht voor onze actie ‘SOS Oekraïne’.

Over Facebook gesproken, daar is het niet louter kommer en kwel. In 2022 is de Blijdorper Bende Facebookgroep gegroeid van 2.400 leden naar bijna 2.900 leden. Dat is, in absolute aantallen, de sterkste groei in jaren tijd, dus daar zijn we enorm tevreden mee! Onze Instagram-pagina is gegaan van 500 volgers naar 600, een bescheiden groei. Het échte nieuws is dat de doorstroom van de BB-Insta naar het Blog dit jaar ruimschoots verdubbeld is. Dat komt waarschijnlijk doordat het nu mogelijk is om klikbare linkjes in stories te delen.

In oktober voegden we nóg een platform toe aan Blijdorper Bende: een Twitter-pagina. Nou is Twitter al jaren niet zo relevant meer in Nederland, maar wat daar resteert is een relatief conservatief, anti-groen publiek. Wij vinden het belangrijk om onze idealen van natuurbehoud en klimaatactie juíst hier uit te dragen.

Gezien het kleine potentiële publiek was de randvoorwaarde voor deze uitbreiding wel dat het ons geen extra tijd en energie zou kosten. Zo gezegd, zo gedaan: we hebben een manier gevonden om nieuwe posts van onze website geheel automatisch te delen op Twitter. Een twintigtal gebruikers volgt ons hier. Momenteel leggen we de laatste hand aan een soortgelijk systeem op mastodon.nl, een Twitter-achtig platform dat in ’22 flink gegroeid is. Baat het niet, schaadt het niet.

Dat brengt ons tot de échte inhoudelijke terug(- en vooruit)blik. Blijdorper Bende is sinds jaar en dag een flinke tijdsinvestering voor mij persoonlijk. Dat, terwijl ik ook steeds meer verplichtingen elders heb. Dat betekent zeker niet dat Blijdorper Bende geen lang leven beschoren is! Wel betekent het dat we goed moeten kijken naar waar onze tijd en energie in gaan zitten. Als je het idee hebt dat nieuwsberichten tegenwoordig wat minder frequent verschijnen op de website, dan heb je geen ongelijk. Daarvoor proberen we natuurlijk te compenseren met hogere kwaliteit. Nog altijd staan de specials op een laag pitje ten gunste van mijn in-depth columns in het Vriendennieuws.

Twee recente wijzigingen op dat gebied moeten zeker vermeld worden. Ten eerste hebben we vorig jaar een nieuwe beheerder verwelkomt in de persoon van Ralph Roodhorst. Hij zal de komende tijd onze Instagram-pagina voorzien van wat hoognodige tender love and care. Mocht je ons nog niet volgen daar, dan is dit zeker een goed moment!

Ten tweede hebben we, na veel wikken en wegen, besloten om het schema van de fotowedstrijden aan te passen. Momenteel organiseer ik die acht keer per jaar. Het is de bedoeling dat iemand anders die op termijn van me overneemt (check onze vacaturepagina!), maar zelfs dan is dit ritme eigenlijk té intensief. Na de Grote Winter Fotowedstrijd 2022-2023 (februari) zullen we overschakelen op het nieuwe schema. De Grote Winter en Grote Zomer Fotowedstrijden blijven behouden. Hun voorjaars- en najaars-evenbeelden komen wel te vervallen. Ook de Themawedstrijden worden voortaan nog maar twee keer per jaar georganiseerd. Onze Agenda is geactualiseerd voor de rest van ’22-’23.

Wellicht stemt dat een beetje somber, maar dat is niet nodig! Achter de schermen ben ik (erg) druk bezig met een cool project dat in februari en maart zal lopen. De details houden we nog even geheim, maar het sluit goed aan op de idealen van Blijdorper Bende. We kunnen niet wachten!

Ook deze zomer hopen we groots uit te pakken. Blijdorper Bende blaast in juli namelijk alweer tien kaarsjes uit! Ons ’tinnen jubileum’ kunnen we natuurlijk niet zomaar aan ons voorbij laten gaan. De plannen hiervoor verkeren nog een veel vroeger stadium, dus we staan ook zeker open voor suggesties van jullie kant.

BB-Twitter! – 19 oktober 2022

Ben je een hardcore Twitter-gebruiker? Vrees niet: voortaan kan je óók daar terecht voor je dagelijkse dosis @BlijdorperBende! Wist je dat we dat account geheel geautomatiseerd runnen? Een beetje als onze e-mail-service, dus!

Vacatures! – 25 september 2022

Altijd al je eigen Insta-pagina willen beheren? Of ben je een echte fotografie-fanaat? Check snel onze nieuwe vacaturepagina en join het Blijdorper Bende team!

SOS Oekraïne – 24 maart 2022

Feldman Ecopark, nabij Charkiv, ligt in puin. XII Months Park, ten noorden van Kyiv, worstelt met de vrieskou en voedselgebrek. Mykolajiv Zoo is getroffen door meerdere bommen. Charkiv Zoo en Kyiv Zoo zijn afhankelijk van speciale voedseltransporten. Wild Animal Rescue, nabij Kyiv, heeft enkele dieren naar Europa geëvacueerd. De Oekraïense dierentuinen hebben onze hulp nodig!

Dierentuinen Onze Hobby, Zoovaria, Blijdorper Bende, Laafse Kikkers en nog veel meer groepen slaan de handen in één: als Nederlandse en Vlaamse dierentuinfans steunen wij de officiële inzamelingsactie van de Europese Vereniging van Dierentuinen, EAZA. Zij hebben de juiste middelen en expertise om ervoor te zorgen dat deze noodsteun optimaal benut wordt. Europese dierenliefhebbers hebben samen al €600.000 gedoneerd!

Na een maand lang erg actief actie gevoerd te hebben, hebben wij het idee dat Blijdorper Bende vrijwel zijn complete publiek bereikt heeft met deze actie. Daarom gaan wij in de loop van april weer terug naar ‘normaal’, hoe lastig dat ook is. We blijven echter betrokken bij de campagne, die HIER toegankelijk blijft.

Pas op de plaats – 2 januari 2022

Een korte terugblik op het reilen en zeilen van Blijdorper Bende in 2021. Een bittere pil wat betreft de bezichtigingen van het Blog: dit jaar bleef de teller steken op ‘slechts’ 45.000 views. Een flinke terugval ten opzichte van 2020, toen ons huidige record (62.500) gevestigd werd. Krikte corona onze cijfers vorig jaar nog op, toen heel Nederland thuisbleef, nu schaadt de pandemie onze statistieken juist. Pas in mei ontving Diergaarde Blijdorp de eerste bezoekers van het jaar en voorafgaand daaraan deelde de dierentuin slechts mondjesmaat updates. Voor ons viel er dus al helemaal weinig te berichten. Sterker nog: nog nooit verschenen in de loop van een kalenderjaar zo weinig artikelen op deze website.

In 2022 hopen we weer de 50.000 aan te tikken. Van nieuwe records gaan we niet uit, want de groeicurve van onze website was al enkele jaren aan het afvlakken. Oneindige groei is nu eenmaal een mythe. Wel bereikte de BB-Facebook nieuwe hoogtes in 2021. We gingen van 2.100 leden naar meer dan 2.400 leden. De BB-Instagram komt inmiddels boven de 500 volgers uit.

Voor de nieuwjaarsspecial van ’21 besloten we eens iets anders te doen. Een speerpunt van Blijdorper Bende is het uitdragen van natuurbehoud. Welke bedreigingen dragen bij aan het verlies van biodiversiteit? Vaak zijn dat problemen waarvoor best oplossingen bestaan. Klimaatverandering? Minder broeikasgassen uitstoten. Overbevissing? Verlaag de visquota. Echter, geen oplossing die uitgevoerd kan worden zonder dat de politiek eraan te pas komt.

Met oog op de Tweede Kamerverkiezingen besloten we de Groene Stemwijzer in het leven te roepen. Op basis van 24 stemmingen in het parlement konden we iedere politieke partij een rapportcijfer geven. Het is altijd riskant om de stap te zetten van wetenschap naar politiek, maar zoals de campagne van Naturalis ook benadrukte: het is nu écht tijd voor biodiversiteit. Gelukkig werd de Groene Stemwijzer positief ontvangen. Het project werd dusdanig groot dat het geplaatst werd op groenestemwijzer.blijdorperbende.nl, een eigen webdomein dus. Mogelijk dat we dit concept doorzetten voor de Europese verkiezingen in 2024.

Wie het specialoverzicht op het Blijdorper Bende Blog recentelijk bekeken heeft, zal het wellicht opgevallen zijn dat het lijstje van artikelen in 2021 niet verder gegroeid is. Hoe dat zo? Het antwoord zit ‘m (naast het afwijkende format van de nieuwjaarsspecial dus) in het feit dat ik sinds dit jaar lid van de redactie van het Vriendennieuws ben. Dat is het lijfblad van de vereniging Vrienden van Blijdorp – een hele eer! Veel liefde is gaan zitten in de columns die ik daar eens per kwartaal schrijf. Ik ben zonder meer trots op de stukken die ik aangedragen heb en heb tevens meer dan genoeg inspiratie en motivatie om er nog heel wat te schrijven. Met enige ‘vertraging’ wordt dit magazine ook openbaar gemaakt voor niet-leden op het internet.

Deze krachttraining van mijn onderzoek-en-schrijf-spier beperkt echter wel de hoeveelheid tijd en energie die ik overhoud voor hoogkwalitatieve specials voor Blijdorper Bende. Dat betekent jammer genoeg ook dat er geen nieuwjaarsspecial paraat staat voor 2022. Toch is het niet alleen maar kommer en kwel. Vernieuwde ‘Ontdek…’-pagina’s zijn in de maak en ik ben bezig met het vormen van een langetermijnvisie voor de specials. Die gaat uit van een select aantal stukken, die ieder een uniek aspect van de Diergaarde én van de biologie in z’n geheel behandelen. Voor nu heb ik alvast het specialmenu gemoderniseerd, zoals we dat in 2020 ook voor de ‘Ontdek…’-pagina’s gedaan hebben. Dat menu komt inclusief doorverwijzing naar het digitale archief van het Vriendennieuws nu. Eind goed, al goed.


Voor oudere updates, klik HIER.

7 gedachtes over “BB-Nieuws

  1. Wat betreft de wedstrijd zou ik het uitbrengen van meerdere stemmen toch beperken tot 3 á 5 . Bij een vriendengroep zouden anders zomaar 15 mensen 15 stemmen kunnen krijgen. Waarom zou je nog meer stemmen willen uitbrengen. Er kan maar één foto de beste zijn. Maar een 1, 2, 3 is gebruikelijk dus wellicht is dat handig.
    Verder een leuk initiatief. Bedankt voor de organisatie, in welke vorm dan ook. Ik wilde dit alleen even kwijt.

  2. Ik sluit me aan bij Jan betreft de 1, 2 en 3. Verder wilde ik graag laten weten dat ik het geweldig vindt om via de Blijdorp Bende op de hoogte te blijven van de updates, dat ik de foto wedstrijden erg leuk vindt en wil de organisatie even hiervoor bedanken.

  3. Jop,wat een verhalen….mooi dat je zo betrokken bent en blijft bij Blijdorp..
    Blijdorper Bende en Vrienden van Blijdorp
    Tot kijk weer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *