Over ons

Sinds 2013 staat Blijdorper Bende vooraan bij alles dat gebeurt in de Rotterdamse Diergaarde. Van bouwproject tot geboorte, van verhuizing tot evenement: wij berichten erover. Inmiddels hebben we een toegewijde website met nieuwsberichten, specials en meer, een Instagram-pagina en bovendien ons kloppende hart: de Facebookgroep van Blijdorper Bende. Meer weten over hoe we hier zijn gekomen?

Geschiedenis

Blijdorper Bende is het geesteskind van Jop Kempkes. Al van kleins af aan had hij een fascinatie voor alles dat zich binnen de grenzen van Diergaarde Blijdorp afspeelde en geleidelijk kreeg hij steeds meer inzicht in de verborgen drijfveren van de dierentuinwereld: masterplannen, fokprogramma’s, gepassioneerde dierenliefhebbers. In een poging om deze verborgen wereld de aandacht te schenken die het verdiende, werd op 10 juli 2013 een Facebookgroep opgericht: Blijdorper Bende.

De groep groeide langzaam, maar constant. Aanvankelijk werd Jop bijgestaan in zijn beheerderstaken door twee vrienden, later afgelost door Jelle Boldingh. Naarmate er meer Blijdorper Bendeleden bijkwamen, raakte de nieuwsberichten steeds meer bedolven onder de momentopnames en anekdoten van dierentuinbezoekers: zou het niet mooi zijn als er een toegewijde website voor kwam? Zodoende werd op 10 augustus 2013 het Blijdorper Bende Blog in het leven geroepen. Met het openen van de Dikhuidenvleugel, ontwierp Johan Hendriks een prachtig logo met een zwarte neushoorn erop voor ons.

In de loop van tijd zijn alle onderdelen van Blijdorper Bende flink uitgebreid: de Facebookgroep onderscheidt zichzelf van soortgelijke groepen door het regelmatig organiseren van fotowedstrijden en aan het einde van elk jaar blikken we terug door middel van de Blijdorper Bende Awards: wat waren de hoogtepunten van het jaar? Het Blijdorper Bende Blog is niet alleen een verzameling nieuwsberichten, maar heeft ook ‘Ontdek…’-pagina’s voor iedere biotoop in de Diergaarde en verkent met onze specials de vele andere aspecten van de dierentuin – ter gelegenheid van ons vijf-jarige jubileum namen we zelfs een interview met de directeur van Blijdorp af! Mei 2016 zag het verhuizen van de website van een ‘.wordpress.com’-domein naar het huidige webadres, in 2017 verwelkomden we niet alleen ons duizendste, maar ook ons vijftienduizendste lid en ieder jaar weer verbraken we ons viewerrecord, dat inmiddels op 55.000 staat. Maak jij onderdeel uit van die groei?


De takken van Blijdorper Bende

 • Blijdorper Bende Blog: inmiddels meer dan vierhonderd nieuwsberichten sterk, hier vind je alles dat met Diergaarde Blijdorp te maken heeft. Beleef alvast wat voorpret door op virtueel dagje uit te gaan met onze ‘Ontdek…’-pagina’s of lees lekker onze uitgebreide specials.
 • Blijdorper Bende Facebookgroep: een bont gezelschap van fotografen, verzorgers, nieuwtjesjagers en meer deelt lief en leed met elkaar. Als het Blog de hersenen achter de organisatie zijn, is dit het hart. Kom jij ook meedoen met onze fotowedstrijden?
 • Blijdorper Bende Instagram: het jongste onderdeel van de organisatie en momenteel nog volop aan het ontwikkelen. We plaatsen soms korte stukjes over specifieke diersoorten, of besteden eens wat aandacht aan dierentuin-terminologie. Eens in de zoveel tijd speuren we ook #BlijdorperBende af voor de mooiste dierentuinfoto’s, die we vervolgens op ons account voorbij laten komen.

Contact

Als je wilt spreken met het Beheer, kan je e-mailen naar blijdorper.bende.beheer@gmail.com. Voor minder diepgaande zaken kan je ons ook bereiken door een privéberichtje te sturen via Facebook Messenger, Instagram DM of een reactie op de website.


Blijdorper Bende Beheer

 • Jop Kempkes (‘Blijdorpenaar’is de hoofdbeheerder en oprichter van Blijdorper Bende. Hij is verantwoordelijk voor de organisatie van evenementen, het schrijven van artikelen, leiding en externe communicatie.
 • Jelle Boldingh (‘Jelle Béé’) is mede-beheerder van de Blijdorper Bende Facebookgroep.
 • Elly Bouwens is moderator van de Blijdorper Bende Facebookgroep.

Speciale bedankjes

 • Johan Hendriks, voor het ontwerpen van ons logo.
 • Rano Veder, voor technische ondersteuning.
 • Nick de Koning & Jim Louwerens, omdat ze ons altijd voorzien van informatie over Blijdorp’s bouwprojecten en de laatste nieuwtjes.
 • Thijs SuersJochem Sterk, omdat ze aan de wieg stonden van Blijdorper Bende.
 • Onze linkpartners, die ons helpen groeien.
 • Onze bevriende organisaties, met wie wij vereerd zijn om samen te werken.
 • Al onze leden, omdat we zonder hen nergens zouden zijn. Ze zorgen altijd voor gezelligheid en hulp waar nodig. Bedankt!

5 gedachtes over “Over ons

 1. Wordt de blauwgele Ara nog vermist of is die al gevonden? Er zat er zojuist 1 in een boom hier. Helaas is hij of zij er al weer vandoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *