‘Project P’

Een nieuwe diersoort komt naar de dierentuin – en nee, we hebben het niet over de gelada’s. De eerste geruchten gingen al begin dit jaar rond op social media, tegen de wil van Blijdorp in. Zij riepen op om het nog even stil te houden waar wij gehoor aan hebben gegeven. De eerste bevestigingen rond deze speciale diersoort waren te vinden in de tweede editie van dit jaar’s ‘Vriendennieuws’, welk inmiddels online te vinden is. Nu de Vrienden het nieuws dus feitelijk bekend hebben gemaakt zullen wij ook niet langer zwijgen: Diergaarde Blijdorp ontvangt binnenkort paradijsvogels!

Foto: Wikipedia

Het gaat om vier Raggi’s paradijsvogels, of Paradisaea raggiana. De twee mannetjes en vrouwtjes komen uit de San Diego ZOO in Amerika die tot de weinige parken hoort met deze prachtige diersoort. Weldra zal Blijdorp het enige dierenpark in de Benelux zijn met een paradijsvogelsoort, verder zijn er binnen Europa alleen nog Raggi’s paradijsvogels te vinden in het Duitse Walsrode – Tevens bevinden zich enkele andere ondersoorten in Berlijn, Italië en Moskou. De belangrijkste reden voor de kleine populatie in gevangenschap is dat er slechts mondjesmaat succesvol gefokt wordt met ze.

Zeldzaam dat ze zijn, het is niet de eerste keer dat deze diersoort de Diergaarde aandoet: Tot in 1989 verbleven enkele exemplaren in de Tropenvleugel. Naast dat ze dus een stukje Blijdorp-historie zijn staat hun eiland van herkomst symbool voor het Nederlandse kolonialisme: De westelijke helft van Nieuw-Guinea was het laatste restantje van Nederlands-Indië waar de regering toentertijd zo krampachtig aan vasthield. Tevens staat deze specifieke diersoort afgebeeld op de vlag van de oostelijke helft van het eiland (Papoea-Nieuw-Guinea).

Paradijsvogels staan bekend om hun prachtige verenkleed en hun intrigerende baltsen. De Raggi heeft een overwegend rood verendek op het lichaam, met een zwarte en groene veren op de keel en gele op de rest van zijn hoofd. De lange rode staartveren worden opgezet om vrouwtjes te imponeren, verder kunnen ze in koude regio’s worden gebruikt om zich warm te houden. Ze komen uitsluitend voor in de regenwouden van het eiland Nieuw-Guinea, ten noorden van Australië.

Waar in de Diergaarde ze komen is nog onbekend. Er is een kans dat ze, net zoals vroeger, in de Victoria Serre terecht komen, al hebben de Vrienden hun interesse al laten zien in een heel nieuw ‘Nieuw-Guinea’ themagebied indien een sponsor gevonden wordt. Deze biotoop zou waarschijnlijk onder het continent Australië gaan vallen en zou, realistisch gezien, zich ergens in Europa zouden gaan bevinden. In de eerste instantie blijven ze nog even achter de schermen, omdat ze nog dusdanig jong en nog niet op kleur zijn.

Een gedachte over “‘Project P’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *