Na hun vertrek uit de Rivièrahal vormden ze een groot gemis: de pijlgifkikkers, die sinds 3 jaar niet meer te zien zijn in Diergaarde Blijdorp. Nu krijgen deze kleurrijke amfibieën een nieuw plekje in vlinderdome Amazonica.
Wie de rupsenkweek-hut bezoekt kan het met eigen ogen zien; een bordje waarop de constructie van een nieuw terrarium in Amazonica wordt aangekondigd. Dat is het tot nu ook wel, over een specifieke locatie of welke soort(en) is nog niks bekend. De Facebookpagina ‘Diergaarde Blijdorp voor het hele gezin een feest’ liet dit weten. Als we kijken naar ideeën die uit het verleden, is er een reële kans dat de pijlgifkikkers in de grote hut bij de grote kunstboom komen. Voorheen was daar tevens een namaak-terrarium met nep exemplaren van ‘gouden pijlgifkikkers’ (Phyllobates terribilis) te vinden.
De Rotterdamse dierentuin is in het verleden erg trots geweest op haar succes met het fokken met aardbeikikkers, een soort die zijn naam dankt aan zijn felrode lijfje. In het wild legt deze soort haar eitjes op de vochtige bodem van de jungle. Dan, als de kikkervisjes uitkomen, neemt het vrouwtje de kleintjes op haar rug en brengt ze ze één voor één naar een ‘meertje’ dat ontstaan is in een kokervormige plant die op de takken van de bomen groeien, zoals een bromelia. Voor elk kikkervisje zoekt ze een aparte verblijfplaats. Deze plekken zijn veilig, maar arm aan voedsel. Daarom gaat moeders elke dag langs de poeltjes en legt ze een onbevrucht eitje voor de kleintjes om op te eten. In 2005 ontdekte de Antwerpse dierentuin dat lege kokertjes van fotorolletjes een prima vervanger zijn voor bromelia’s nadat er enkele kleintjes uitkwamen! In 2011 werden ze voor het eerst in Blijdorp geboren.
Het merendeel van de pijlgifkikkersoorten heeft een felle huid. Daarmee schrikken ze roofdieren af: ‘Ik ben giftig!’. De huid van een pijlgifkikker bevat namelijk één van de dodelijkste gifstoffen op aarde, die bij bepaalde soorten zelfs dodelijk kan zijn voor de mens. Ze maken niet zelf het gif aan, maar eten insecten die weer op hun beurt giftige planten eten. Slechts heel weinig diersoorten zijn immuun hiervoor. In gevangenschap krijgen ze overigens geen giftige insecten voorgeschoteld en vormen ze dus – als het goed is – geen gevaar voor de verzorgers.
Het blijft dus nog even speculeren over welke soorten er komen en hoe het geheel gaat worden vormgegeven. Wel staat het vast dat het iets is om naar uit te kijken! De pijlgifkikkers moeten in februari te zien zijn.