Nico & Saar overleden

Foto: Josien de Vries (BB-Facebook). ”Rust zacht lieve Saar en goeie ouwe Nico…”

Twee geliefde inwoners van Diergaarde Blijdorp zijn niet meer: de withandgibbons Nico en Saar. Vanochtend kregen ze samen het spuitje om onnodig lijden te voorkomen.

Vrouwtje Saar was blind, iets dat ze aan haar leeftijd te danken had. Met zo’n 45 jaar was ze zeker de jongste niet meer. Ze bewoog desondanks nog altijd behendig door het verblijf dat ze op haar duimpje kende. Helaas begon haar geheugen haar nu ook in de steek te laten; ze kon niet meer. Gibbons vormen hechte koppeltjes en haar partner Nico introduceren bij andere dieren zou op zijn leeftijd (50 jaar) geen succes meer zijn. Daarom werd in zijn belang besloten om hem samen met zijn grote liefde het spuitje te geven. Ook hij had te kampen met slechtziendheid en slechthorendheid.

Het gibbonpaar vormde sinds hun introductie in 1978 een vertrouwd gezicht in Rotterdam. Hun eerste liefdesnestje was gesitueerd in het Henri ’t Martinhuis, waar tegenwoordig de dierenkliniek is gevestigd. Ze waren als echte jongeren lekker brutaal en kregen nog wel eens een zoete snack van de bezoekers – iets waar de verzorgers toentertijd nog wel eens een oogje voor dicht wilden knijpen. Daarna kregen ze in het kader van het Masterplan een groot eiland in de Maleise Bosrand. De buitenlucht beviel ze prima, alleen vielen hun ochtendkreten niet zo in de smaak bij de omwonenden. Daarom verhuisden ze terug naar binnen, naar het overdekte Taman Indah, waar ze hun oude dag samen sleten. Ze lieten zich lang niet altijd zien waardoor meerdere keren het valse gerucht ging dat één van de twee dood was. Op rustige, doordeweekse dagen kon de doorgewinterde bezoeker ze meestal wel vinden hoog in de bomen. Daar slingerde Saar en Nico nog altijd graag. In totaal hebben ze samen 9 jongen op de wereld gezet.

Foto: Josien de Vries (BB-Facebook). ”Ik zal ze enorm missen, want ze waren toch een vast station tijdens mijn bezoeken aan de Diergaarde.” 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *