Neushoorn (31) sterft na gevecht met dochter: Blijdorp in shock, verblijf pas uitgebreid

Foto: Johanna Kok (BB-Facebook). Namaste (links) en Karuna (rechts).

Diergaarde Blijdorp rouwt om de dood van Indische neushoorn Namaste. Het overlijden van de seniore dikhuid is het directe gevolg van een schermutseling met haar volwassen dochter Karuna. Ze had haar kaak gebroken en met geen perspectief op herstel hebben de verzorgers besloten om ‘Nammie’ in te slapen. Ze is 31 jaar oud geworden, het merendeel van haar dagen heeft ze in Rotterdam doorgebracht.

Namaste werd in 1991 geboren in de dierentuin van Stuttgart. Op tweejarige leeftijd maakte ze de wissel naar de Maasstad, waar ze samen met soortgenootje Nico de Dikhuidenvleugel van de Rivièrahal betrok. Kort daarna maakte het echtpaar de overstap naar Taman Indah, het nieuwe megacomplex voor Aziatische dieren dat zijn tijd flink vooruit was. Daar beviel Namaste tussen 1997 en 2017 maar liefst zeven keer, haar nazaten zijn inmiddels tot in Indonesië verspreid. Namaste was de allereerste Indische neushoorn die zich op Hollandse bodem voortplantte.

Foto: Cor de Gier (BB-Facebook). Karuna (achter) en Namaste (voor).

Iedereen kon al een tijdje zien dat ze haar ouderdom voelde. Al geruime tijd terug ontstond een chronisch voetprobleem, met een dusdanig specialistische behandeling dat besloten werd om Namaste permanent onder de hoede van Blijdorp te houden. De laatste jaren kwamen daar talloze andere kwaaltjes bovenop, waaronder extreme slechtziendheid.

Dat was een van de factoren die meespeelde bij het besluit om Karuna, haar jongste kind, wat langer in het ouderlijk nest te houden. Ogenschijnlijk hielp haar aanwezigheid haar navigeren en de twee konden het lange tijd prima vinden. Bovendien had de Diergaarde weinig keuze: Namastes genen waren reeds wijdverspreid in Europa en de fokcoördinator kon geen geschikt heenkomen vinden voor Karuna. Eerder dit jaar werd bekend dat een dierentuin in het Zuid-Amerikaanse Peru in aanmerking kwam, Karuna’s verhuizing stond gepland voor het najaar. Blijdorp was van plan om Namaste haar oude dag in Rotterdam te laten slijten, waarna haar verblijf geërfd zou worden door de Maleise tapirs.

Nog geen twee weken geleden mochten de pantserneushoorns het uitbreidingsterrein van haar verblijf verkennen, direct grenzend aan het nieuwe Himalayagebied. Het is niet te zeggen of dit extra territorium de relatie tussen moeder en dochter heeft verslechterd.

Foto: Ria van der Graaf (BB-Facebook). Indische neushoorn Namaste (1991-2022).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *