Kattenkwaad

Foto: Luciënne de Gier (BB-Facebook)

Vrijwel precies drie maanden na hun geboorte, kan menig Blijdorp-bezoeker ze nu in levenden lijve bewonderen: de drie jonge Aziatische leeuwtjes. Opgewacht door een peloton fotografen stapten ze, onder hoede van moeder Lalana, op 22 november voor het eerst het grote binnenverblijf in. Voortaan mogen ze van 12.00 – 14.00 uur de benen strekken hier. De laatste keer dat er welpjes te bewonderen waren in de Diergaarde was ten tijde van Shanto en Rani, geboren in 2011. Het is dan ook de eerste succesvolle worp in het nieuwe leeuwenverblijf én het is het eerste nestje in Rotterdam waarvan de moeder niet Shantee is. 

Foto: Luciënne de Gier (BB-Facebook)

De geboorte van de welpjes was een aangename verrassing voor het publiek. De bevalling, die plaats had gevonden in een bosje nabij de ingang van het binnenverblijf, werd geconstateerd terwijl het park gewoon open was. Om de rust te bewaren werden wat bezoekerspaden afgesloten. Nadat de verzorgers de volwassen leeuwen naar binnen wisten te lokken, werden de welpjes snel naar het kraamverblijf achter de schermen verplaatst. Het nestje bleek vier jongen te tellen, waarvan eentje dood werd aangetroffen. Het geslacht van de drie anderen staat nog altijd niet vast. Sindsdien was het gezinnetje uitsluitend te volgen via de webcams, wat vaak tot vertederende en grappige waarnemingen leidde.

Foto: Jolanda Aalbers (BB-Facebook). ”Dan geniet je thuis extra van dit pluizenbeestje dat iets ziet wat wij niet zien!”

In tegenstelling tot hun Afrikaanse neven, kennen Aziatische leeuwen een minder hechte onderlinge band. Wanneer een leeuwin op het punt staat te bevallen, zal zij zich dan ook afzonderen van haar groepsgenoten en zelf bepalen wanneer ze terugkeert. Om die reden gaat Blijdorp erg voorzichtig om met jonge leeuwtjes. Het eerste ‘contact’ met Aapal, Bente en Chica vond plaats op een afstandje. Geleidelijk mochten ze steeds dichter bij elkaar komen en zo kwam het dat oplettende bezoekers soms zelfs een glimp opvingen van de welpjes. Nu is dus het volgende stapje gezet naar integratie in de groep. Overdag, wanneer de andere leeuwen buiten worden gehouden, mogen Lalana en haar drieling in het binnenverblijf ravotten. Even geïnteresseerd als de menselijke toeschouwers, gluren de andere leeuwen alvast door de ruiten naar binnen – of ze hebben het gewoon koud, ook mogelijk natuurlijk.

Blijdorper Bendelid Cor de Gier legde de ontdekkingstocht vast in het filmpje hieronder. Veel kijkplezier!

Foto: Ruud van Amersfoort (BB-Facebook)

2 gedachtes over “Kattenkwaad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *