Indische neushoorn geboren!

Foto: Mariette Kat (BB-Facebook)

Op de valreep werd ’t toch nog een ‘Valentijntje’: om 23:44 op Valentijnsdag 2017 beviel Indische neushoorn Namaste van haar zevende kalf. Beiden maken het goed en zijn al voor het publiek te zien in Taman Indah.

Vanochtend was het dringen in Taman Indah. Een heuse menigte kwam op kraamvisite bij Namaste en haar pasgeboren jong. Het zijn allebei echte krachtpantsers: de daadwerkelijk bevalling van het 65 kilo (!) wegende jong duurde niet lang en niet veel later stond de kleine op alle vier de pootjes. Na die uitputtende nacht hielden ze vandaag uiteraard ook een paar welverdiende dutjes.

Indische neushoorn Namaste kwam op tweejarige leeftijd in 1993 naar Rotterdam, waar ze heel wat jaartjes met mannetje Nico in het spiksplinternieuwe Taman Indah doorbracht. Haar eerste jong kwam in 1997 ter wereld en, als we haar jongste spruit meetellen, volgden er nog zes, van verschillende vaders. Zo was het vorige jong, Zwatra, verwerkt door Fanindra en is de Belg Gujarat de vader van het nieuwe jong.

Diergaarde Blijdorp liet enkele uurtjes van tevoren al weten de bevalling in de volgende nacht de verwachten, naar aanleiding van het vertonen van zeer onrustig gedrag door Namaste. Ze weigerde te eten en haar uiers begonnen een beetje te lekken. Klaarblijkelijk stond niet alleen Namaste, maar ook de ‘blijdorpcommunity’ letterlijk en figuurlijk op springen: er ging de laatste tijd geen dag voorbij zonder een vals alarm op social media. Na het verspreiden van het bericht raakten de webcams dan ook al snel overbelast, waardoor jammer genoeg niet iedereen kon kijken. En wie wel wel kon kijken, trof het ongelukkig. Namaste beviel namelijk in een donker hoekje van het beeld met haar achterste buiten beeld. Sommigen waren dan ook wel ietwat chagrijnig na weken vergeefs webcam-turen, maar op het aanzicht van de kleine was iedereen dat spontaan vergeten!

Het geslacht is nog niet bekend. Voorlopig zal hij of zij binnenblijven in het overdekte regenwoud Taman Indah, waar ook een jaar oude Maleise tapir en Aziatische olifanten van alle leeftijden te zien zijn. Naar verwachting zullen we in de komende dagen nog veel meer horen over de kleine Indische neushoorn, die voorlopig naamloos door het leven gaat.

Foto: Chantal van Riemsdijk (BB-Facebook)

Een gedachte over “Indische neushoorn geboren!

  1. Geweldig leuk dat er weer zo’n schattig neushoorntje te bewonderen is. Mijn aanvulling: Penang is nog geen jaar oud, dat is hij pas in augustus 😉 en.. het neushoorntje is een meisje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *