Na eerder deze week al een flinke klap verduurd te hebben met de bevalling van leeuwin Bente die op tragische wijze verliep, is Diergaarde Blijdorp nu ook geconfronteerd met het overlijden van de jonge rode panda Raj. Het was tijd voor de in augustus geboren koter om gespeend te worden, maar hij is hier niet in geslaagd.
Normaal gesproken kunnen de verzorgers jonge panda’s overtuigen om hun brokjes, die een essentiële mix van voedingsstoffen bevatten, te eten door er een zoet mengsel overheen te doen. Raj moest hier echter niets van weten en verzwakte zienderogen, ondanks pogingen om hem sondevoeding te geven. Uit sectie is gebleken dat hij leed aan bloedarmoede en ook te kampen had met slecht functionerende nieren en een afwijkend hart.
Al vele decennia is de rode panda te vinden in Rotterdam. Blijdorp had de smaak al vroeg te pakken wat de fok van deze diersoort betreft en heeft zodoende de rol van EEP-coördinator op zich genomen. De Diergaarde bekommert zich sinds een aantal jaar in toenemende mate over de status van de rode panda in Nepal, waar parkwachters met geld en kennis van Blijdorp het nu opnemen tegen stropers. Dankzij Blijdorp is de lokale bevolking ingelicht over hun bijzondere natuur en zijn er cameravallen geïnstalleerd in het bos en momenteel worden proeven uitgevoerd in de Diergaarde met GPS-halsbanden, die hopelijk eens in het wild gebruikt kunnen worden.
Voorheen leefden ze in het ‘plantsoen’ voor de Rivièrahal, maar sinds 2015 scannen de hoofden van de bezoekers elders in het park de boomtoppen af: ze hebben een mooi plekje gekregen in het Azië-continent, een rustige locatie die zich dan ook goed leent voor de fok met deze toch enigszins schuwe diertjes.
Foto: Johanna Kok (BB-Facebook)