IJsbeer-Tweeling: Buitenspelen is leuk!!

Vandaag mocht de Tweeling voor het eerst naar buiten. Volgens het originele plan werd er een persmoment gehouden om
half 11, waarna de bezoekers vanaf 11 uur in groepjes naar de ijsberen mochten. Voor de duidelijkheid, er waren dwanghekken geplaatst waar je niet zomaar langs kon. Uiteindelijk werd toch besloten om de voorste groep in de rij mee te laten gaan met de pers (gelukkig stond ik (Jop Kempkes) vooraan!). Vooral het eerste uur was de tweeling super actief – we mochten zelfs het zogen meemaken! Er is al duidelijk verschil te zien tussen de twee jongen. Eentje ging al snel op avontuur richting die rare wezens met fototoestellen, maar Olinka vond dat geen goed plan. Het andere kleintje bleef dicht bij mams en verschuilde zich graag achter de rotsen. Na een uur werden de twee kleintjes en hun moeder moe, en vertoefden achterin het verblijf. Leuk, dat buitenspelen, maar wel vermoeiend!

De ijsbeer-tweeling en moeder Olinka zijn nu in principe elke dag te zien. Ze zijn wel vrij om terug naar binnen te gaan, maar ook dan kan je ze volgen op de webcams die worden geprojecteerd in de IJsgrot.
Vandaag (27 februari) is het ook, heel toepasselijk, ‘International Polar Bear Day’. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor de beschermde status van de ijsbeer die door het smelten van de ijskappen in haar voortbestaan wordt bedreigd. De ijsberen in Blijdorp zijn in feite ambassadeurs van hun soortgenoten in het wild. Blijdorp steunt een onderzoek van het WNF op Spitsbergen. Hierbij worden vier ijsberen met zenders gevolgd via de satelliet, waaronder ijsberin Isdimma 2. Het onderzoek richt zich op de relatie tussen voortplanting en smeltend ijs. Als er meer bekend is over ijsberen, kunnen we ze ook beter beschermen!!

Foto: Jop Kempkes (BB-Beheer). Eerste stapjes buiten…

Foto: Jop Kempkes (BB-Beheer). Is dit te eten?

Foto: Jop Kempkes (BB-Beheer). ”Het mogen meemaken van het zogen is speciaal”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *