Hiep hiep hoera, Bokito 20 jaar!

In een uithoekje van de Rivièrahal werd vandaag feest gevierd: Gorilla Bokito vierde zijn twintigste verjaardag! De dag begon met een feestelijk ontbijt, uiteraard werden de verblijven vrolijk versierd en er waren nieuwe speeltjes voor hem om mee te spelen…

De beroemde en in het verleden ook beruchte aap werd op 14 maart 1996 geboren in de dierentuin van Berlijn. Daar werd hij verstoten door zijn moeder, en opgevoed door zijn verzorger Reimon Opitz. Die nam het baby-aapje in huis, gaf hem elke drie uur de fles en deed hem een luier aan. In 2004 wist hij niet één, maar twee keer te ontsnappen uit zijn oude verblijf.

In 2005 kwam de toen nog puberende gorilla naar Blijdorp. Daar werd hij wereldnieuws door in 2007 (op de dag dat de Diergaarde 150 jaar bestond) over een brede waterpartij rond zijn buitenverblijf te springen. Hij zaaide paniek onder het publiek en verwondde een Zoetermeerse vrouw levensgevaarlijk. Daarna werd zijn onderkomen voorzien van hoge muren en zo Bokitoproof gemaakt.

In totaal heeft Bokito al zeven nakomelingen. Een mooi verhaal is dat Bokito, die op jonge leeftijd geadopteerd werd door zijn verzorger, zelf een verstoten jong onder zijn hoede heeft genomen. Nasibu kwam in 2009 als peuter naar Rotterdam, waar hij met open armen werd ontvangen door de groep.

In een interview met het AD liet verzorger Sandra van Bruggen iets opmerkelijks weten, namelijk dat Blijdorp de kolonie in tweeën wil splitsen. Dit zou ervoor zorgen dat Nasibu ,eenmaal volwassen niet, weg hoeft. ”We zouden een sponsor moeten vinden die zegt: ik ga jullie helpen met het bouwen van twee prachtige verblijven.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *