Geboortegolf in volle gang!

De jaarlijkse babyboom in Diergaarde Blijdorp is weer begonnen! Er zijn op allerlei locaties in de dierentuin verschillende kuikens te spotten en ook bij de zoogdieren begint de geboortegolf langzaam maar zeker op gang te komen. Ongetwijfeld zijn er nog veel meer kleintjes op komst…

Foto: Angelique Blijleven (BB-Facebook)

In de Gierenrots-volière zitten in het nachtverblijf achterin het verblijf drie maraboe’s op het nest. In 2012 kropen er voor het eerst jonge maraboe’s uit het ei in Blijdorp en in 2014 werden de eerste exemplaren in de buitenlucht grootgebracht. Ook dit jaar belooft dus weer veel goeds voor de fok met de exotische ooievaarsoort. Verderop in de Afrikaanse volière broedt ook een kapgier in de bezoekershut. Hoewel gieren helemaal geen jagers zijn, verdedigen ze hun nest uiteraard fel! Daarom is een klein gedeelte van de overkapping rondom het nest afgezet. Belangrijk om even te vermelden is dat in een persbericht van Blijdorp foutief staat vermeld dat het nest van een witkopgier is.

Een bijzondere geboorte in het Oceanium! Daar zijn voor de tweede keer dit jaar Cubaanse hutia’s geboren. De twee kleintjes zijn op 2 mei ter wereld gekomen. Sinds 2002 lukte het niet meer om met deze knaagdieren te fokken, maar met de komst van jongere exemplaren uit andere dierentuinen kwam begin dit jaar de geboorte van drie jonge hutia’s.

Foto: Josien de Vries (BB-Facebook)

Ook in de Grote Vliegkooi zet de geboortegolf door. Inmiddels is er een tiental nesten van kleine zilverreigers en kwaks te vinden in één boom en ook de zwartkopibissen aan het nestelen. Bijzonder is dat ook de wolnekooievaars aanstalten maken tot broeden en de Indische nimmerzaten ook al meerdere keren op nestlocaties zijn waargenomen.

Ook de Maleise Bosrand is geen uitzondering, ook hier zijn een aantal jongen te vinden. Bij de bantengs, een zeldzame wilde rundersoort uit Azië, zijn twee kalfjes geboren en er wordt nog een derde verwacht. Iets verderop, in het Aziëhuis, heeft het koppeltje Balabac kantjils voor nageslacht gezorgd. Opmerkelijk is dat het persbericht hierover over het ‘eerste gezonde’ jong sprak, terwijl al meerdere jongen van hetzelfde koppeltjes ondergebracht zijn in andere dierentuinen. Diergaarde Blijdorp verklaarde die woordkeuze later met ”Het vorige jong van dit stel is overleden”. Hoe het met de andere jongen zit, is onduidelijk.

In de Tropenvleugel zijn meerdere nestjes bij de molonetispreeuwen gespot en ook de groenvleugelduiven zijn druk in de weer met nestmateriaal. Klaarblijkelijk is het ook bij de exotische vogels lente. Een iets minder positief teken is dat het ‘derde’, achterste deel van de Victoria Serre weer toegankelijk is voor publiek. Eerder werd dit deel van de Rivièrahal afgesloten om de jaarvogels wat rust te gunnen, omdat ze voortekenen van broeden vertoonden. Vooralsnog lijkt het er dus niet op dat dit koppeltje gewone jaarvogels voor jongen gaan zorgen.

Ook bij de moeraswallaby’s is de jaarlijkse baby boom begonnen. In Australië zijn de eerste ‘joeys’, zoals jonge buideldieren worsen genoemd, alweer te spotten in de buidel. Ook de kroeskoppelikanen lijken nog even door te gaan. Terwijl de eerste jonkies al flink aan het groeien zijn, zitten er nog dieren op het nest.

Foto: Angelique Blijleven (BB-Facebook)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *