Afscheid van Nico

Foto: Angelique Blijleven (BB-Facebook)

Menig Blijdorpfan is in rep en roer naar aanleiding van een bericht van Diergaarde Blijdorp waarin wordt vermeld dat de imposante koedoeman Nico niet meer is. Zijn eetlust werd onregelmatig en hij viel af: bij een echo bleek niet alleen dat er te veel vocht in zijn buikholte zat, maar ook dat hij kampte met verkleving van organen en maag- en darmproblemen had. Gezien de uitzichtloze situatie is in overleg met de verzorgers en de dierenarts besloten dat het het beste was om hem uit zijn lijden te verlossen en hem niet meer uit de narcose te laten ontwaken.

Nico is geboren en getogen op de Blijdorpse Savanne, waar hij in 2010 ter wereld kwam met als moeder vrouwtje Niki. Hij is uitgegroeid tot een beschermende leider die in 2012 voor het eerst ouder werd samen met Usuma; vele jongen volgden nog. Met zijn flinke hoorns was hij een onmisbare verschijning tussen de giraffes en vroeger ook de Thomsongazelles, met wie de koedoes altijd vreedzaam samen hebben geleefd. Soms liet hij echter zien dat hij ook niet bang was om zijn brute kracht te gebruiken: in 2014 verwondde hij de mannelijke (en veel kleinere) Thomsongazelle dusdanig dat het dier moest worden ingeslapen.

Vorig jaar ging het weer fout, toen hij mannelijke netgiraffe Banio te grazen nam, omdat een van de koedoedames tochtig was. Sindsdien werd gevreesd dat hij in het vervolg in staat zou zijn om ook daadwerkelijk een giraffe te doden, dus de buren mochten niet langer tegelijk de vlakte op. Er werd nog gekeken naar een oplossing voor de situatie, maar zover heeft het dus niet mogen komen.

Foto: Karla Eijgelsheim ‎(BB-Facebook). Om de punten van de hoorns van Nico zaten kunstmatige doppen om steekincidenten te voorkomen.

2 gedachtes over “Afscheid van Nico

  1. Wie weet kwam zijn reacties wel voort uit pijn, als je niet lekker bent heb je een kort lontje, die verklevingen zaten er al langer.

    • In principe is zijn reactie een volslagen natuurlijk gedrag, mede debet kan hier uiteraard de omvang van het verblijf wezen, Uiteraard redelijk maar hoe je het wend of keert , men zit wat op elkaars lip’. Dit is uiteraard niet gehoopt’maar wel een beetje ingecalculeerd(enige jaren daarvoor werd er een jong koedoe vrouwtje door een trap van een giraffe geveld) Interactie is mooi en houd de dieren ook bezig, maar dit gevolg is de keerzijde van dat mooie plaatje . Ook hiervoor moet men dan de ogen niet sluiten. Dieren zijn gewoon zichzelf ,wij plakken er de etiketjes op van snoezig, lief etc…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *