Exclusief: Plannen vernieuwde entree

Ontwerp: Arc2 Architecten (www.arc2.nl)

Er zijn opmerkelijke plannen boven water gekomen van architectenbureau Arc2 voor een verbouwing van de huidige ingang aan de Oceanium-Zijde. Nog niet eerder is er openlijk gesproken over zo’n verbouwing. Er staat niet expliciet bij vermeld dat het om Diergaarde Blijdorp gaat, maar dit kan worden afgeleid uit de plattegrond waar restaurant De Lepelaar op vermeld staat. De Diergaarde heeft laten weten dat zo’n verbouwing niet op de agenda staat.

Ontwerp: Arc2 Architecten (www.arc2.nl)

Arc2 Architecten heeft de plannen erg precies uitgewerkt. Zowel de uitwendige structuur als de binnenkant van de ingang ondergaan een flinke metamorfose. Het huidige zeil zou moeten wijken voor een reeks houten balken die in een kegelvorm opgesteld zijn. Deze balken worden verbonden door ruiten met daarop de print van het bladerdek van een tropisch regenwoud. Op de ontwerpen staat in de top van het geheel een bord met de tekst ‘zoo’ erop. Ook het pad ernaartoe zou worden aangekleed met beelden van dieren.

Ontwerp: Arc2 Architecten (www.arc2.nl). Groen: souvenirwinkel. Rood: diverse horeca. Paars: informatiebalie en personeelsruimte

De geplande wijzigingen aan de binnenkant zijn even ingrijpend als we op de gepubliceerde plattegrond kijken. Het huidige blok van kassa’s in het midden verdwijnt volledig op de ontwerpen. In het midden van het cirkelvormige plein zou dan een reeks poortjes komen, vermoedelijk waar je zelf je tickets of abonnement zou kunnen scannen. De huidige helpdesk zou ruimte moeten maken voor een vernieuwde giftshop, die deels nog doorloopt naar het plein. De ruimte waar nu de Zee van ZOOvenirs gevestigd is, staat op de ontwerpen gemarkeerd als ‘leescafé’, ook al is niet duidelijk wat men hiermee precies voor ogen heeft. Er zou een infobalie komen aan de rechterkant van het entreeplein, tegenover de nieuwe souvenirwinkel. Aan de andere kant van de poortjes komen een koffiebar, toiletten en een lockerruimte. Er staat ook een kleine ‘lounge’ aangegeven aan de rand van het entreeplein, maar wat er hier exact moet komen is nog onduidelijk.

Ontwerp: Arc2 Architecten (www.arc2.nl)

Er gaat zoveel mogelijk gebruik gemaakt worden van duurzame materialen. De houten baleinen moeten het FSC-keurmerk hebben, de ruimte wordt verlicht door LED-lampen en ook andere materialen moeten recyclebaar zijn. Opmerkelijk is dat er voor de muren gebruik gemaakt zal worden van gestampte aarde. Ook staat erbij vermeld dat er energie opgewekt moet worden door middel van zonnepanelen, moet er bewust verwarmd worden waarbij er een minimale hoeveelheid warmte verloren gaat en moet er een waterzuivering komen, maar het is niet gespecificeerd hoe dit dan precies geïmplementeerd zou moeten worden. Dit alles sluit wel aan op het huidige beleid om de Diergaarde ‘groener’ te maken.

Dit alles is echter geen concreet plan. Het ontwerp betreft slechts een studie naar eventuele mogelijkheden voor de entree en is dus geen voorstel voor een nieuwe entree. Dat laat Blijdorp wel vaker doen voor verschillende onderdelen van de tuin om voorbereid te zijn op de toekomst. Een verbouwing van de ingang is absoluut niet aan de orde. Erik Zevenbergen heeft in een eerder interview met Blijdorper Bende al aangegeven dat de focus de komende jaren veel meer zal liggen op de vele urgentere zaken, waaronder de broodnodige renovaties. Er wordt tegelijkertijd gewerkt aan een Masterplan 2030, waarin de visie van Blijdorp voor de komende jaren wordt vastgelegd. Het moet een allesomvattend plan worden dat Blijdorp de komende jaren richting en houvast geeft.

Foto: Diergaarde Blijdorp (blijdorp.nl)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *