Ze zijn er!

Foto: Antoon Tychon (YouTube). Gelada’s in het wild.

Het duurde even, maar dan heb je ook wat. Na jaren van renoveren en restaureren nadert het einde van de laatste besteding van het jubileumgeschenk: het geladaverblijf. De eerste dieren zijn inmiddels verhuisd naar het voormalige Roofdieren-Gebouw en beschikken daar over ruime, moderne binnenverblijven zolang de buitenverblijven nog niet gereed zijn.

Bij de nieuwjaarslezing dit jaar maakte directeur Erik Zevenbergen al bekend dat een tweede groep gelada’s niet lang meer op zich zou laten wachten. Medio 2016 kwam er al één harem aan uit NaturZoo Rheine. De aanwezigheid van transportboxen bij het Roofdieren-Gebouw lijkt te suggereren dat nu ook de tweede groep aangekomen is. Foto’s op social media bevestigen ook dat er al gelada’s binnen worden gehouden, al valt hieruit niet op te maken of het gaat om de oorspronkelijke harem of een tweede groep (of mogelijk allebei).

Volgens de planning zal het geladaverblijf in juli worden geopend. Tot die tijd hoeft er eigenlijk niet zoveel meer gedaan worden:

Linker Terras
De haremkant, gezien vanaf de linker ingang
« van 11 »

Klik op de pijltjes onder de foto om naar de volgende te gaan. © Jop Kempkes / Blijdorper Bende

Allereerst de kant waar de harems zullen komen. Hier waren voorheen de terrassen voor de leeuwen en tijgers. Deze kant is ontworpen als een glooiend grasland. Dit is een perfecte omgeving voor de grasetende apen om hun jongen op te laten groeien. Dit dal wordt doorsneden door een stroompje dat geflankeerd wordt door tropische palmen en rotsblokken. De twee terrassen die eens van elkaar gescheiden werden door een metalen hek, zijn nu verbonden met elkaar. De oude muur in het midden biedt uitkomst als visuele barrière, zodat de dieren desgewenst de rust kunnen opzoeken. De oude ramen hebben een nieuwe functie gekregen als schuif tussen de binnen- en buitenverblijven. Op de verschillende rotspartijen kan niet alleen naar hartenlust geklommen worden, maar de haremheren kunnen vanaf hier ook goed de wacht houden en ‘mensjes kijken’.

Foto: Rob van Eijk (BB-Facebook). Een van de gelada’s eerder dit jaar, toen nog in het quarantaineverblijf achter het Henri Martinhuis.

De andere kant van het pand heeft eveneens een ware facelift gekregen en waar eens de stoffige kattengalerij dieren ‘ophokte’, zal binnenkort een bachelorgroep heer en meester zijn. Deze kant bootst de andere biotoop van de gelada na: de kliffen van het Ethiopische hoogland. Hoewel het natuurlijk moeilijk is om dit soort extreme leefgebieden exact na te bootsen in gevangenschap, is er alles aan gedaan om de dieren een zo natuurgetrouw bestaan te geven door er vele kunstrotsen te creëren. In een van deze rotsen komt een bezoekerstunnel, waardoor je als bezoeker tussen de gelada’s staat. Rondom de rotskopjes zijn ook verschillende bomen geplant. Hoewel de gelada’s daar in theorie niet zullen aanzitten, zal nog moeten blijken of de vegetatie bestendig is tegen ravottende apen.

De reden dat aan deze kant uitsluitend mannen gehouden zullen worden, is dat de sociale structuur van de gelada’s voor een mannenoverschot zorgt. Elke man wil meerdere vrouwtjes onder zijn hoede hebben, wat er voor zorgt dat er altijd mannetjes overblijven die naast het net vissen. Hoewel de mannetjes in het bijzijn van vrouwtjes zeer fanatiek zijn en geen concurrentie dulden, is gebleken dat ze zonder vrouwtjes prima samen kunnen leven.

Foto: Nick de Koning (ZS-Forum). Het Roofdieren-Gebouw na het vertrek van de leeuwen in 2015.

De eerste plannen voor de verbouwing van het Roofdieren-Gebouw, toentertijd nog het onderkomen van de Aziatische leeuwen, werden in 2011 bekend gemaakt. Het is dan ook een understatement om te zeggen dat er lang na dit moment is toegewerkt! Deze restauratie was fase drie van de besteding van het zogenaamde jubileumgeschenk. Toen werd er nog gesproken over berberapen, een in gevangenschap alom vertegenwoordigde soort, als invulling. Inmiddels is duidelijk geworden dat het geladaverblijf niet alleen veel langer op zich liet wachten dan gehoopt, maar ook vies veel duurder is uitgevallen dan gehoopt: het vele herzien van de plannen vanwege de monumentale status van het gebouw heeft een grote som geld gekost. Dit heeft het budget dusdanig doen slinken, dat de Vrienden van Blijdorp op het laatst nog bij moesten springen met een gift van €50.000 om de inrichting van de buitenverblijven mee te bekostigen.

De dieren zijn er klaar voor en de verblijven zijn zo goed als gereed: waar wachten we op? Het enige probleem is dat er momenteel nog geen afscheiding is met het publiek. Diergaarde Blijdorp heeft ervoor gekozen om een grote netconstructie over het geheel te plaatsen. Op die manier hoeft er geen ruimte ingeleverd te worden om bijvoorbeeld een gracht of greppel aan te leggen. Dit brengt natuurlijk wel enkele praktische bezwaren met zich mee. Zo houden de trouwe dierentuinfotografen hun hart al vast hiervoor: camera’s en gaas zijn meestal geen vrienden. Blijdorp is hiervan op de hoogte en gaat het (zo onopvallend mogelijke) gaas dan ook loodrecht naar beneden spannen aan de bezoekerskant om de hinder tot een minimum te beperken. Niet alleen de fotografen schrokken echter van deze ontwerpkeuze, maar ook de Welstandscommissie die zich om de monumenten van Rotterdam bekommert. Na heel wat overleg is er gelukkig een ontwerp tot stand gekomen waar alle partijen blij mee zijn. De manier waarop de bogen geplaatst zullen worden, accentueert de bestaande curves van het gebouw. Een detail dat de meeste bezoekers zal ontschieten, maar wel eer doet aan architect Van Ravesteyn.

Foto: Houthoff Zoo Design (Facebook)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *