BREAKING: Nieuwe fase opknapbeurt Oceanium bekend

Dit jaar werd het grootste gedeelte van fase 1 van de opknapbeurt van het Oceanium opgeleverd: een geheel nieuw Great Barrier Reef, een serie van aquaria die elk een stukje van ’s wereld grootste koraalrif nabootsten. Het is de eerste stap in het immense project om het grootste gebouw in Diergaarde Blijdorp te moderniseren. En nu, met de komst van de nieuwe editie van abonnementhoudersblad ‘De Giraffe’, is bekend welk gedeelte in 2017 gerenoveerd zal worden…

Het gaat om de Zee van Cortez, de nabootsing van de Amerikaanse woestijn die grenst aan de zee. Hier gaat een ‘Natuurbehoudscentrum’ komen. Met deze keuze wordt nogmaals gebroken met de oude ‘reis door de wereldzeeën‘ die sinds het begin van deze eeuw door het gebouw loopt. Het Great Barrier Reef was al een nieuwe biotoop die totaal niet op de bestaande route lag, maar de nieuwe zaal verschilt daarvan in het opzicht dat het niet eens een specifieke biotoop is.

Hoewel in De Giraffe niet veel details aan het licht komen over de inrichting ervan, wordt aangekondigd dat reptielen, geleedpotigen en amfibieën de hoofdrol zullen spelen. De nadruk wordt gelegd op met uitsterven bedreigde soorten zoals McCords doosschildpadden en Antilliaanse leguanen. Beide soorten komen momenteel al voor in het bestand (de schildpadden weliswaar achter de schermen), de eerstgenoemde heeft zich zelfs al meerdere keren voortgeplant! Opmerkelijk is dat nog geen twee jaar geleden een nieuw verblijf werd ingericht voor de Antilliaanse leguanen in het Caraïbisch Café. Het schijnt dat dit verblijf niet in de smaak viel, aangezien ze eerder dit jaar al wisselden met de kaaimantejuus.

Het abonnementhoudersblad laat nog niks weten over de bestemming van de huidige inwoners van de Zee van Cortez, een biotoop die een slordige 15 diersoorten bevat, uiteenlopend van swiftvosjes, konijnuiltjes en rotseekhoorns tot slangen, padden en tropische vissen. Tevens is er een grote cactus-collectie. Een mogelijkheid is dat op termijn meerdere diersoorten naar het bescheiden Noord-Amerika deel verhuizen, maar ongetwijfeld zullen we afscheid moeten gaan nemen van een deel van de collectie.

Geheel uit de lucht vallen de plannen niet. Bij de nieuwjaarslezing van 2016 werd een speculatieve plattegrond van ‘Oceanium 2.0’ vertoond. Daarop is te zien hoe in de huidige Zee van Cortez een vrij open ruimte is gerealiseerd, met verschillende kleine verblijven aan de randen ervan. Dit is overigens maar één interpretatie ervan.

Dit zou de tweede ruimte in het Oceanium zijn die gewijd wordt aan natuurbehoud: eerder werd ook al een ‘Zeereservaat’ gerealiseerd. In deze ruimte zijn geen verblijven aanwezig, maar wel vollop (interactieve) educatie over de Noordzee. Wanneer de lichten blauw schijnen, wordt het verhaal verteld van de gezonde Noordzee. Een Noordzee waarin overbevissing geen rol speelt en de natuur de baas is. Als het licht rood is, wordt het verhaal verteld over bedreiging van de zee. De reële kans op het verliezen van bekende diersoorten. Maar ook wat we er tegen kunnen doen! Deze zaal werd met gemengde gevoelens ontvangen door het publiek. Een grote groep mensen vond het een zeer unieke ruimte, waar schokkende feiten bloot worden gesteld. Anderen klagen dat het een verspilling van ruimte is door het gebrek aan dieren, en dat de lichten alleen maar hoofdpijn opwekken. Die laatste klacht zal in ieder geval uitblijven bij het nieuwe Natuurbeschermingscentrum, omdat daar LED-verlichting gebruikt zal worden dat het daglicht nabootst en zo voor een goed dag- en nachtritme voor de dieren zorgt.

Een gedachte over “BREAKING: Nieuwe fase opknapbeurt Oceanium bekend

  1. Ik hoop eerlijk gezegd dat het niet zo’n ‘Zeereservaat’-ruimte wordt, dat zou namelijk erg zonde zijn.
    Het wordt namelijk vaak overgeslagen, en het bericht wat ze er mee willen geven, wordt daar ook niet goed overgebracht. Vooral voor kinderen is het niks; Het zou leuk zijn als er juíst voor kinderen educatie komt in de Diergaarde. En de enige manier om dat te bereiken is het aanbieden van educatie op een speelse manier, niet met tekst en cijfertjes uitreiken; dat wordt als iets saais gezien.
    En educatie is vaak niet de reden om naar een dierentuin te gaan (zo heb ik zelf ook onderzocht in mijn Profielwerkstuk over dierentuinen), en zo’n ruimte wordt dáárom overgeslagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *