BBA 2019

Nog voordat de stembussen openden, was het duidelijk dat de Blijdorper Bende Awards 2019 een spannende strijd zouden worden: dit jaar was er veel om te vieren, maar het aanwijzen van absolute hoogtepunten is een lastige taak. Dat uitte zich ook in het stemgedrag: bij geen enkele categorie was het een gelopen race. En dat zegt iets, want nooit eerder stemden jullie zo massaal! Een passende bekroning van het jaar.

Te beginnen met de categorie ‘Leukste Bouwproject’ – direct een van de meest spannende ontknopingen. Dit jaar ontbrak het in Blijdorp aan de grootse ondernemingen en er waren dan ook drie kandidaten: de Vriendenbazaar, de Flitsactie en het Natuurbehoudscentrum. De Vrienden van Blijdorp hebben in 2019 hun stempel op de Diergaarde gedrukt, zo blijkt! In de loop van de stemweek wisten ze allemaal verschillende malen een kleine voorsprong te behalen, maar nooit voor lang. De bronzen medaille is uiteindelijk aan de Flitsactie toebedeeld met 28,2% van de stemmen. Uiteindelijk ging 33,8% van de stemmen naar de Vriendenbazaar en 38% naar het Natuurbehoudscentrum: de overwinning ging dus nipt naar het nieuwste segment van het Oceanium! Alweer enige tijd terug, in februari, opende het Natuurbehoudscentrum zijn deuren. Sindsdien is het continu in ontwikkeling geweest: stond de teller eerst nog op zeven diersoorten, inmiddels nadert dat getal de dertig. Het Natuurbehoudscentrum is een geval apart: in plaats van de gebruikelijke kunstrotsen en thematisering tref je hier simplistische en modulaire verblijven. Met zo’n inrichting worden er soms betere fokresultaten behaald en bovendien is het de bedoeling dat deze verblijven de komende jaren een breed scala aan zeldzame soorten zullen huisvesten.

De veelzijdige opzet van het Natuurbehoudscentrum heeft ook gevolgen voor de categorie ‘Leukste Nieuwe Diersoort’. Sterker nog, de bloedzuigerhagedis uit het Aziëhuis was de enige kandidaat die er niet leeft! De competitie was moordend: de San Fransisco lintslang (29,2%), de Titicacakikker (30,6%), de Egyptische landschildpad (34,7%), de Madagaskarleguaan (36,1%) en de vuursalamander (43,1%) scoorden allemaal hoog, maar de winnaar bevond zich alsnog op enige afstand. Met 52,8% is de Henkels bladstaartgekko namelijk de onbetwiste winnaar! Het is een soort die niet te missen is bij een rondje door het Oceanium. Het koppeltje heeft een hoekwoning in het wandrek van het Natuurbehoudscentrum en maakt er gretig gebruik van. Deze klimgrage reptielen brengen de dag doorgaans door op een vaste rustplek en voor een van de dieren is deze locatie de ruit van het terrarium! Dat de dieren zich op hun gemak voelen blijkt niet alleen hieruit, maar ook uit het feit dat ze sinds hun aankomst in Rotterdam al voor nageslacht hebben gezorgd. Een van hun jongen is een stukje verderop in het ‘glazen huis’ te vinden.

De gekko’s moeten het echter met één Award stellen. De categorie ‘Leukste Geboorte’ was dit jaar namelijk een klasse met vele zwaargewichten! Een giraf, een maki, een rode panda, toekans, een kuifmaak, pinguïns, bizons, pincheaapjes – maar ook zij grepen allemaal naast de titel. De top drie wordt ingeleid door de kleine Euraziatische otter (44,4%), die al snel gevolgd wordt door de twee jonge okapi’s (45,8%). Het is echter de knaloranje baby François’ langoer die er, met 54,2% van de stemmen, met de titel vandoor gaat. De Francois’ langoer is een van de zeldzaamste apensoorten ter wereld en ook in gevangenschap zijn ze slechts sporadisch te bezichtigen. Blijdorp heeft echter een bijzondere relatie met deze soort: voordat de Diergaarde in ’92 uit Shanghai een koppeltje van de soort in ontvangst nam, waren ze pas één keer in Europa te vinden geweest. De notoire kieskeurige eters voelden zich echter al snel thuis in de havenstad en in ’97 was de eerste geboorte een feit. Het vrouwtje dat toen geboren werd, Nanpi, is regelmatig moeder geworden en ook dit jaar was het dus raak. Het kleintje heet Najib, een naam die is afgekeken van zijn moeder en zijn oma Shibi. In 2016 eindigde deze soort bij deze categorie op de tweede plaats en in 2018 liepen ze net een podiumplaats mis. Dat het dit jaar wel is gelukt, is al met al een mooie erkenning voor Blijdorps betrokkenheid bij deze prachtprimaten.

Een mooi jaar laten we achter ons, maar we zijn verheugd over welke geboortes, bouwprojecten en nieuwelingen we over twaalf maanden kunnen vieren! Het nieuwe jaar goed beginnen? Ga dan snel naar onze Nieuwjaarsspecial 2020 – een cadeautje van ons aan jullie.

Foto: Vrienden van Blijdorp (vriendenvanblijdorp.nl). Leukste Bouwproject 2019: het Natuurbehoudscentrum.

Foto: Freek Meijers Architecten (fmarchitecten.nl). Leukste Bouwproject 2019: het Natuurbehoudscentrum.

Foto: Patty Kloosterman (BB-Facebook). Leukste Nieuwe Diersoort 2019: de Henkels bladstaartgekko.

Foto: Patrick van Bakkum (BB-Facebook). Leukste Geboorte 2019: de François’ langoer.