BBA 2018

2018: een jaar vol bijzondere belevenissen. Langverwachte heersers zetten voet in hun nieuwe domein, gekoesterde jongen treden naar buiten en onverwachte ontmoetingen vonden plaats. Traditiegetrouw keken we met het publiek van de Diergaarde terug op wat we dit jaar allemaal meemaakten en kregen zij een kans om te laten horen wat zij de absolute hoogtepunten van het afgelopen rondje om de zon vonden.

Te beginnen met de Blijdorper Bende Award in de categorie ‘Leukste Bouwproject’. Met een nipte overhand van 53,8% won het nieuwe geladaverblijf van het doorloopverblijf voor de maki’s. In september van dit jaar mochten de Ethiopische apen voor het eerst op ontdekkingstocht gaan op de terrassen van het gerestaureerde Roofdieren-Gebouw. Het resultaat is een combinatie van vloeiende architectuur, kenmerkend voor Van Ravesteyn, en hedendaags dierenwelzijn. Het heeft jaren geduurd voordat de samenstelling van rotskliffen en graslanden voltooid was en vorig jaar werd de verbouwing al verkozen tot meest geanticipeerde verblijf. Eén ding staat vast: in de jaren die komen gaan, zal er nog veel moois komen uit het nieuwe geladaverblijf.

De gelada’s zullen het echter met één prijs moeten stellen, want in de strijd om de titel ‘Leukste Nieuwe Diersoort’ moesten zij het nipt – met één stem verschil – afleggen tegen de secretarisvogels. In april was menig dierenfan in de ban van deze dieren, waarvan er inmiddels twee zijn te bewonderen op de Gierenrots. De Franse naam van het dier luidt serpentaire: deze langpoten zijn geboren slangenjagers. Het is meermaals vastgelegd dat ze giftige slangen verlammen door op ze te trappen met hun poten en ze vervolgens verorberen. Andere gewiekste jachttechnieken bestaan uit het opjagen van knaagdieren door te stampen op de grond en het uitvoeren van ‘dodenvluchten’. Soms maken ze zelfs gebruik van branden door aan de rand van het vuur te wachten en alle vluchtende dieren te vangen.

Eigenlijk was het al een gelopen race wat ‘Leukste Geboorte’ betreft. Hoewel de slanke lori’s en de vissende kat een respectabele derde en tweede plaats wisten te verwerven, staken de jonge Aziatische leeuwen er met 74,4% ver boven uit. Een gebrek aan andere spraakmakende geboortes leidde ertoe dat we dit jaar niet een onderscheid konden maken tussen dit soort publiekslievelingen en de meer excentrieke geboortes. De drie meisjes, momenteel nog naamloos, kwamen op een augustusochtend ter wereld in het buitenverblijf. Een vierde jong werd dood aangetroffen, maar de verzorgers wisten Lalana en haar kroost veilig naar het kraamverblijf te leiden waar ze in de daaropvolgende maanden verbleven. Sinds november stelen ze echter de show in het Leeuwenreservaat, gelegen bij de Tweeling-Gebouwen.

Foto: Jan de Groen (AD). Leukste Bouwproject 2018: het geladaverblijf.

Foto: Jop Kempkes (BB-Beheer/Facebook). Leukste Bouwproject 2018: het geladaverblijf.

Foto: Ria van der Graaf (BB-Facebook). Leukste Nieuwe Diersoort 2018: de secretarisvogel.

Foto: Rob van Eijk (BB-Facebook). Leukste Geboorte 2018: de Aziatische leeuwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *