Het was het 160-jarige jubileumjaar van Diergaarde Blijdorp; een twee-neushoorns-jaar; een dubbel-okapi-jaar. 2017: een jaar vol ontroerende momenten en unieke gebeurtenissen. Wat vonden de bezoekers de meest memorabele momenten? Daar proberen we elk jaar achter te komen met de Blijdorper Bende Awards. Opmerkelijk was dat we, door de geboorte van de zwarte neushoorn, het begin van het stemmen met een dag moesten uitstellen.
Het komt dan ook niet uit de lucht vallen dat de kleine puntlip met 70,9% van de stemmen de concurrentie ver achter zich liet. Zwarte neushoorns planten zich maar zelden voort in gevangenschap, dus de landelijke pers had het er dan ook binnen de kortste keren over. Inmiddels mag het meisje ook naar het buitenverblijf, waar ze met moeder Naima graag speelt door sprintjes te trekken. Moeder Naima is vele malen groter dan haar spruit, waardoor haar voorzichtige omgang met haar des te aandoenlijker is.
Dit jaar kennen we voor het eerst echter niet één baby maar twee geboortes de overwinning toe. De categorie ‘Leukste Geboorte’ wordt namelijk voortaan verdeeld in de groep ‘Groots’, voor de alom bekende baby’s, en de groep ‘Buitengewoons’ voor de kleintjes die niet zo zeer publiekslievelingen werden. Deze namen zijn natuurlijk een knipoog naar het jubileumboek van de Diergaarde in 2007. Bij ‘Buitengewoons’ eindigde de jonge Balabac kantjil net bovenaan de peilingen, met 25,5% van de stemmen. Die werd in mei geboren. Inmiddels heeft hun verblijf een metamorfose ondergaan, waardoor het er overdag nu donkerder is. Dit valt zeer in de smaak!
De voornaamste reden voor deze wijziging is echter niet de voorkeur van de dwerghertjes. Diergaarde Blijdorp biedt tegenwoordig namelijk onderdak aan twee slanke lori’s, een nachtactieve primaat. Zij klauteren bovenin het verblijf rond en leven min of meer langs elkaar heen. Met 52,7% van de stemmen wonnen zij net de strijd om de titel ‘Leukste Nieuwe Diersoort’, met de pijlgifkikkers in hun kielzog. Het mannetje en vrouwtje zijn met hun leeftijd van respectievelijk twee en zes jaar al geslachtsrijp en besteden veel aandacht aan elkaar, dus misschien kunnen we ze in een toekomstige editie van de Blijdorper Bende Awards wel nomineren voor ‘Leukste Geboorte’.
Voor het eerst viel een Vriendenproject in de prijzen bij de categorie ‘Blijdorp Bouwt’. Met 41,8% is de zandvloer voor de olifanten veruit de favoriete afgeronde verbouwing wat de stemmers betreft. Ook bij de subcategorie van de onafgeronde projecten liet de winnaar de rest ver achter zich: met 65,% van de stemmen is de restauratie van het Roofdieren-Gebouw de voortslepende verbouwing waar de bezoekers het meest geïnteresseerd in zijn. In 2018 moeten twee groepen gelada’s, een apensoort uit Oost-Afrika, hier intrekken.
Net als bij de BBA-edities van 2014 en 2016, eindigden de ZOOmer Avonden op één bij de categorie ‘Belevenissen’. In augustus waren de poorten van de dierentuin driemaal voor abonnementhouders geopend tot 21.30 uur. Op deze avonden werden verschillende speciale kijkjes achter de schermen georganiseerd, onder meer bij het binnenverblijf van de ijsberen en in de zebrastal.
Foto: Johanna Kok (BB-Facebook). De leukste bekende Blijdorp-baby van 2017.
Foto: Diergaarde Blijdorp (Rijnmond.NL). De leukste ‘buitengewone’ geboorte van 2017.
Foto: Rob van Eijk (BB-Facebook). De favoriete nieuwe diersoort in Blijdorp in 2017.
Foto: Greet van Norde (BB-Facebook). Ook bij de olifanten viel de vloer in de smaak.
Foto: Houthoff Zoo Design (Facebook). Het geladaverblijf is nog altijd werk in uitvoering.