BBA 2016

De uitslag van de Blijdorper Bende Awards 2016 is binnen! Ook dit jaar bleef het lang onzeker wie zou winnen. Wie uiteindelijk de grote winnaars zijn geworden, lees je hier!

We beginnen bij de categorie ‘Awards & Nominaties’. Op het nippertje werden de nominaties voor de Diamond Themerpark Awards 2016 verkozen tot publieksfavoriet. Zij sleepten maar liefst 53% van de stemmen binnen. Diergaarde Blijdorp werd voor deze prijsuitreiking maar liefst vijf keer genomineerd dit jaar, te weten voor ‘Beste ZOO’, ‘Mooiste Park’, ‘Mooiste Dierenverblijf: Amazonica’, ‘Mooiste Dierenverblijf: Okapi-Volière’ en ‘Mooiste Geboorte: Aziatische olifant’. Helaas sleepte de Diergaarde uiteindelijk geen van de bovenstaande prijzen binnen. De ZooSite Awards 2016, waar Blijdorp dit jaar in de prijzen voor ‘meest innovatieve dierentuin’,‘leukste aanwinst’ en ‘mooiste dierentuin’ viel, werden tweede.

De strijd om de ‘Belevenissen’-categorie bleek vanaf het begin al gestreden. De ZOOmer Avonden lieten met een nette helft van de stemmen de concurrentie ver achter zich. Dit evenement is exclusief voor abonnementhouders en vond dit jaar plaats op drie zomerse avonden. Op elk van deze avonden kon de bezoeker niet alleen extra lang in het park blijven maar ook een speciaal kijkje achter de schermen nemen. De tweede plaats werd gedeeld door de Blijdorp College Tour en de Blijdorprun, die allebei 13,3% van de stemmen kregen. De overige stemmen gingen naar onder andere Natuur Dichtbij, de Playmobil Speeldagen, Red Panda Day en ZOOmer Camp.

Dit jaar waren er minder projecten dan normaal die in aanmerking kwamen voor de titel ‘Leukste bouwproject dat is opgeleverd/waarvan de bouw is begonnen’. De Diergaarde deed dit jaar namelijk rustig aan met de verbouwingen. De werken aan het Roofdieren-Gebouw, een restauratie die nog altijd gaande is, kreeg 16,7%  van de stemmen en werd daarmee derde. Op de tweede plaats eindigde met 26,7% de restauratie van de Koedoestal. Begin dit jaar werd dit Van Ravesteyn rijksmonument feestelijk heropend door de Vrienden van Blijdorp. Het nieuwe Great Barrier Reef werd eerste, met 47% van de stemmen. Dit onderdeel van project ‘Oceanium 2.0’ werd dit jaar grotendeels onthuld, op de levend koraalbak na.

Ook bij de categorie ‘Nieuwe Dieren’ spande het erom. Het nieuwe koppeltje spitssnuitkrokodillen uit Emmen eindigde uiteindelijk als derde, met 16,7% van de stemmen. Deze reptielen zijn te vinden in het verblijf waar nog niet zo lang de spitssnuitkrokodillen Hakuna en Matata te vinden waren, voordat zij op zeer hoge leeftijd overleden. De gelada’s grepen net naast het goud en werden met 26,7% tweede. Waarschijnlijk was dat anders geweest als ze al voor het publiek te zien waren geweest. In afwachting van de constructie van hun verblijf zitten zij in een verblijf achter de schermen. De titel ‘Leukste nieuwe dier’ gaat naar de drie soorten murene die te zien zijn in het nieuwe Great Barrier Reef. De netmurenen, gestippelde murenen en reuzenmurenen trekken in hun spiksplinternieuwe koraalrif veel bekijks.

Als laatste gaan we naar de categorie ‘geboortes’. In totaal waren er 39 kanshebbers: wie o wie waren de grote winnaars? Het zal de meesten waarschijnlijk verbazen dat de jonge hyena geen podiumplek heeft bemachtigd. Hij of zij (het geslacht is nog altijd niet bekend) moet het stellen met een keurige gedeelde vierde plek, samen met de vissende kat. Ook de derde plek werd gedeeld. Hier waren het de jonge hyacinthara en het bongo-kalfje die het brons moeten delen. De nummer twee zal voor velen als een verassing komen: de jonge François’ langoer genaamd Nha Ki greep het zilver. Deze apensoort heeft een redelijk verstopt verblijf in de Diergaarde en sommige dagjesbezoekers zullen zich niet eens bewust zijn van hun aanwezigheid. Waarschijnlijk heeft het kleintje haar podiumplek te danken aan de fel oranje vacht die ze als jong had. Als eerste eindigde Maleise tapir Penang, die al sinds zijn geboorte in het begin van het jaar een ware publieksfavoriet is. Hij is van ‘klein gestippeld slurfje’ al tot een heuse kopie van zijn ouders uitgegroeid.

Nieuw dit jaar was de toevoeging van een optionele vragenlijst, die onderaan het formulier stond. We zullen er niet teveel woorden aan spenderen maar we willen iedereen de tijd heeft genomen om feedback over Blijdorper Bende achter te laten extra bedanken. We zijn trots dat de meeste mensen positief zijn over ons en we beloven al het advies ter harte te nemen! Ook iedereen die gewoon heeft gestemd zijn we ten zeerste dankbaar. Nog een fijne jaarwisseling toegewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *