BBA 2022

Na twee pandemie-jaren lonkt er licht aan het einde van de tunnel. De maatschappij wordt nog steeds op de proef gesteld door nieuwe en oude uitdagingen, maar in 2022 waren er ook sprankjes hoop. Neem de (sterk onderbelichte) natuurtop in Montréal in december, waar de wereld gezamenlijk besloot om anno 2030 30% van de planeet toe te wijden aan het beschermen van biodiversiteit! Met 1,4 miljoen bezoekers waaide ook in Diergaarde Blijdorp weer een positieve wind. Traditiegetrouw blikken we terug met onze publieksprijzen, de Blijdorper Bende Awards. De gegeven percentages staan voor het aandeel van de respondenten dat onder andere de optie in kwestie aangevinkt had.

Leukste Bouwproject 2022

Dit jaar werd enige ‘vergane glorie’ in Blijdorp flink opgelapt. Neem de Bijenvallei, het ‘diorama’ voor onze inheemse natuur, naast het verblijf van de bosrendieren. Begin vorig jaar werd ‘ie al geopend, maar dit jaar vond de bekroning van het project plaats met de komst van een reusachtig insectenhotel. Daardoor is de Bijenvallei niet langer een soort drive-thru voor insecten, maar kunnen ze er ook nestelen. Het is goed voor een bronzen medaille (31,8%).

Corona is weliswaar op de retour, maar dat geldt niet voor de griep. Tenminste, wat vogels betreft. Inmiddels geldt al bijna twee jaar op rij een preventieve afschermingsplicht. Het virus H5N1 is via pluimvee overgesprongen op wilde vogels die jaarrond in Nederland verblijven. Met weinig zicht op vooruitgang besluit Blijdorp om zich aan te passen aan dit ‘nieuwe normaal’. Dankzij wat slimme overkappingen en roosters zijn de Gierenrots-volière, de Grote Vliegkooi en het makiverblijf nu weer wat beter zichtbaar voor bezoekers, die hun dank laten blijken met een zilveren plak (51,5%).

Oké, het goud was eigenlijk al een gelopen race. Hét grote bouwproject in Rotterdam was natuurlijk de restauratie van de Bergdierenrots (90,9%). Het rijksmonument stamt uit de jaren ’40 (+renovatie in de jaren ’60) en smachtte al jaren naar grondig onderhoud. Dit icoon is het nu het heenkomen van rode panda’s en kuifhertjes. Dankzij een gift van de vereniging Vrienden van Blijdorp sluit de rots feilloos aan op het omringende Himalaya-themagebied, dat in de komende jaren verder ontwikkeld zal worden.

Leukste Nieuwe Diersoort 2022

De nieuwelingenprijs was in een zeker opzicht het tegenovergestelde van de bouwprijs. Dit jaar ontbrak het aan een duidelijke favoriet, wat zich uitte in een zeer interessant strijdtoneel. Op de vijfde plaats finisht de Filipijnse eend (22,6%), een bedreigde moerasvogel die tegenwoordig in de Grote Vliegkooi woont. De diadeemroodstaart eindigt vierde met 33,9% van de stemmen. Onze roodstaart was onderschept door de douane, maar gaat nu een vredig bestaan tegemoet bij de slurfhondjes in de Krokodillenrivier.

De betoverende scheermesvissen, die de hele dag met hun kop naar beneden zwemmen, zijn de nieuwste aanwinst van het Publiekslab in het Oceanium. Met een score van 38,7% eindigen zij derde. Niet vaak weten vissen een podiumplek te bemachtigen bij de Blijdorper Bende Awards – laat staan het zilver. Toch is dat precies wat de luipaardcactusmeerval wist te doen (46,8%)! De Diergaarde nam dit jaar een klein groepje in ontvangst via Zoo Basel, waar ruim vierhonderd(!) babymeervallen geboren waren. Ons ‘aandeel’ jaagt nu naar hartenlust op algen en dode planten in het bassin van de kaaiman en arowana, in het Oceanium. Ze blijven vrij klein, dus goed zoeken!

De winnaar is (voor het tweede jaar op rij) een vogelsoort: de Bartletts dolksteekduif! Maar liefst 58,1% van respondenten vinkten hen aan. Deze schuwe, grondbewonende duif komt uit de laaglandwouden van het Zuid-Filipijnse Mindanao en de oostelijke Visaya-archipel. Daar resteren naar schatting slechts zo’n 3.000 individuen, wat hen een plekje als ‘kwetsbaar’ op de Rode Lijst oplevert. Vanuit Engeland wordt een stamboek gecoördineerd, zodat hun voortbestaan in gevangenschap verzekerd is. Ons koppeltje deed dit jaar ook al een nestpoging in de Victoria Serre!

Leukste Geboorte 2022

Alle ogen waren dit jaar gericht op ‘Leukste Geboorte’, met een veelvoud aan serieuze kanshebbers. Voordat we naar de publieksfavorieten kijken, nog even wat erevermeldingen. De gevecht om ‘best of the rest’ is immers vaak net zo spannend als de titelstrijd! De vicuña’s (15,5%), de Balabac-kantjils (18,3%), de witkruinmangabeys, de kuifhertjes (beide 19,7%) en de witkopgieren (21,1%) beleefden allemaal een bijzonder jaar qua fokresultaten, en klaarblijkelijk leefden de bezoekers mee met hen!

Vervolgens schieten die percentages snel de lucht in. De jonge secretarisvogel moet genoegen nemen met vijfde (35,2%). Het was de eerste keer dat in Blijdorp gefokt werd met deze bedreigde roofvogel uit Afrika. In het Roofdieren-Gebouw werd dit jaar eveneens de primeur bij de Ethiopische gelada’s behaald, met de geboorte van Kaj, Sifan en Dusella. De aapjes eindigen vierde (50,7%), met exáct dezelfde score als de grote flamingo’s. Ook zij zaten niet stil in 2022 en brachten maar liefst twaalf kuikens groot, na een fokpauze van bijna twintig jaar. De verbouwing van hun verblijf vorig jaar werpt zijn vruchten af!

Het brons is weggelegd voor rode panda’s Prem en Muna (60,6%). De pluizige tweeling laat zich tegenwoordig goed zien in hun spiksplinternieuwe onderkomen. Diergaarde Blijdorp coördineert het mondiale fokprogramma voor deze bedreigde omnivoren en speelt een grote rol bij de bescherming van hun leefgebied in Nepal.

Dan resteert alleen nog hét titanenduel van de Blijdorper Bende Awards 2022: gorilla Ajabu en olifantje Maxi. Gedurende de hele stemweek verloren de twee elkaar nooit uit het zicht, een paar keer wisselden ze zelfs van plek! Ze hebben duidelijk allebei een plekje in het hart van menig bezoeker weten te veroveren. Jullie deelden dit jaar honderden vertederende foto’s van hen met op ons Facebook en Instagram! Beiden zijn waardige winnaars te noemen dus.

Uiteindelijk werd de winnaar aangevinkt door 74,6% van respondenten, op de hielen gevolgd door de runner-up met 69,0%. De Blijdorper Bende Award voor ‘Leukste Geboorte 2022’ gaat naar… Aziatische olifant Maxi! Het is de tweede keer dat de olifanten een Blijdorper Bende Award in ontvangst nemen. Met in totaal vijf Awards sinds 2014 is hun themagebied, Taman Indah, duidelijk een geliefd hoekje van het park.

Een gelukkig nieuw jaar toegewenst Blijdorper Bendeleden!

Foto: Monique Koster (BB-Facebook). Leukste Bouwproject 2022: de Bergdierenrots.

Foto: Johanna Kok (BB-Facebook). Leukste Bouwproject 2022: de Bergdierenrots.

Foto: Cor de Gier (BB-Facebook). Leukste Nieuwe Diersoort 2022: de Bartletts dolksteekduif.

Foto: Johanna Kok (BB-Facebook). Leukste Geboorte 2022: Aziatische olifant Maxi.