BBA 2021

Diergaarde Blijdorp krabbelt terug. Voor meer dan 40% van het kalenderjaar bleven de de poorten van de dierentuin noodgedwongen gesloten en ook nu is het bezoeken van Blijdorp helaas niet mogelijk. Coronabesmettingen bij de leeuwen en gorilla’s herinnerden ons aan de ernst van de situatie. Toch was 2021, met 871.000 bezoekers op de teller, financieel gezien iets beter dan 2020. We blikken terug op de lichtpuntjes in de duisternis met onze traditionele publieksprijzen. De gegeven percentages staan voor het aandeel van de respondenten dat onder andere de optie in kwestie aangevinkt had.

Leukste Bouwproject 2021

In 2021 kon, met de ergste impact van corona achter de rug, weer de prijs voor ‘Leukste Bouwproject’ uitgereikt worden. Onderaan eindigden de twee projecten die voornamelijk botanisch van aard waren: de Bijenvallei (18,5%) en de nieuwe terraria in het Aziëhuis (36,9%). Beide ondernemingen gingen zonder veel bombarie in de pers gepaard en vormden slechts een kleine verandering ten opzichte van de eerdere stand van zaken. Het zilver gaat naar de Visaya-wrattenzwijnen en hun nieuwe ‘oever’ (56,9%), gesitueerd op het oude perk van de kraanvogels, naast de pelikanen.

Het goud is weggelegd voor de nieuwe volière van de grote flamingo’s (87,7%). Na vele jaren geruzie met de gemeente kon het vernieuwde Flamingo-Strand dit jaar eindelijk opgeleverd worden. Het resultaat doet eer aan de zwierige stijl van Van Ravesteyn, de architect die de Diergaarde in de jaren ’30 vormgaf. Ook qua dierenwelzijn is dit verblijf een heuse sprong vooruit. De flamingo’s genieten er tevens het gezelschap van drie eendensoorten die niet eerder te zien waren in Blijdorp.

Leukste Nieuwe Diersoort 2021

Over nieuwkomers gesproken: hoewel er in 2021 meer dan genoeg nieuwe diersoorten naar Rotterdam kwamen, ontbrak het vooraf aan een duidelijke publieksfavoriet. Dat de Award ‘Leukste Nieuwe Diersoort’ wel eens een spannende categorie kon gaan worden, was meteen duidelijk. Uiteindelijk wist een kopgroepje van vijf zich af te splitsen van de concurrentie. Deze wordt ingeleid door twee koudbloedigen: de stermurene (38,6%) op vijf en de Noord-Afrikaanse doornstaartagame (40,4%) op vier.

Op de derde plaats eindigen de nieuwe verblijfsgenoten van de gelada’s: de blauwvleugelganzen (45,6%) uit Ethiopië. Daar houdt de voorspoed voor de vogelafdeling niet op! Op twee staan namelijk de Sumatraanse gaailijsters (47,4%), de bedreigde zangvogels die tegenwoordig de entree tot de Maleise Bosrand sieren. Met een comfortabele marge gaat de eerste plaats naar de Noord-Afrikaanse struisvogels (64,9%). Deze dieren zijn de grootste loopvogels van de planeet, maar worden kritiek bedreigd in hun voortbestaan. In 2011 werden daarom enkele eieren vanuit Marokko naar de dierentuin van Hannover gebracht, om zo in Europese dierentuinen een fokprogramma op te richten. Hopelijk kan Blijdorp daar binnenkort aan bijdragen!

Leukste Geboorte 2021

Tot slot ‘Leukste Geboorte’. Je zou wellicht denken dat het onmogelijk is om de strijd aan te gaan met een babyolifant bij een populariteitswedstrijd, maar niets blijkt minder waar! Gedurende de gehele stemperiode ging tapir Krissy nek aan nek met olifant Radjik. Daarbij lieten ze de rest van de top zes vér achter zich: de Egyptische landschildpad (16,9%), de pinchéaapjes (18,5%), witkruinmangabey Chibale (30,8%) en okapi Mayala (50,8%).

Uiteindelijk werd de nummer twee aangevinkt door 75,4% van de respondenten: geen gouden plak, maar alles behalve een verliezer dus. De kandidaat in kwestie? Aziatische olifant Radjik! De titel gaat dit jaar dus – ietwat onvoorzien – uit naar Maleise tapir Krissy, met een nog nooit eerder behaalde score van 80,0%. Het is de tweede keer dat deze soort deze beker in ontvangst mag nemen, nadat Krissy’s halfbroer Penang in 2016 won.

Een fijn en gezond 2022 toegewenst Blijdorper Bendeleden! Hopelijk kunnen we spoedig weer het pareltje van Rotterdam bezoeken. Met onder meer de restauratie van de Bergdierenrots en de bouw van nieuwe volières in het Zuid-Amerikaanse themagebied in het vooruitzicht, kunnen wij in ieder geval niet wachten.

Foto: Greet van Norde (Vrienden van Blijdorp). Leukste Bouwproject 2021: de flamingovolière.

Foto: Marja Troost van Dam (BB-Facebook). Leukste Nieuwe Diersoort 2021: de Noord-Afrikaanse struisvogel.

Foto: Patty Kloosterman (BB-Facebook). Leukste Geboorte 2021: Maleise tapir Krissy.