Duurzaamheid in Blijdorp!

23 december 2014

Duurzaamheid is het gebruik van grondstoffen op een manier waarbij er voor toekomstige generaties genoeg overblijft. Blijdorp doet haar best voor duurzaamheid, omdat de natuur daarmee gebaat is. Benieuwd naar alle duurzame activiteiten van Diergaarde Blijdorp?

Energie


 

Als één van de weinige dierentuin van de wereld met LED-verlichting is Blijdorp een voorloper. Blijdorp heeft daarom ook deelgenomen aan het van februari 2012 tot augustus 2014 lopende Illuminatie-project. Dit project werd gehouden in zeven dierentuin in zes verschillende EU-landen en had als doelstellingen:

  • Besparing van energie(kosten)
  • Het beleven van LED-verlichting onder verschillende omstandigheden

Op 10 plekken in Blijdorp werden in totaal 100 oude lampen vervangen door LED-lampen; Blijdorp bespaarde 170.000 kWh aan energie en 40.000 euro!

 

Sinds januari 2004 straalt een grote zonne-energiecentrale op het dak van het Oceanium, de grootste zonne-energiecentrale van Nederland binnen de bebouwde kom. Het is een echte blikvanger vanaf de Stadhoudersweg. Het dak is voorzien van 3.400 zonnepanelen, die voldoende elektriciteit kunnen opwekken voor gemiddeld ruim 100 huishoudens. In een dierentuin draait natuurlijk alles om de dieren en daarom wordt de zonne-energie direct toegepast in het Oceanium om het verblijf van de pinguïns te koelen. Omdat het project zichtbaar is in de directe omgeving, heeft het ook een belangrijke educatieve functie. Op twee plekken in de tuin wordt aandacht besteed aan de toepassing van de zonnepanelen.

Sunport Oceanium dak zonnepanelen zonnepaneel

Het verwarmen van kassen is ook een grote klus: vooral als er koudbloedige als krokodillen worden gehouden. Met de houtsnipperkachel die in de Krokodillenrivier staat zitten de krokodillen en andere dieren er warm bij! Deze kachel gebruikt in plaats van fossiele branstof houtsnippers (zoals de naam al doet vermoeden) en dat is beter voor het milieu. Een automatisch bewegende slurf tast in de houtsnipper opslagruimte en zuigt deze naar de kachel. De kachel heeft een vermogen van 350 kilowatt en verstookt circa 1500 m3 houtsnippers per jaar. Dit komt ongeveer overeen met een gemiddeld energieverbruik van 90 huishoudens (108.000 m3 gas)! Sinds de opening van de Ui (= giraffenstal) wordt ook deze verwarmd door de houtsnippers!

houtsnipperkachelhoutsnipperspersbijeenkomst

 

Duurzame bouw


 

Opvallend op de Afrikaanse savanne is de giraffenstal in de vorm van een ui. Bij de bouw van dit dierenverblijf is gebruik gemaakt van duurzame materialen en oplossingen. In het ontwerp zijn duurzame materialen verwerkt zoals onbehandeld hout met FSC keurmerk en grassen als riet en geperst bamboe. Er is gebruik gemaakt van natuurlijke elementen zoals zon, wind en regen. Het dak is bijvoorbeeld transparant en de hoogte van de gevels is zo bepaald dat de zonnewarmte optimaal kan worden benut. Ook kunnen de dieren hierdoor, zelfs op een mooie zonnige herfst of winterdag, aan de noordzijde buiten in de zon staan.

Op koude dagen wordt het 400m3 grote verblijf gedeeltelijk verwarmd in plaats van de hele ruimte. De giraffen kunnen zelf de warmte opzoeken bij ‘knuffelwanden’. De houtsnipperkachel, die ook de Krokodillenrivier verwarmt, levert hiervoor de energie en gebruikt snoeiafval in plaats van fossiele brandstoffen. Het regenwater dat op het dak van het giraffenhuis valt, wordt opgevangen en gebruikt voor het bewateren van de tropische planten in de aangrenzende Krokodillenrivier.

Greenpeace opende op 8 juni 2012, op Wereld Oceanen Dag, in het Oceanium van Diergaarde Blijdorp de eerste permanente expositie over zeereservaten. Met LED-verlichting en door slim gebruik te maken van kleur en materiaal wordt in een zwarte ruimte informatie op de wanden tot leven gebracht.

 

Materialen


 

Blijdorp kiest ook voor de minst schadelijke gebruiksvoorwerpen. Soms zijn plastic bekertjes uiteindelijk beter dan papieren bekertjes! Blijdorp zoekt dat uit of laat het uitzoeken.

Blijdorp en FSC Nederland hebben op 24 juni 2009 een verdrag getekend waarin Blijdorp verklaart dat ze alleen duurzaam hout gebruiken. Ook bijvoorbeeld De Giraffe wordt gedrukt op FSC papier. Op verschillende plekken in de diergaarde wordt ook aandacht besteed aan FSC.

Ook de plactic tasjes die bij de souvenirwinkels worden weggeven zijn duurzaam. ”Hè?”. Ja, de tasjes zijn namelijk gemaakt op basis van maïszetmeel. De tasjes worden binnen een jaar volledig afgebroken terwijl dat een plastic tasje 50-100 jaar duurt. Ook de inkt brengt geen schade aan het milieu!

 

Voeding


 

De zeeleeuwen in Blijdorp krijgen alleen nog maar haring met het MSC- keurmerk voor duurzaam gevangen vis van de Marine Stewardship Council (MSC). Voor Blijdorp is dit weer een stap vooruit in de verduurzaming van de Diergaarde. Blijdorp is samen met Artis en Burgers’ Zoo betrokken bij een project van natuurorganisatie IUCN NL om de voeding van dierentuinbewoners en -bezoekers te verduurzamen. In 2010 zijn alle dierentuinen, verenigd in de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen, al overgegaan op duurzaam geproduceerde soja (43.000 kilo soja per jaar) in diervoeding..

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *