Tweeling-Gebouwen!

Wie in 2012 voor het laatst naar Blijdorp is gegaan, zal de Tweeling-Gebouwen niet meer terug herkennen. Toen was het nog een bouwvallig verblijf voor okapi’s. Sindsdien is dit rijksmonument uit 1940 gerestaureerd en zijn deze gebouwen, die oorspronkelijke dienst deden als giraffenverblijf en theeschenkerij, omgetoverd tot een modern verblijf voor Aziatische leeuwen en een Oosters restaurant. De twee gebouwen, verbonden door een zuilenrij, zijn het noordelijkste onderdeel van de door Van Ravensteyn ontworpen symmetrieas die over de gehele Rivièrahal-Zijde loopt.

Leeuwenreservaat

Het nieuwe ‘Leeuwenreservaat’ ligt op de grens van twee themagebieden: Azië en Afrika. Het is dan ook passend dat de twee soorten leeuw op die twee continenten voorkomen! In Diergaarde Blijdorp leven Aziatische leeuwen, die in het wild alleen nog in het Indiase Gir-Forest voorkomen en ook in de dierentuinwereld een zeldzaamheid is. De Diergaarde heeft slim gebruik gemaakt van de grensovergang die dit verblijf vormt: het bezoekerspad dat aan de Afrikaanse kant loop is ook erg Afrikaans gethematiseerd, met safaribussen, een observatiekamp, Aloë Vera-planten en meer. De andere kant, Azië, is te herkennen aan het oog voor detail en fijne lijnen, boeddhistische en hindoeïstische beelden en bamboeplanten. Het verblijf zelf is een zeer groen verblijf en zes keer zo groot als hun oude onderkomen in het Roofdieren-Gebouw. Zeshonderd graspollen, een glooiend landschap met een boel rotsen en een beperkt aantal zichtpunten zorgen ervoor dat ze voldoende rustplekken hebben maar zich ook prima kunnen vertonen aan het publiek.

Foto: Josien de Vries (BB-Facebook)

Er wonen momenteel drie Aziatische leeuwen in de Diergaarde: mannetje Aapal, zijn vrouwtjes Bente en Chica. Deze leeuwensoort zit in de Diergaarde sinds 2005, toen de al zwangere Shantee introk in het Roofdieren-Gebouw. Daar beviel ze het jaar erna van twee meisjes: Mika en Bente. Shantee bleek een beschermende moeder, die haar jongen altijd met een scherp oog in de gaten hield. Helaas kon ze niet voorkomen dat Mika in 2007 bij een neurologische aanval onwel werd, in de gracht viel en verdronk. In 2009 werden Shantee en de nieuwe man Kumar ouders van het vrouwtje Naui, in 2011 brachten ze tevens de tweeling Shanto (m) en Rani (v) ter wereld. Inmiddels hebben Kumar, Naui, Shanto en Rani allemaal de dierentuin verlaten, om elders hun steentje bij te dragen aan het internationale fokprogramma van deze bedreigde diersoort. Sinds 2015 staat de jonge man Aapal (of Aapel) uit Singapore aan het hoofd van de groep. In 2016 voegde een vrouwtje uit Berlijn, Chica (heette eerst Churchilla), zich bij de groep. Zij is inmiddels uitgegroeid tot Aapals oogappeltje. In 2017 werd Shantee, een inmiddels bekend figuur in de dierentuin, ingeslapen omdat haar gezondheid dusdanig verslechterd was. In 2018 werd de Poolse leeuwin Lalana ontvangen in de groep.

Foto: Jim Louwerens (BB-Facebook). Er is goede hoop voor welpjes in de nabije toekomst: Bente en Aapal kunnen het goed vinden. Bente is zelfs al een keer bevallen van een jong, alleen overleed het jong na de geboorte.

Foto: Florien de Graaf (BB-Facebook)

Foto: Jop Kempkes (BB-Facebook/Beheer)

Poort van Azië

Rotterdam kent honderden culturen, waar bedrijven en organisaties op inspelen. Ook Blijdorp besluit nu om zich meer aan te passen aan de Nederlanders met een Oosterse achtergrond in de stad, door een Oosters restaurant te openen in de voormalige Lotus Serre. In het nieuwe restaurant zijn diverse happen te koop, waaronder kebab en Turks brood. Genietend van een snack, heb je er zicht op de tapirs, olifanten en leeuwen.

Foto: Nick de Koning (ZS-Forum). En, wat neem jij?

 

WAAR?

Een gedachte over “Tweeling-Gebouwen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *